Commentaar

9 reacties

‘Tegenactie tegen dierenactivisten’

LTO en POV willen maatregelen tegen dierenextremisten. Ze willen veehouders helpen aangifte te doen als er illegaal gefilmd is in hun stal. Het is een prima initiatief.

Het lijkt wel of dierenactiegroepen in een onderlinge concurrentiestrijd verwikkeld zijn wie de meeste misstanden weet te signaleren. Het ene na het andere filmpje uit stallen of slachthuizen verschijnt en ze zijn altijd ‘schokkend’.

Lees ook: Animal Rights filmt weer misstanden in kippenstallen

Misstand?

Inzoomen op een ziek, gewond of dood dier levert altijd een triest beeld op. Een close-up van bloederige taferelen aan de slachtlijn met stervende dieren wekt bij ieder normaal mens weerzin. Maar is het dan ook meteen een misstand?

Einde aan vleesproductie

Echte misstanden en overtredingen van welzijnsregels daargelaten lijkt het inzoomen op dierenleed vooral ingegeven door effectbejag. Met als achterliggende doel niet een gezondere vleessector maar een einde aan de hele vleesproductie.

Tegenactie nodig als campagne ontaard in stemmingmakerij

Rol dierenactivisten

Dat is jammer. Elke sector heeft luizen in de pels nodig, gewetensvolle mensen die het aandurven om uitwassen aan te kaarten. Want onder economische druk en in de routine van de dag bestaat inderdaad het gevaar dat dieren als dingen behandeld worden. In die zin is er een zinvolle rol voor dierenactivisten denkbaar. Maar als de campagnes ontaarden in pure stemmingmakerij en ook nog gepaard gaan met intimidatie van de mensen in de sector, dan gaan ze te ver en is tegenactie nodig.

Laatste reacties

 • Alco

  Waar dergelijke filmpjes gemaakt worden hebben de eigenaren hulp nodig.
  Maar dat wordt niet geboden. De hele sector wordt ermee geconfronteerd, omdat ze denken dat we zonder vlees de aarde redden.
  Een oproep aan alle redacteuren.
  Breng de echte kringloop in beeld.

 • kleine boer

  Wanneer komt er filmpje online van een stervend dier vd honger op de Oostvaardersplassen? Of een hond die kudde schapen aanvalt enz enz

 • jhp

  Er gaan geruchten rond dat dierenactivisten voor het filmen hekken of schotten verwijderen bij vleesvarkens waardoor ze eerst gaan vechten en zich beschadigen, of voor het filmen een kadaverton legen in een kippenstal.
  Als dat de werkelijkheid is zijn die types veel erger dan gedacht.

 • Bennie Stevelink

  Het is niet verstandig een tegenactie te richten op de illegaliteit van het binnendringen van stallen. Het beeld ontstaat dat de veehouderij wat te verbergen heeft en versterkt daarmee de geloofwaardigheid van de filmbeelden. Het is tegengesteld aan het vertrouwen wat we proberen te winnen met zichtstallen en open-boerderij dagen.

  De tegenactie moet gericht zijn op wat activisten met de gemaakte beelden doen, ongeacht of de beelden legaal of illegaal verkregen zijn.
  Publiciteit maken is hetzelfde als de schandpaal op het stadsplein; het is een strafmaatregel. Hiermee plaatsen activisten zich in de positie van controleur, aanklager, rechter en strafuitvoerder tegelijk. Het is een ontkenning van de rechtsstaat.
  We komen terecht in dezelfde situatie als met de heksenjacht in de Middeleeuwen. Als je beschuldigd werd was je automatisch schuldig en kwam je op de brandstapel terecht. Of de Christelijke vrouw Asia Bibi in Pakistan die beschuldigd werd van belediging van de Islam. Extremisten eisten de doodstraf, ongeacht of de beschuldiging waar of onwaar was, bewezen of onbewezen was. Zij was beschuldigd door een moslimvrouw, dus zij wás schuldig.
  Hetzelfde zien wij met #Metoo. Iemand wordt beschuldigd en wordt in de media aan de schandpaal gezet want hij is op voorhand immers schuldig.

  Als activisten misstanden denken te constateren behoren zij het wettelijk gezag te informeren, die controleert of de beschuldiging juist is en kan volgens de regels van de rechtsstaat maatregelen nemen.

 • farmerbn

  Dus bennie als ze dat niet doen (je laatste alinea) , moet je ze aanpakken.

 • Bennie Stevelink

  Inderdaad @farmerbn, dan moet je ze aanpakken, maar dan wel op het punt dat ze voor eigen rechter spelen door mensen aan de schandpaal te zetten zonder dat er enige controle is op de juistheid van de beelden.
  Je moet ze NIET bekritiseren omdat ze beelden gemaakt hebben, ook al is dat illegaal gebeurd. Dat werkt tegen onszelf.

 • Alco

  Je moet ook niets ontkennen.
  Maar met voorbeelden komen dat het een persoonlijke aangelegenheid is en ze geholpen moeten worden.
  Zo zijn er gezinnen waarbij de kinderen misbruikt worden. Beelden daarover zijn toch ook geen aanslag op de hele samenleving.

 • veldzicht

  Hoe meer ophef over deze filmpjes des te liever animal rights voor dieren het heeft.Het is jammer te zeggen als varkens of kippenboer trek je toch altijd aan het kortste eind.Als op die geld beluste boeren tegen over die arme weerloze dieren ,en of het nu om illegaal verkregen beeldmateriaal gaat of dat het gemupileerd is maakt dan niks uit ,die boer is de kwaaie pier..

 • koestal

  aangifte doen is al moeilijk ,er wordt vaak niets mee gedaan,er moet eerst een dooie vallen ,dan komt de politie wel.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.