Expertblog

15 reacties

‘Systeem fosfaatrechten werkt goed’

Het fosfaatrechtensysteem functioneert goed, stelt Ard Klijsen van makelaarsvereniging NVM.

Met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel, kwam begin vorig jaar ook direct de handel erin op gang. En vrijwel meteen was er ook rumoer en onrust op de markt. Dit vanwege melkveehouders die in de knel raakten door bijzondere bedrijfsomstandigheden op de peildatum 2 juli 2015 en vleesveehouders die werden geconfronteerd met intrekking van eerder verleende fosfaatrechten.

Grondgebondenheid

Hoewel het debuutjaar van de fosfaatrechten ook nog eens werd gekenmerkt door sterke prijsschommelingen, waar zelfs Kamervragen over werden gesteld, durf ik toch te stellen dat het fosfaatrechtensysteem goed functioneert – als instrument om de mestproductie te reduceren en de grondgebondenheid van de Nederlandse melkveehouderij te stimuleren.

Mestproductie omlaag

Aan het aantal melkkoeien dat Nederland op peildatum 2 juli 2015 telde, werden op 1 januari 2018 zo’n 85 miljoen kilo aan fosfaatrechten gekoppeld. Niet-grondgebonden melkveebedrijven kregen daarbij 8,3% minder fosfaatrechten toebedeeld, een korting die voortvloeit uit het beleid om via de grondgebondenheid van de Nederlandse melkveehouderij te stimuleren. Omdat de Nederlandse mestproductie omlaag moet, vindt bij iedere transactie bovendien een afroming van 10% plaats.

Markt fosfaatrechten is transparant

Handel fosfaatrechten

Dat fosfaatrechten van meet af aan onderhevig waren aan sterke prijsschommelingen, betekent niet dat de handel erin niet eerlijk verloopt. Integendeel: in het verlengde van het digitale aanmeldingssysteem dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft opgetuigd hebben agrarische NVM-makelaars een Stichting Beheer Derdengelden opgericht, die ervoor zorgt dat de betalingen van alle transacties veilig verlopen. NVM-makelaars handelen niet zelf in fosfaatrechten, maar bemiddelen tussen verkoper en koper. Op internet worden dagprijzen en gemiddelde weekprijzen gepubliceerd. Transparanter kan niet!

Onduidelijkheid knelgevallenregeling

Bovendien vallen de forse prijsfluctuaties goed te verklaren. De markt was onrustig door onduidelijkheid over de knelgevallenregeling, voor veehouders die op peildatum 2 juli 2015 in bijzondere omstandigheden verkeerden en daardoor te weinig fosfaatrechten kregen toebedeeld. In april zorgde de aankondiging van FrieslandCampina om de melkaanvoer te reguleren voor een dip. Sindsdien is het prijsverloop aanhoudend positief, ondanks veel commotie over het besluit van de overheid om vleesveehouders hun eerder verleende fosfaatrechten weer in te trekken.

Minder vraag naar fosfaatrechten

Prijs fosfaatrecht

Mijn inschatting is dat de prijs van een kilo fosfaat netto zich in 2019 zal stabiliseren op een lager niveau. Melkveebedrijven die begin 2018 minder fosfaatrechten kregen toebedeeld dan ze op grond van hun aantal koeien nodig hadden, konden immers 2 dingen doen:

 • Hun veestapel inkrimpen en de productie per koe verhogen.
 • Of fosfaatrechten bijkopen.

Dat laatste is in 2018 veelvuldig gebeurd. Mijn verwachting is dat de meeste bedrijven inmiddels over voldoende fosfaatrechten beschikken, met een afname van de vraag als gevolg.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Ard Klijsen stelt dat het fosfaatrechtensysteem goed functioneert – als instrument om de mestproductie te reduceren en de grondgebondenheid van de Nederlandse melkveehouderij te stimuleren.
  Hoe? Doordat melkveehouders hun veestapel inkrimpen en de productie per koe verhogen

  Dat fosfaatrechtensysteem werkt inderdaad perfect! Fosfaatrechten zijn zo duur en de boetes zo hoog dat de veestapel vanzelf krimpt. Als het zo maar lang genoeg doorgaat wordt iedereen grondgebonden.

 • wruiten

  voor wie

 • Attie

  Inderdaad stabiliseren op een lager niveau, mede dankzij FC beleid!

 • Alco

  Bij ons in een buurt staan in een buurtschap een paar melkveehouders.
  Komt er ineens een grote kalvermester bij.
  Kan zomaar.
  Als je dan Klijsen leest over mest reductie, moet je toch lachen.

 • farmerbn

  Fosfaatrechten heeft niks met mest te maken maar met voordeel voor rabo, fc en overheid.

 • gjh

  wat een onnozel omdat te zeggen hij verdiend er geld aan over de rug van de boer ongelooflijk

 • Vhouder

  is inderdaad krom alco dat in sommige takken je gewoon kunt uitbreiden zonder rechten

 • Firma Vellenga

  Hierbij verbreek ik mijn voornemen niet meer te reageren op de site van de Boer. Maar mijn haar ging recht overeind staan na het lezen van de heer Klijsen zijn bijdrage. Zoals Gjh ook zegt dit is nu typische zo'n man die aan ons verdient vanachter zijn bureau. Zelf waarschijnlijk nooit een stap harder gezet om zijn inkomen bij elkaar te krijgen. Zijn inkomen aan ons verdient en nog steeds. Waarschijnlijk deelt hij zijn vakantie met de heer Keurentjes en maar kletsen over die domme boertjes. Bah. En niemand van die boertjes komt in opstand. Lees zelf eens wat jullie allemaal schrijven/afgeven. Na een jaar alles te hebben gelezen en te hebben gereageerd ben ik tot de conclussie gekomen dat jullie over een paar jaar nog hetzelfde roepen en doen. Als jullie het allemaal beter weten dan moeten jullie in actie komen en anders keuzes maken. De 1 naar de ander trekt het niet meer en toch blijven jullie roepen en alles pikken. Nu bovenstaande mensen pikken alles van jullie in dat kan ik je wel vertellen.

 • Peerke1

  Beste meneer Ard hoeveel heb je er al weer aan verdiend?? Leuke fosfaatrechten!!

 • kanaal

  het is een dure ramp.

 • koestal

  wat een kletsmajoor,hij verdient er goed aan .

 • RIEN65

  Kritiek prima maar wel bij de feiten blijven en je beslist zelf met wie je zaken doet.
  Zie hieronder een citaat uit bovenstaande collum.

  "NVM-makelaars handelen niet zelf in fosfaatrechten, maar bemiddelen tussen verkoper en koper."

 • Alco

  Wat kost bemiddelen?

 • deB.

  Precies @ vellenga.... hypocriet stuk weer, van dit kereltje, en zulke krijgen veelal podium! Wat een leed her en der door de rechten, en dan deze wijsneus horen brallen
  We zijn verworden tot een stel mietige watjes! Zulke kerels ( en daar zijn er wat van) lachen om ons boertjes tijdens de wijsneuzen borrels (daar stikt het ook van)
  Zorgen dat je zo weinig mogelijk van deze verdienmodel mannetjes van doen hebt.

 • Buijs10

  De prijs wordt bepaald op onder andere quotum...
  Een paar makelaars bepalen daar de prijzen. Als deze te laag zijn halen ze alle voorraad eraf en plaatsen ze deze drie dagen later voor 30 eur per kilo hoger er weer op. En dan nog die boeven die voorraad houdend speculeren over de rug van de boeren. NVM waar heb je het over????

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.