Redactieblog

18 reactieslaatste update:31 jan 2019

‘Olifant in de kamer bij debat natuurherstel’

Een natuurlijker landbouw heeft grote gevolgen voor ons Nederlandse agro-model.

Eind december kwam het Deltaplan Biodiversiteitsherstel naar buiten. De bedoeling is de teruggang van natuurlijke waarden te stoppen. Het Deltaplan is een initiatief van een schare van organisaties, van LTO en Agrifirm tot Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen.

Regionale kringlopen

De initiatiefnemers hebben mooie doelen en ambities, ook al is niet altijd duidelijk hoe die bereikt moeten worden. Wel blijkt dat er nog veel moet worden uitgezocht en gestudeerd. Er zijn 3 doelen gesteld die in 2030 bereikt moeten zijn. Eén van die doelen is: door het stimuleren van nuttige insecten en een vruchtbare bodem, het creëren van gunstige leefomstandigheden voor wilde dieren en planten op boerenland en het regionaal sluiten van kringlopen krijgt biodiversiteit op boerenland meer ruimte. Ja, de regionale kringloop van Carola Schouten is vertegenwoordigd, en ook natuurinclusief is niet ver weg.

Vergelijkbare initiatieven

Het is niet alleen het Deltaplan dat dergelijke doelen heeft. Ook op regionaal niveau zijn er vergelijkbare initiatieven. Op zich is daar niets tegen, hoewel ik persoonlijk vind dat er eerst weleens nagedacht mag worden over wat voor natuur en biodiversiteit we eigenlijk willen hebben en willen bewaren.

Herstellen van natuur heeft grote gevolgen

Wageningen University & Research

Er zit me echter iets anders dwars, dat ik graag in de groep wil gooien. Als we serieus werk willen maken van het herstellen van de natuur zoals die er pak ’m beet 50 jaar geleden was, dan heeft dat gevolgen. Niet alleen grote gevolgen voor hoe een landbouwbedrijf eruit ziet, maar ook grote gevolgen voor de agro-industrie en voor de internationale positie van de Nederlandse landbouw. Dan heeft het zelfs gevolgen voor de Wageningse landbouwuniversiteit, want haar succes wordt gedragen door onze succesvolle landbouw.

Verdienmodel

Als we zulke natuur terug willen, dan zijn we er niet met wat beperkte aanpassingen. Dan hebben we het over een heel ander landbouwmodel, met een veel lagere en een meer variabele productie. Dan krijgen FrieslandCampina, Agrifirm en Vion veel minder, en ander product binnen. Het verdienmodel daarvoor bij afzet in Nederland is nog wel een beetje te bedenken. De Nederlandse consument, of een belangrijk deel ervan, is wellicht over te halen meer te betalen voor producten die gezorgd hebben voor gunstige leefomstandigheden voor wilde dieren en planten. De buitenlandse afnemer zal minder overtuigd zijn.

Niemand durft over gevolgen voor bv Agro-Nederland te praten

Olifant in de kamer

Kortom, ik vraag me af of al die initiatiefnemers en ondertekenaars zich wel realiseren wat deze ontwikkelingen voor bv Agro-Nederland betekenen. Er wordt weinig over gepraat, en ik zal toch niet de enige zijn die zich dit afvraagt. Zoiets heet in vakjargon: er is een olifant in de kamer. Hij is dominant aanwezig, maar niemand durft het er over te hebben. De discussie is wat mij betreft hierbij geopend.

Laatste reacties

 • J.Rikken

  Herstel, herstel, altijd maar "herstel" maar nooit eens een datum, decennium, of eeuw die uitgangspunt voor dat herstel is. We kunnen de natuur herstellen naar een situatie zoals die 50 jaar geleden was, 150 jaar of 1000 jaar. Allemaal mogelijk, maar niemand weet wat nu eigenlijk het streven is. Dat is natuurlijk ideaal voor al onze "natuurherstellers". Zolang je niet weet waar je naartoe werkt kun je er ook niet op afgerekend worden en is er altijd een resultaat. Dus voortaan bij ieder "herstelplan" eerst maar eens formuleren wat we precies willen herstellen, hoe het herstel meetbaar is en hoeveel subsidie er terugbetaald gaat worden als de doelen niet gehaald worden...
  Daarbij is de manier van leven voor de hele samenleving natuurlijk direct gekoppeld aan de periode waarvan men de natuur wil herstellen. inwoneraantal, mechanisatiegraad en levensverwachting zullen dan ook "hersteld" moeten worden... Ik denk dat het met alle herstelplannen dan snel afgelopen is..

 • Hoe bestrijd je zo n dominante roze olifant Dirk . Het barst ervan.

 • .....

  Tijd voor een complete reset van de overheid, graag een kleinere overheid met een nuchtere kijk op de zaak en minder links geluid waar de kachel niet van kan branden

 • Maas1

  Voor mij geld valt hier niet te ondernemen dan ga ik elders verder. Transport kost per eenheid niets meer wellicht kan Nederland in de tijd importeren
  i.p.v exporteren maar dat zal mij dan ook een worst zijn.De minister heeft al aangegeven dat ze dan gefaald zouden hebben als het die kant op zou gaan. Het is wel een signaal als een minister die tip van de sluier ligt. Nederland is een van de grootste exporteurs van drug.Koffieshop houders mogen aan de voorkant verkopen maar niet aan de achterkant invoeren!! Dat is een teken van totale gekte die niet uit te leggen valt.Men straft hier de hard werkende burger en brengt het geld op dit continent van noord naar zuid.Wat dat betreft lopen overal roze olifanten!

 • 306lsa

  mee eens er zijn overal roze olifanten !
  wat zou het helpen dat het verplicht stellen van mensen die bij de overheid werken die de regels (en paarse krokodillen ) verzinnen ook in de sector gewerkt moeten hebben bijv. in de zorg of agrarisch of ............. misschien iemand die daarvoor zich in kan zetten ? we gaan misschien wel kapot aan alle rare regels /wetten
  als iemand in de zelfde sector gewerkt heeft wordt het hoop ik logischer met veel meer begrip

 • farmerbn

  Het heeft met luxe te maken. Nederland denkt zo rijk te zijn dat ze de landbouw kunnen verkleinen om de burgers te plezieren. En Nederland is zo rijk. Boeren geven best veel banen in de periferie maar er zijn nu al te weinig vakmensen als loodgieters, électriciens enz dus daarvoor hoeven die boeren niet te blijven te bestaan. Als je 30% van de boeren opruimt komen er echt geen électriciens in de ww. Ook voor de belastingsinkomsten hoef je de boeren niet te behouden want boeren betalen weinig belasting zeker in verhouding met bv ASML. Zelfs voor boeren in de ww hoeft de overheid niet bang te zijn, want stoppende boeren kunnen zo elders aan het werk.

 • agratax.1

  Bio diversiteit is een rekbaar begrip, geen mens die weet waar het precies over gaat, iedere beleidsmedewerker die hierover gaat, heeft zijn eigen uitleg. De tijd die de dames en heren terug willen halen is zoals Dirk schrijft is onduidelijk. Een ding is duidelijk "Het aantal aardbewoners mag niet dalen, want dan zou de groei economie stagneren. Deze is nodig om de mensen het gevoel te geven van vooruitgang en gelukzaligheid. In Nederland gaan de beleidsmedewerkers uit van het feit, dat onze economie sterk genoeg is onze landbouw en natuur terug te brengen naar 60 jaar of meer geleden en dat dit goed is voor het milieu. Zal best waar zijn, maar het ontbrekende eten zal dan van elders moeten komen. Dat betekent een aanslag op het beschikbare voedsel aldaar of een aanslag op het milieu omdat zij voor deze export meer land in productie moeten brengen(oerwoud kap en steppe ontginning. Dit kost meer dan onze DUURZAAMHEID hobby opbrengt.

 • Maas1

  We moeten ons helemaal niet druk maken dat het buitenland de productie gaat opvoeren als het in Nederland geleidelijk wegvalt! Waarom zouden we..
  Het is toch best wel bijzonder hoe dit land geleidelijk naar de klote wordt geholpen dat maakt ook niet elke generatie mee!

 • massy

  Als het verstand is verdwenen !!!!!!!!!!!!!

 • johan tekelenburg

  Mooi gesproken Maas1.

 • Maas1

  Massy,
  Ja het verstand is verdwenen als daar uberhaüpt al ooit spraken van was. Als ik het nou gewoon ff bij mij zelf houd. Je wordt horend dol van alle regels en wetten die men aan een grote stortvloed van donderwolken over ons heen stort. Het probleem is er is geen lange termijnvisie het is allemaal kortetermijnpolitiek. Neem nou het verdien model we horen het al 20 jaar, gebeurd daar wat mee nee want Merkel heeft inmiddels gesproken! Van de een moeten we krimpen van de ander moet de productiewijze anders, en de volgende roept om gezonde producten? (Alles is gezond!)
  De volgende smeekt bijna om productieverhoging gezien de verwachten wereldbevolking groei.
  En de volgende mobiliseert extremen die s ’nachts je stal over hoop komen halen en fakenews de wereld in slingeren.
  En ondertussen moeten wij ja knikken alleen de vraag is waarna?
  De enigste remedie voor lijf behoud is misschien wel een mate van zelfspot.

  Wat men geeft is wat men krijgt; chaos.

 • Zuperboer

  leven in luxe en weelde en het gebrek aan BOERENVERSTAND in alle geledingen v d maatschappij. Gewoon nuchter zaken benaderen dat is praktijkmensen eigen. Tegenwoordig zitten bestuurkundigen en coaches vooraan. Het resultaat is chaos.

 • Peerke1

  Heel simpel: Met meer regels kunnen ook meer ambtenaren met vette salarissen aan het werk blijven. Zo blijven ze zelf voor makkelijk werk zorgen.

 • ghsmale

  Griekenland was in het verleden ook een rijk en machtig land,
  Tijden veranderen de welvaart voor nederland ook.

 • agratax.1

  Een deel van de Nederlanders GELOOFT dat het vroeger beter was en dus wensen ze daar naar terug te gaan. Zo is er een groep die Heilig GELOOFT dat een Vrije Wereld Handel voor een ieder voorspoed brengt en dat terwijl het tegen over gestelde steeds duidelijker wordt, omdat zij uitgaan van Gemiddeld. Helaas werkt het anders in de praktijk. Laat duidelijk zijn dat weldenkende mensen in dezen niet de kracht hebben om deze Geloven te weerleggen en zeker niet om de daaruit voortvloeiende actie te stoppen. Ieder anders denkend mens is immer slecht voor de mensheid en begrijpt niets van natuurlijke en sociale diversiteit. Hebben de kerken hun ondergang niet mede te danken aan eenzelfde Betweterigheid en verrijking door de eeuwen heen?

 • Beste Dirk,
  Ik mis diepgang in je analyse en historisch besef .

  Hoeveel miljarden zijn er de afgelopen jaren uitgegeven aan natuurontwikkeling?
  Hoeveel ha landbouwgrond is omgezet naar "Natuur".

  Als dit serieuse bedragen zijn en serieuze oppervlakten hoe kan het dan zijn dat de biodiversiteit in een afnemende lijn zit?

  Worden die ha natuur niet geod beheerd?
  Zijn ze onjuist aangelegd?
  Zijn de centjes niet goed besteed?

  Als al die miljarden niet hebben geleid tot een stop op de afname van de biosiversiteit wie is daar dan eigenlijk voor verantwoordelijk?

  Hoe kan het zijn dat die "nieuwe natuur" niet tot een vergroting van die biodiversiteit heeft kunnen leiden?

  Vragen die om antwoorden vragen voordat je een program gaat aanvangen op het gebied van biodiversiteit.

 • joostvankasteren

  Cruciaal is inderdaad de vraag wat voor biodiversiteit. Gaat het om functionele biodiversiteit, die bijdraagt aan meer voedingswaarde per hectare door hogere opbrengsten en minder verlies door ziekten en plagen. Of gaat het om herstel van de natuurwaarden die horen bij het boerenbedrijf van rond 1900. In het laatste zijn de zorgen van Dirk volledig terecht. In het eerste geval zie ik legio kansen voor verdere ecologische modernisering.

 • koestal

  Het zijn allemaal luchtkastelen die bedacht worden,we hebben te maken met de hedendaagse realiteit.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.