Commentaar

9 reacties

‘Liever uitstel dan abrupte no-deal brexit’

29 maart nadert met rasse schreden. Een harde brexit dreigt.

Hij komt over als een schreeuwlelijk, maar voorzitter John Bercow van het Britse Lagerhuis speelt slechts een bescheiden rol. Zijn roep tot ‘order’ is van beperkte betekenis. Het geschreeuw, het gemompel en de gebaren; het oogt als een lachwekkend theaterstuk brexit. Hoe wrang is het dat zo veel mensen afhankelijk zijn van dit opportunistische spel.

Harde brexit

Dinsdagavond schreven de Britten een nieuwe hoofdstuk. Premier Theresa May kreeg geen steun voor haar akkoord met Brussel. Wat nu gebeurt, is volstrekt onduidelijk. 29 maart nadert met rasse schreden. Een harde brexit dreigt.

LTO claimt terecht geld uit de pot uit de Voorjaarsnota

Derde exportland voor Nederland

Voor de Britten én Europeanen is de chaos een ramp. De Britten kozen er zelf voor, de anderen niet. En het gaat echt ergens om. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is met € 8 miljard omzet per jaar het derde exportland voor de Nederlandse land- en tuinbouw. De sector maakt nu al extra kosten, maar lijdt serieus verlies als straks volop grensdocumenten moeten worden getekend. En welke dan? Hoe kan de ondernemer zich erop voorbereiden? LTO Nederland claimt terecht geld uit de pot uit de Voorjaarsnota bestemd voor brexit.

Europees belang

GroentenFruit Huis pleit voor praktische oplossingen. Voor dit laatste is tijd nodig. Het zou een tegemoetkoming uit Brussel aan het VK kunnen zijn: extra tijd in rol voor werkbare regels. Ja, en dan misschien zelfs alsnog een deal. Puur uit Europees belang. De ondernemers nemen daar wat langer onzekerheid voor lief.

Lees ook: No-deal brexit kan Britse landbouw ruïneren

Laatste reacties

 • Alco

  Ik mag er als leek geen oordeel over vellen, maar toch ben ik ontzettend nieuwsgierig hoe het zal gaan als er toch een harde Brexit komt.
  Natuurlijk zal de EU alles in het werk stellen om het een fiasco te laten worden.
  Maar de handel is met zijn geld altijd regerend.
  Als het Verenigd Koninkrijk dezelfde situatie als Noorwegen kan realiseren, wordt het misschien wel weer een grote wereldmacht.

 • diekmann

  Slecht voor For Farmers. 33% van de omzet in ponden.

 • HeinCarien

  Over een jaar weet elke natie of het de moeite waard is om te blijven of te exiten

 • Marco22

  Handel vindt altijd zijn weg wel, politiek is altijd een sta in de weg.
  Precies Noorwegen en Zwitserland doen het beter dan landen in de EU.
  Grootste bangmakers zijn de eurofielen die komen veelvuldig aanbod in de msm .
  Anderen worden dood gezwegen net als met klimaathysterie en migratievraagstuk.

 • Noordam2

  het wordt altijd beter dan in de EU blijven met landen als griekenland Italie, Frankrijk en veel corrupte Oostbloklanden die NOOIT een bijdrage zullen leveren aan de welvaart van bv Nederland

 • Jan-Zonderland

  Alle Eurofiele regeringen proberenhet hele Brexit proces zoveel mogelijk te frustreren en hopen stilaan dat het uiteindelijk helemaal niet door gaat. Want stel je voor dat de Brexit een succes zou betekenen voor het VK. Dan stort het hele EULuchtkasteel in en dan zijn vele eurofiele opvreters hun baantje kwijt.

 • Bolder01

  Jan zonderland👍👍 zo denk ik er ook over , laat het maar gebeuren. WAT ZULLEN DAN DIE EUROFIELETJES zich achter de oren krabben. Zoals gezegd men zal er alles aan doen om het laten mislukken

 • Bolder01

  Velen zijn het er over eens, zo sneL mogelijk duidelijkheid , dit gedram snel verder HANDEL KOMT VAN ZELF OPGANG als men maar honger begint te ktijgen😆

 • Bennie Stevelink

  @Marco22, Groot Brittannië wil onder geen beding het Noorse of Zwitserse model. Deze landen zijn welliswaar geen lid van de EU maar wel lid van de Europese economische ruimte. Ook zijn ze lid van Schengen. Je kunt dus reizen zonder paspoort. Alle Europese regels waar goederen aan moeten voldoen en andere regelingen worden door Noorwegen en Zwitserland integraal overgenomen. Ook kunnen ze geen eigen handelsverdragen afsluiten zonder toestemming van de EU.
  Economisch zijn ze in feite lid van de EU, alleen politiek niet.

  Het Noorse model zou dé oplossing zijn voor de grensproblemen in Noord Ierland. Dan kan de grens namelijk open blijven.
  Zoals al gezegd: de Britten willen niet het Noorse model maar willen wel dat de grens in Noord Ierland open blijft. Hoe dat gerealiseerd moet worden hebben ze tot nu toe nog niet aangegeven.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.