Commentaar

8 reacties

‘Jonge boeren moeten op duurzaamheidstour’

Minister Carola Schouten houdt woord. In haar visie Waardevol en Verbonden meldde zij beleidsvoornemens, plannen en voorstellen te toetsen aan 9 criteria van kringlooplandbouw. De nieuwe steunmaatregel voor jonge boeren is daar de eerste resultante van.

Alleen jonge boeren die óók investeren in verduurzaming kunnen aankloppen bij het Bedrijfsovernamefonds.

Kabinet Rutte III kondigde het fonds al aan in het regeerakkoord. Jonge boeren worden ondersteund bij de overname van het gezinsbedrijf. Voor deze kabinetsperiode is € 75 miljoen begroot. De regeling heeft het karakter van een garantstelling. Jonge ondernemers moeten erdoor gemakkelijker een lening kunnen afsluiten. Maar zoals zo vaak gaat van de toegezegde gelden al gauw een fors bedrag af. Ook nu wordt € 11 miljoen, toch 15%, ingezet voor coaching en opleiding.

De vraag is of de ‘duurzame’ invulling jonge boeren over de streep trekt. Duurzame oplossingen vergen vaak juist weer extra investeringen. En bij echt goede plannen en renderende investeringen is een bank altijd wel bereid om te financieren. Daar is geen rijksgarantstelling voor nodig.

Voor jonge boeren is wél belangrijk dat zij ruimte hebben om te ondernemen met een standvastig beleid. Schouten zou die toezegging ook kunnen afgeven.

Laatste reacties

 • Alco

  Subsidie is dwangbuis constructie.

 • frl

  Eerst door stomme regels jonge boeren demotiveren, en nu door subsidie weer motiveren.
  Je weet pas wat je had, als je het kwijt bent.

 • deB.

  Meest duurzaam is, niet in de slavendrijvende moeras te stappen! Het is een grote dwangmatige slavendrijverij, waar alle plezier met melken ontnomen is!

 • Sjefo

  Overheid met de minister voorop hebben het beroep landbouw , veehouderij en tuinbouw naar de klote geholpen, om het vervolgens middels een communistisch systeem weer nieuw leven in te blazen en daar
  passen jonge ondernemers voor ,gelukkig ,
  Met dank aan het ministerie ,Wageningen en het links gepeupel .

 • deB.


  Juist, hopelijk stapt geen jonge gast meer in! Dit gun je ze niet, laat ze hun eigen zuivel maar gaan produceren in de achtertuin! Want al die linkse vega's , zuipen zich klem aan de vifit en andere melkprodukten! Hypocriet volk

 • Gat

  Ik ben jonge boer, kan niet zeggen dat ik daar warm voor loop.

 • Nieuw.

  Wat een show, van de 75 miljoen blijft 60 over. Hiermee kun je dan per jaar pakweg 10 jonge boeren helpen een duurzaam bedrijf te starten. Zet dit af tegen de geschatte 6 stoppers per dag en je moet concluderen dat dit in de categorie propaganda van een regime valt.

 • Dirk
  Waardevol en verbonden , zijn de sleutelwoorden van Carola , maar haar subsidies zijn spiegeltjes en kraaltjes , daar kon je 100 jaar geleden in afrika mee scoren ,maar niet met hoogopgeleide jonge boeren , vetrouwen en mogelijkheden moeten zij bieden ,en niet aankomen met bv. GPS verplichting op de mesttank ,en controles van diverse instanties ,jonge boeren en boerinnen zijn de parel van de Nederlandse economie, waar met respect mee moet worden omgegaan ,voordat ook zij zeggen ,"doe het lekker zelf "....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.