Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Jonge boeren moeten op duurzaamheidstour’

Minister Carola Schouten houdt woord. In haar visie Waardevol en Verbonden meldde zij beleidsvoornemens, plannen en voorstellen te toetsen aan 9 criteria van kringlooplandbouw. De nieuwe steunmaatregel voor jonge boeren is daar de eerste resultante van.

Alleen jonge boeren die óók investeren in verduurzaming kunnen aankloppen bij het Bedrijfsovernamefonds.

Kabinet Rutte III kondigde het fonds al aan in het regeerakkoord. Jonge boeren worden ondersteund bij de overname van het gezinsbedrijf. Voor deze kabinetsperiode is € 75 miljoen begroot. De regeling heeft het karakter van een garantstelling. Jonge ondernemers moeten erdoor gemakkelijker een lening kunnen afsluiten. Maar zoals zo vaak gaat van de toegezegde gelden al gauw een fors bedrag af. Ook nu wordt € 11 miljoen, toch 15%, ingezet voor coaching en opleiding.

De vraag is of de ‘duurzame’ invulling jonge boeren over de streep trekt. Duurzame oplossingen vergen vaak juist weer extra investeringen. En bij echt goede plannen en renderende investeringen is een bank altijd wel bereid om te financieren. Daar is geen rijksgarantstelling voor nodig.

Voor jonge boeren is wél belangrijk dat zij ruimte hebben om te ondernemen met een standvastig beleid. Schouten zou die toezegging ook kunnen afgeven.

Beheer
WP Admin