9 reacties

‘Jan en Boer Modaal betalen de rekening’

De afgelopen jaren is veel mis gegaan, en dat hebben we in de portemonnee gevoeld.

In 2015 is het quotum afgeschaft en was er de brief van 2 juli. In 2016 de fosfaatplafonds, 2017 het referentiejaar. Daar kwamen in 2018, het eerste fosfaatrechtenjaar, nog zaken bij waarvan je de broek afzakt: kalverfraude, knelgevallen, verkeerde verdeling fosfaatrechten, verkeerde plaatsing ammoniakmeetstations, verketterd worden door LTO, droogte/warmte, ruimen van koeien, klimaatregels, noem maar op. Tussendoor nog de toekomstvisie van ‘onze boerendochter’. Als heuse marketeer bombardeert zij het kringlopen tot toekomst, datgene wat wij al tot ver in de geschiedenis deden.

Hoge kosten

Klimaat wordt een issue op zich. Terwijl de wetenschappers nog steeds over elkaar heen buitelen of de aarde nu wel of niet opwarmt, wordt ons collectief die angst al aangepraat, gevolgd door het grote verdienmodel van enkelen. Jan en Boer Modaal betalen de rekening, die veelal nooit te voldoen is als de zaken zo verdeeld worden als nu. Wanneer een boer zijn nek uitsteekt en een windmolen plaatst of zijn dak vol zonnepanelen legt, telt de reductie op broeikasgassen hiervan mee bij de energiesector. Dat is de wereld op zijn kop! Sommige provincies willen vanwege de hoge CO2-uitstoot van veengrond het waterpeil laten stijgen. De boer op veen die zijn boerderij aan ‘de natuur’ verkoopt, ziet dat vanaf de verkoop diezelfde CO2-emissie nergens meer meetelt.

Steeds meer boeren zullen gedesillusioneerd het bijltje erbij neergooien

Wanneer onze successen als wisselgeld in andermans beurs verdwijnen, is het dweilen met de kraan open. Het gevolg laat zich raden. Steeds meer boeren zullen gedesillusioneerd het bijltje erbij neergooien. Het buitenland vult het gat in de productie wel. Geproduceerd tegen lagere eisen en hogere emissies, maar daar kraait dan geen haan meer naar.

Eindelijk een weerwoord

Positief is echter dat er weerwoord komt. Eindelijk. Voor velen is de maat vol, is duidelijk dat het recht in Nederland vaak krom uitpakt. De onderzoeksmolen blijft maar doordraaien en produceert het ene na het andere rapport dat veelal gretig aftrek vindt als basis voor beleid. Worden uitkomsten verkeerd geïnterpreteerd, of waren die vooropgezet?

Stichting Agri Facts

Een club die dit feilloos doorheeft en hier in zijn korte bestaan al meermaals wat aan heeft veranderd, is de Stichting Agri Facts (STAF). Partijen als het Planbureau voor de Leefomgeving, dat zijn hand niet omdraait voor enige suggestieve manipulaties in rapporten en uitkomsten, worden steeds vaker door STAF op de vingers getikt.

Beleid heeft pas zin als de onderbouwing klopt

En terecht, een planbureau dat voor onze overheid berekeningen maakt die gebruikt worden om beleid te ondersteunen, dient waarheid te verkopen. Niet mee te gaan in de waan(zin) van de dag. Beleid heeft pas zin als de onderbouwing klopt. Zo niet, dan komen velen, ondanks de ‘opwarming van de aarde’, van een koude kermis thuis.

Laatste reacties

 • kanaal

  het PBL heeft zelf een hele hoge co2 emissie , dus reduceren.

 • Alco

  Als je deze opsomming leest, dan kun je toch nergens meer vertrouwen in hebben.
  Vroeger stroomden bekwamen vanzelf in de besturen.
  Tegenwoordig worden deze bezet door mensen die bestuurskunde gestudeerd hebben.

 • Attie

  Inderdaad moeten we STAF koesteren als boeren, wie wat is staf eigenlijk?

 • bekeken

  Wie meer van STAF wil weten moet kijken bij melkvee.nl op prikbord daar is een aantal personen heel goed bezig . Deze mensen doen zaken waarvan je zou verwachten dat we LTO daar voor hebben maar niet dus. Waarvoor blijven we nog lid ?

 • kiepel

  STAF, team AGROnl en LTO moeten gezamenlijk optrekken.
  Wekelijks een bakkie doen en deuren gaan open.

 • jhp

  @Attie Koesteren en steunen zie de site www.stichtingagrifacts.nl voor het rekening nummer om te doneren.

 • Alco

  De prijs uitreiken en de TV opzoeken.

 • rverheij

  Co2 verhaal word enorm opgeblazen, dat leid lekker af van de echte vervuiling , uitlstoot van schadelijke stoffen van luchtvaart /scheepvaart /verkeer.
  Wat te denken van bv bandenslijtage, komt allemaal in t mileu ,als gemalen autobanden niet meer in de kunstgrasvelden mag omdat t kankerverwekkend is dan zal bandenslijtage zeker niet gezond zijn.

 • Attie

  Jhp, 👍

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.