Commentaar

5 reacties

‘Brexit werpt schaduw vooruit’

Er komt straks een streep door het vrije verkeer van goederen.

Brits premier Theresa May is hoopvol. ‘Als we ons verenigen in 2019, kunnen we er een succes van maken en een land opbouwen dat echt functioneert voor iedereen’, zegt ze in haar nieuwjaarsboodschap. Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk volgens plan de Europese Unie.

De tuinbouw houdt zijn hart vast

Streep door vrije verkeer van goederen

May’s optimisme wordt op zijn zachtst gezegd niet door iedereen gedeeld. In haar eigen land zijn de economen somber. Op het Europese vasteland werpt de dreiging van een harde brexit haar schaduw vooruit. Er komt straks een streep door het vrije verkeer van goederen. Het is nog onduidelijk hoe dit goederenverkeer wel plaatsvindt, maar vaststaat dat importkeuringen en exportcertificering voor veel vertraging en papieren rompslomp zorgen. De tuinbouw, met een belangrijke afzet in het Verenigd Koninkrijk, houdt zijn hart vast.

Aanpassing werkmethoden NVWA

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) werft ook al extra dierenartsen. In het jaarplan kondigt de dienst aanvullende maatregelen aan, zoals het aanpassen van werkmethoden. Dat klinkt niet per se goed. Een ander regime krijgt gevolgen voor álle activiteiten, niet alleen op het Verenigd Koninkrijk gericht. In een al overbelaste dienst gaat dit vaak ten koste van de speelruimte. Dat kan op korte termijn al voelbaar zijn.

Laatste reacties

 • Alco

  De EU zal in ieder geval zijn uiterste best doen om de Brexit niet tot een succes te laten worden, door allerlei importheffingen en handelsakkoorden te verwerpen.
  Succes zal immers de EU ontmantelen.
  Als echter GB er voor kan zorgen dat het gelijk behandeld moet worden als nu b.v. de landen Zweden en Noorwegen, dan ben ik benieuwd hoe het zal lopen.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, op de eerste plaats is Zweden EU-lid. De status van GB daarmee vergelijken gaat dus niet.
  Wat Noorwegen betreft: dat land is half EU-lid. Alle EU regelingen worden door Noorwegen intergraal overgenomen. Ook kan Noorwegen geen eigen handelsakkoorden afsluiten buiten de EU om. Daardoor is vrij vervoer van goederen mogelijk. Ook is Noorwegen lid van Schengen waardoor vrij reizen voor personen mogelijk is.
  GB wil juist géén EU regels én geen vrij reizen van personen en wil eigen handelsakkoorden kunnen afsluiten. Hoe wil jij in hemelsnaam GB dezelfde toegang geven tot de EU-markt als Noorwegen?
  GB kan alleen toegang krijgen tot de EU-markt via een handelsakkoord wat zij moeten afsluiten met de EU, net als ieder ander land in de wereld.

 • Alco

  Ik zeg ook : "ALS de GB ervoor kan zorgen."
  En het laatste wat je zegt is de harde Brexit.
  Er zijn al heel veel andere compromis voorstellen.

 • agratax.1

  @Alco. Compromis voorstellen zijn gedaan. Helaas de Brexit voorstanders wensen geen compromissen, zij wensen Great Brittan terug naar de tijd van Wereldmacht waarbij half de wereld Engels protectoraat was. De tijd dat zij hun landbouw steunden via zware subsidie voor mechanisatie "Made in GB" en wij de nagenoeg nieuwe gebruikte trekkers importeerden om onze trekker kosten laag te houden.
  Helaas deze GB made trekkers en andere machines hebben ze nauwelijks nog en daarmee is deze werkgelegenheid afwezig. Ik zie hun kansen dan ook niet direct rooskleurig en vermoedelijk de brexit fanaten ook niet, want zij hebben de hakken gelicht of gillen alleen "Weg EU" zonder aan te geven "Wat daarna". Laten wij als handelsland ons best doen de schade te beperken en eventueel GB links laten liggen.

 • Kelholt

  Ik durf te wedden dat de Brexit de Nederlandse landbouw niet zo veel gaat kosten als het door Rusland in 2014 ingestelde importverbod voor Europese landbouwproducten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.