Boerenblog

6 reacties

‘Boemannen wonen hier en niet in Brussel’

We moeten het samen doen. Lezers van mijn columns weten inmiddels dat dit mijn overtuiging is. Maar of we als agrarisch ondernemers onderling ook echt op elkaar kunnen bouwen, is voor mij de grote vraag.

Begin januari verscheen Annie Schreijer in de media. Ze was diep verontwaardigd door het nieuws dat een Belgische koe minder poept dan een Nederlandse. “Vandaag heb IK opheldering gevraagd aan de Europese Commissie”, aldus Annie. Echter, al in 2014 publiceerde V-Focus (vakblad voor adviseurs in de veehouderij) het onderzoek van journalist Geesje Rotgers waaruit blijkt dat een Nederlands rund op papier 3 keer zoveel ammoniak uitstoot als een Engels rund. Deze uitgangspunten worden nog steeds gebruikt ter onderbouwing van de emissiearme maatregelen die Nederlandse boeren sinds 1993 heel veel geld kosten. Dit zorgt rechtstreeks voor een ongelijk speelveld. Dit heeft Brussel niet bedacht, maar de Nederlandse overheid, gebaseerd op een wetenschappelijke onderbouwing vanuit de gedachte wie betaalt, bepaalt. Ik heb er geen belangenbehartiger of politicus ooit over gehoord.

Communicatie tussen Den Haag en Brussel is een grijs gebied

Sinds maart 2015 doet dezelfde onderzoeksjournalist, Geesje Rotgers, alles wat in haar macht ligt om de uitgangspunten van ons Nederlandse mestbeleid boven tafel te krijgen. De communicatie tussen Den Haag en Brussel is een behoorlijk grijs gebied waar ook de politiek weinig grip op krijgt. Kortgezegd kunnen we niet terug redeneren hoe ons mestbeleid, waarop we dagelijks gehandhaafd worden, ooit tot stand kwam. En ook dit betreft Nederlandse wetgeving waar geen Brusselse bestuurder aan te pas kwam. De boemannen wonen niet daar, maar hier!

Het is een kwestie van tijd voordat aangetoond wordt dat de Nederlandse Fosfaatwet gebaseerd is op gebakken lucht

Stichting Agri Facts

Maar nu is daar STAF, de Stichting Agri Facts. Als eerste wapenfeit toonden zij aan dat de cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het verminderen van vleesconsumptie in relatie tot het klimaatbeleid, onjuist zijn. Zonder de inzet van STAF was het PBL niet op haar conclusies terug gekomen en waren de aannames klakkeloos overgenomen in het Nederlandse klimaatakkoord. Een akkoord waar wederom geen Europese Commissie iets over te zeggen heeft, maar dat op onze Nederlandse boerenerven zeker zijn weerslag zal krijgen.

Fosfaatwet gebaseerd op lucht

Het is een kwestie van tijd voordat aangetoond wordt dat de Nederlandse Fosfaatwet gebaseerd is op gebakken lucht. Belangenbehartigers en politici hebben dit niet kunnen voorkomen of doorzien. Ik zet mijn geld in op STAF, gevormd door pitbulls met kennis, principes en doorzettingsvermogen. Waarschijnlijk zullen politici en belangenbehartigers vooraan staan om te roepen dat het nergens op lijkt dat een hele sector is geofferd op basis van fout beleid. Het leed is ook hier helaas al geschied en in vele boerengezinnen is dit leed onbeschrijfelijk en onomkeerbaar.

Niets te verliezen, veel te winnen

Met de Stichting Agri Facts als wakkere waakhond, zouden we als Nederlandse agrarische sector in staat moeten zijn om met het oog op de toekomst samen sterk te staan. Dit is keihard nodig om nieuw beleid, dat ondoorzichtig tot stand komt, dat niet werkbaar en niet uitvoerbaar is en dat ons ongelijke speelveld nog verder vergroot, tegen te houden. De nieuwe waakhond zal onze steun daarvoor keihard nodig hebben. We hebben niets te verliezen maar wel een heleboel te winnen!

Laatste reacties

 • ghsmale

  Er is één verschil met de rest van Europa
  nederland is het dicht bevolkte land van de wereld
  Hier zijn ze de boeren liever, kwijt dan rijk.
  Dus elke mogelijk wordt aangepakt om dit te bereiken.

 • pinkeltje

  Nederland het dichtstbevolkte land ter wereld?

 • farmerbn

  Nederland is overal wereldkampioen in. Behalve voetbal :)

 • farmerbn

  Zeer goed geschreven Anita. Ben het volkomen met je eens. En die waakhond moet niet alleen mensen wakker maken maar ook bijten. Dus als STAF een paar gemene advocaten heeft kunnen ze ook in de aanval gaan.

 • agratax.1

  Zou voor het hele klimaat gebeuren dan toch de Wet opgaan "Wie betaalt bepaalt" of "De grootste schreeuwers krijgen hun zin"? Als ik veel van onze Milieu Ridders hoor en zie op de media, krijg ik het gevoel dat alle middelen hun doel heiligt, al waren we terug in de tijd van de Beeldenstorm waarbij polarisatie hoogtij vierde. Als we als boeren niet met hen zijn, dan zijn we tegen het behoud van de aarde en op termijn schuldig aan de ondergang van de wereld. Vooral dit laatste dreigement moet ons toch over de streep helpen en ons overgeven aan hun Milieu Geloof.

 • Alco

  Als je dit leest lijkt er eindelijk verweer te komen in het Geloof van de schreeuwende milieu freaks.
  Klasse!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.