Commentaar

‘Blik agrarisch ondernemer gericht op duurzame toekomst’

‘Toonaangevend in de wereld’ noemt minister Carola Schouten de Nederlandse land- en tuinbouw als het gaat om vernieuwing. “Ik ben getroffen door de vele talenten en ideeën en door die bijzondere kracht om te vernieuwen. Daar is internationaal veel bewondering voor.” Een terechte pluim van de minister.

Innovatie, vernieuwing, jazeker, maar Nederland is ook een productieland. Nederlandse boeren en tuinders produceren jaarlijks tegen € 29 miljard. De tuinbouw neemt hiervan iets meer dan een derde voor rekening, gevolgd door rundveehouderij (20%), intensieve veehouderij (17%) en akkerbouw (10%). Ruwweg driekwart hiervan gaat de grens over, met Duitsland als belangrijkste bestemming. Nederland is met € 90 miljard ook de op een na grootste exporteur van landbouwgoederen. Ruim 70% van deze landbouwexport is van Nederlandse bodem.

De sierteelt draagt met € 9,2 miljard flink bij aan de exportwaarde. - Foto: ANP
De sierteelt draagt met € 9,2 miljard flink bij aan de exportwaarde. - Foto: ANP

Het zijn mooie cijfers. De basis voor dit succes ligt op het erf. Ondernemende boeren en tuinders hebben met hun vakkennis, passie en innovatiekracht deze sterke positie bedongen. Het lijkt soms allemaal gemakkelijk. Dat is het niet. Maatschappij en consument stellen steeds hogere eisen aan product en productiewijze. Kleur, smaak, vorm, voedingswaarde, veiligheid spelen een hoofdrol. Het product moet liefst duurzaam en welzijnsvriendelijk zijn geproduceerd. En dan ook nog tegen een acceptabele prijs!

10 kandidaten Agrarisch Ondernemer van het Jaar bekend

In een speciale uitgave van Boerderij Vandaag (die van 25 januari) maakt u kennis met 10 agrarisch ondernemers die in dit krachtenveld elk een eigen koers hebben gekozen. Heel bewust, de een voor het kostprijsmodel, een ander voor maatwerk of verbreding. Opvallend is dat op veel bedrijven de kringloopgedachte, uit de beleidsnotitie Waardevol en verbonden van minister Schouten, al uitgangspunt is.

De 10 kandidaten strijden om de prestigieuze titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019. Wie volgt Peter van der Avoird op? De plantenkweker uit Bavel won in 2018 de titel. De winnaar van 2019, de 24e editie van de uitverkiezing tot Agrarische Ondernemer, wordt op 28 maart bekendgemaakt.

De titel Agrarisch Ondernemer is de hoogste eer die je landbouw-breed kunt krijgen

Giel Hermans, winnaar 2011

De weg naar de verkiezing is lang. De partners in deze verkiezing – ABN Amro, ForFarmers, Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM en Hardeman – selecteerden uit ruim 55 aanmeldingen en voordrachten 10 kandidaten. Het zijn stuk voor stuk topondernemers met bewezen diensten. In deze eerste selectie zit een goede mix aan type ondernemers en sectoren.

Van 10 kandidaten via 5 genomineerden naar 1 winnaar

Een onafhankelijke jury onder leiding van LTO-voorzitter Marc Calon kiest uit deze 10 kandidaten 5 genomineerden. In de jury treft u de vertrouwde namen van Alexander van der Lely, Rens Buchwaldt (WUR), Thijs Cuijpers (LTO), Marc Jansen (CBL), Nicolette Klijn (Skal), Koos Dekker (HAS Den Bosch). Agrarisch Ondernemer Peter van der Avoird completeert dit gezelschap.

De jury bezoekt straks de 5 genomineerden en kiest de uiteindelijke winnaar. De persoonlijke noot gaf in het verleden al vaker de doorslag in de uiteindelijke keuze van de jury. Passie laat zich niet altijd in woorden uitdrukken. Het is ook gevoel.

Of registreer je om te kunnen reageren.