Redactieblog

1 reactie

‘Bizarre belastingen’

Belasting betalen is van alle tijden, maar dat we vroeger betaalden voor urine?

Het leven als ondernemer en als boer is vaak vreemd en soms ronduit bizar met al die verschillende wetten en regels waaraan je moet voldoen. Om soms gek van te worden. Van fosfaatrechten tot bouwvergunningen, hinderwetvergunnigen, eisen veeregistratie, opgaven aan RVO.nl, verplichte verzekeringen, contracten met leveranciers en afnemers, enzovoort. En dan hebben we het nog niet eens over het verschrikkelijk ingewikkelde belastingstelsel in Nederland.

Belasting & Douane Museum

Je zou denken dat dat iets van de laatste jaren is. Maar dat is echt niet zo. Het is van alle tijden. En dat is goed te zien in de nieuwste tentoonstelling in het Belasting & Douane Museum. Dat heeft een tentoonstelling ‘Bizarre Belastingen’ samengesteld. De 20 meest bizarre belastingen uit de geschiedenis komen aan bod. En als vakidioot vind ik het een aanrader.

De nieuwe tentoonstelling geeft een mooi inkijkje in allerlei vreemde belastingheffingen die er in het verleden zijn geweest. Belasting betalen is van alle tijden, maar dat we vroeger betaalden voor urine, pruikenpoeder en baarden? Dat was voor mij ook nieuw.

Lees verder onder het Facebookbericht.

Urinebelasting

Als heersers of overheden geld nodig hadden, werd er (net als nu) van alles bedacht om belasting over te heffen. Zo werd er in 69 na Christus urinebelasting betaald in Rome. Urine was toen een gewilde vloeistof die werd gebruikt voor het ontvetten van wol en leer. Hier ligt de oorsprong van het gezegde “Geld stinkt niet”.

En Tsaar Peter de Grote voerde een baardenbelasting in. Dit omdat hij een baard lelijk en onhygiënisch vond. En het geld was natuurlijk van harte welkom. De weeldebelasting was een vroege vorm om vermogenden zwaarder te belasten. Deze werd geheven over luxe goederen die alleen de rijken zich konden veroorloven zoals pruikenpoeder en waaiers.

En om de vergrijzing tegen te gaan, werd zelfs ooit eens een vrijgezellentaks ingevoerd. Als deze belasting nu nog zou bestaan dan zou Yvon Jaspers vast een minder succesvol programma hebben!

Hondenbelasting

Deze bizarre belastingen uit het verleden laten zien dat belasting betalen van alle tijden is en dat overheden van alles bedenken om geld binnen te krijgen. Maar ook nu hebben we vreemde belastingen, denk alleen al aan de grondwater- en hondenbelasting. En al die talloze extra heffingen en uitzonderingen die elke belastingwet telt. Wat dat betreft is de huidige belastingwetgeving nog even bizar als in het verleden. Een schrale troost.

Eén reactie

  • agratax.1

    Hondenbelasting vind ik zo gek nog niet. De eigenaar laat zijn hond in de openbare ruimte schijten en laat de gemeenschap deze poep opruimen ook als deze in een zakje in de vuilnisbak is gedumpt, draait de gemeenschap op voor de afvoer. De vervuiler betaalt wordt hier duidelijk toegepast. Er zijn heel wat heffingen (belastingen) die minder duidelijk zijn in het oplossen van vermeende problemen.
    Onze belastingen leveren een schat aan werkgelegenheid op door alle regels en uitzonderingen op deze regels. Hiermee is de werkgelegenheid gediend en verlaagd het de overheidsuitgaven t.b.v. sociale uitkeringen. Of verhoogt het juist de overheids uitgaven omdat deze specialisten aanzienlijk meer vangen dan een uitkeringstrekker incl. zijn extra toeslagen nodig om niet bij het Leger des Heils te eindigen. Het zou Den Haag sieren eens serieus de belastingen te renoveren en de uitzonderingsregeltjes over boord te gooien.

Of registreer je om te kunnen reageren.