Redactieblog

20 reacties

‘Annie Schreijer heeft onze stem weer nodig’

Met Annie Schreijer-Pierik in het Europese Parlement zijn wij er zeker van dat het boerengeluid weer in Europa klinkt.

Annie Schreijer-Pierik is al 65, maar denkt niet aan stoppen. Ze is weer kandidaat voor de verkiezingen van het Europese Parlement voor het CDA. Ze staat op een vijfde plaats op de lijst, maar daarmee zit ze op de wip. Het CDA heeft nu 5 zetels in het Europese Parlement. Het is de grote vraag of dat zo blijft. In de peilingen in Nederland staat het CDA er bedroevend voor. Alle reden om te twijfelen of Annie weer wordt gekozen.

“Dat moet wel gebeuren”, zegt Hanna beslist. ”Ze is een aansprekende politicus. Ze is de vorige keer met een overweldigende hoeveelheid voorkeursstemmen gekozen. Ze stond toen op plek 25, maar werd toch verkozen. Daarmee wipte ze anderen van de lijst.”

Voorkeursstemmen

Dat zal ze nu weer nodig hebben. Want de vijfde plaats op de CDA-lijst is niet voldoende voor een zekere plek. Dus moet Annie weer de boer op om voorkeursstemmen te op te halen. Ik ben benieuwd of ze dat weer redt. Bij de Europese verkiezingen is ze 66 jaar. Bepaald niet meer piepjong dus.

Annie staat pal voor het boerenbelang

“Je bent zo jong als je je voelt”, zegt Hanna. “En uit niets blijkt dat ze sleets is. Ze staat pal voor het boerenbelang en laat dat ook blijken. Zowel in het Parlement, als in eigen land. Lees haar stukken in Boerderij Vandaag maar. Ze spreekt echt de taal van de boer.”

Jan Huitema

Tijd voor tegengas. Want ik erger me wel eens aan haar duidelijke meningen. Die zijn ongenuanceerd, vooral voor een Europarlementariër. Ze schrijft wat ze denkt dat haar achterban graag wil horen. En dat lukt haar goed. Maar ze kan het niet waarmaken.

De vraag is voor mij of een politicus dat zo moet doen. Ik kies liever voor een wat meer afgewogen oordeel. Daarom spreekt Jan Huitema van de VVD mij meer aan. Hij is ook een zichtbaar politicus, maar is geen populist, die enkel spreekt met oneliners. Dat is Annie duidelijk wel.

“Geef mij Annie maar”, zegt Hanna. “Ze verdient dat ze veel voorkeurstemmen krijgt. Dat is de enige manier om haar in Brussel te houden. En wij zijn er zeker van dat het boerengeluid weer in Europa klinkt.”

Tja, je moet haar geluid wel willen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als haar eigen CDA graag wil dat ze gekozen wordt moet het CDA haar gewoon hoger op de lijst zetten. Het geeft aan dat het CDA niet meer de boerenpartij van Nederland is. Als je publiekelijk aardig bent voor de boeren scoor je slecht bij de huidige kiezers. SGP heeft daar maling aan.

 • Vhouder

  wat heeft ze bereikt

 • Bennie Stevelink

  Deze column van Vergaderboer komt exact overeen met mijn eigen visie én de visie van velen binnen het CDA.

  Afgelopen voorjaar heb ik Annie persoonlijk ontmoet en heb haar bij die gelegenheid leren kennen als een aardige innemende mevrouw. Haar functioneren in de politiek begint mij echter steeds meer tegen te staan. Ik weet dat er inmiddels meer mensen binnen het CDA zijn die er zo over denken. Een paar weken geleden maakte een kameraad van mij, die wethouder is namens het CDA, de opmerking "dat Annie vorig jaar al met de verkiezingscampagne was begonnen". Dit werd uitgesproken met een ironische lach, doelend op het toenemende populisme in haar optreden. Tegelijk sprak hij de zorg uit dat ook Omtzigt in die richting neigt.

  Het was de populistisch toon die mij irriteerde toen zij vorige week publiciteit zocht voor de "onjuiste" fosfaatnormen. Het was duidelijk bedoeld om stemming te maken en stemmen te winnen. En dat met een onderwerp waar al zoveel emoties, en bij sommigen wanhoop over is. Het was spelen met emoties van anderen voor eigen gewin. Een politicus die verantwoord beleid voorop zet, zou eerst grondig uitzoeken waarom die verschillen bestaan en wat er beleidsmatig allemaal aan vast zit.
  Vandaar mijn conclusie dat voor Annie de tijd is gekomen om een nieuwe toekomst te zoeken in zorg en aandacht voor haar kleinkinderen.

 • gjh

  deze dame roept erg veel maar ik zie nog niets positiefs van haar geroep!!

 • kanaal

  lto wil deze verschillen niet zien ,daarom zijn boeren blij met mensen die hun ogen wel open hebben dat is democratie.

 • Alco

  Met andere woorden. Iemand die wat zegt is populistisch en voor nieuwe verkiezingen bezig.
  O ja. De visie van het LTO is ook je niet laten horen om het onderwerp niet te groot te maken.
  Nou we weten ondertussen allemaal wel waar dat toe lei( ij )dt.

 • Gerrit Lammertink

  De visie van Bennie Stevelink is de juiste!
  Maar dat is al jaren zo🤗

 • koestal

  Is Annie Schreijer-Pierik ongeveer hetzelfde als LTO? wat heeft ze gedaan tegen de fosfaatwet ?dat was ook een EU maatregel

 • 306lsa

  vrouwen die voor de landbouw zijn ,zijn beter te snappen voor mij dan de mannen die voor de landbouw zijn , wat hebben die bereikt? ja die ene van de SGP was heel erg goed en ook duidelijk . wat voor mij onbegrijpelijk is,is dat iemand zich ergert aan Annie maar niet aan die beschuldigingen van de andere partijen en constant het gezeur van dat alle boeren frauderen zo n beetje en .................... vul maar in
  daar bij wordt constant gepreekt door reclame s dat soja melk en vleesvervangers veel beter zijn dan gewoon puur natuur
  terwijl als je naar een huisarts zou gaan en die vraagt is die daar volgens mij helemaal niet mee eens
  nee ergeren aan Annie is helemaal niet nodig volgens mij

 • hansvanbergen

  Bennie heeft zich indertijd tot het uiterste op deze site ingespannen om de fusie tussen DOC en DMK. Hij had het mis. Daarnaast is Bennie druk met het beledigen van Brabanders en het doen alsof FCDC indertijd Campina moest redden. Alsof deze discussie zin heeft. Daar moet Bennie eerst eens over nadenken alvorens hij iemand op pensioen stuurt.

 • hansvanbergen

  De VVD heeft is in de Brabantse staten akkoord gegaan met de SP die EISTTE dat het de overeenkomst met de ZLTO dat oudere stallen in 2028 aangepast zouden moeten gaan worden naar 2020 alvorens men zou toetreden tot GS. De VVD liet de boeren vallen als een gloeiende pot thee. Dus alvorens u ooit nog eens op de VVD zou willen stemmen, hak eerst uw handen af!!! Nimmer of te nooit zal ik dus op Huitema stemmen en ik adviseer u dan ook dringend om dat ook niet te doen. Immers voor u et weet zit u met stallen waar geen vee meer in mag net als vele Brabanders. De VVD heeft dit beleid over te vuur en te zwaard verdedigd.

 • hansvanbergen

  U begrijpt dat ik me nog veel eerder zal laten castreren dan dat ik ooit op de VVD zal gaan stemmen. De SGP is geen optie meer na hun gedrag. Ik weet als boer inmiddels hoe het is om gediscrmineerd en vernederd te worden zonder enige reden en hoe laag de mensen zijn die dit doen. Daarnaast is de SGP te klein.

 • hansvanbergen

  Het CDA in Europa is een andere dan die in NL. Das een echte boeren partij. Net als in de rundveefokkerij moet je alles overzien en overwegen en dan de beste keuze maken. En dat is Annie Schrijer-Pierik.

 • farmerbn

  Ben het wel eens met Bennie. Het CDA heeft in de gaten dat ze niet teveel voor de boeren moet doen omdat er veel meer leden zijn die dat afkeuren. Echter voor Annie is het noodzakelijk dat ze in verkiezingstijd de boeren wat aandacht geeft voor de gewenste voorkeurstemmen. CDA wil dus eigenlijk van twee walletjes eten en dat gaat niet altijd onopgemerkt.

 • Bennie Stevelink

  Nu heb ik mij waarachtig toch vergist Hans, ik dacht altijd dat jij al gecastreerd was.....

  @farmerbn en @Hans van Bergen, mijn kritiek, en ook die van Vergaderboer, op Annie is dat Annie stemming maakt onder de boeren voor persoonlijk gewin, zonder voor de boeren iets te bereiken.

 • hansvanbergen

  @Bennie en op wie ga jij stemmen en wat heeft hij/zij/het dan WEL bereikt??

 • 306lsa

  Bennie @
  Het verschil tussen. ......
  Twee landen ?is stemming maken?
  En als je het niet eens bent met iemand zijn gedrag dan maar met pensioen wenzen ?sorry maar ik ben je logica kwijt .misschien heb je wel een beetje gelijk maar misschien is ze ook wel oprecht?
  Daar zullen we alleen nooit achter komen.
  In ieder geval een goed weekend toegewens ☺

 • Alco

  Annie staat vijfde op de lijst. Die andere vier? Wat zeggen die om daar voor te gaan stemmen?
  Sorry hoor. Dan ga ik toch voor iemand die zich kwetsbaar durft op te stellen.

 • hansvanbergen

  ik ben degene nee de enige die zeer scherpe kritiek heeft geuit op Annie. Maar als je gaat stemmen moet
  1 De persoon waarop je wilt stemmen op het stembiljet staan

  2 Degene waarop je stemt moet jouw belangen en idealen het dichtst benaderen. En dat is voor iedere boer, plattelander en boeren periferie medewerker eigenaar iemand uit NL, iemand van de Europese Volks Partij en dat is dus maar 1 persoon en dat is no 5 van het CDA Annie Schreijer.

 • hansvanbergen

  Jan Huytema van de VVD wil perse dat alle stallen ouder dan 20 jaar, ook jongvee stallen, nieuwe vloeren krijgen en worden voorzien van een luchtwasser. Binnen 9 maanden nadat u gestemd hebt. Ook Huytema's eigen stallen of ja die van zijn ouders zullen geheel verbouwd moeten worden. Daar staat de VVD voor.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.