Boerenblog

11 reactieslaatste update:27 sep 2018

‘Yvon maakt mensen blij’

Yvon Jaspers maakt mensen blij. Niet alleen boeren, voor wie zij als ambassadeur heel veel betekent, maar ook miljoenen trouwe kijkers die al 10 jaar lang met veel plezier Boer zoekt Vrouw volgen. Wat bezielt een krant als Trouw om deze positieve bondgenote van onze sector bewust zwart te maken, vraag ik me af.

Op 14 september jl. lees ik de oproep van TeamAgroNL om ‘Samen Sterk’ te staan, in dit geval achter Yvon Jaspers. Dit naar aanleiding van een artikel van Hans Marijnissen, werkzaam bij dagblad Trouw. Hij noemt Yvon een ‘ambassadeur van de industrie’ vanwege haar bijbaan bij ForFarmers. Ook schrijft hij dat boeren massaal de reductieregeling hebben ontdoken en dat de schenking van kalfje Suus een vooropgezette media-actie was en bewust is ingezet als reclamemiddel en tranentrekker.

De man achter het artikel

Ik lees het artikel en wordt achtereenvolgens woedend en verdrietig. Nadat mijn emoties zijn gezakt, peil ik meningen in mijn netwerk. De conclusies zijn verdeeld. Alles wat je aandacht geeft, groeit en dat wil ik niet. Daarom zoek ik naar de feiten achter mijn vraag wat deze man bezielt.

In een biografie schrijft hij dat hij tegen de verontreinigende intensieve landbouw is. Dat verklaart de toonzetting van het artikel

Hij blijkt cursussen gegeven te hebben over hoe je uit de krant kunt blijven. Waarschijnlijk zou hij het stuk niet geschreven hebben als Yvon een van zijn betalende cursisten was geweest. In een biografie schrijft hij dat hij tegen de verontreinigende intensieve landbouw is. Dat verklaart de toonzetting van het artikel. Zijn huidige functie bij Trouw bestaat uit het ontwikkelen van journalistieke projecten. Dit dankbare onderwerp lijkt daartoe een schot in de roos. Het artikel staat namelijk niet op zichzelf.

Tip uit de boerenwereld

In de week na de plaatsing verklaart de ombudsman van Trouw naar aanleiding van de stroom reacties: “Het is niet onze schuld dat het Commissariaat van de Media een onderzoek start.” Ook schrijft hij dat het artikel is ontstaan door een tip uit de boerenwereld naar aanleiding van een project van Trouw genaamd De Staat van de Boer. Het doel van dit project is volgens Trouw het starten van een debat over de makers van het voedsel van Nederland.

De steun van de belangenbehartigers van de agrarische sector heb ik gemist

Afwezige belangenbehartigers

Boeren hebben inmiddels massaal hun steun uitgesproken voor Yvon. Dit zal ForFarmers geen windeieren leggen. De steun van de belangenbehartigers van de agrarische sector heb ik echter gemist. Geen Calon, geen Jansen, geen De Haan die zich publiekelijk vóór Yvon uitspraken. Terwijl ook zij profiteren van haar goede werk voor de sector. Jammer! Maar, een inkoppertje voor Trouw. Een chef opinie heeft namelijk een oproep gedaan om reacties in te sturen op de vraag: ‘Wie komt er meer op voor de boeren: Calon of Yvon?’ Daarmee houdt Trouw het onderwerp dus nog een tijdje op de agenda.

Samen Sterk

Het is mij, na het op een rijtje zetten van al deze feiten duidelijk, dat Trouw onze boerentrots in ieder geval niet deelt. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat dit type journalisten en ander volk met dubbele petten onze boerentrots nooit zullen afpikken! Deze Samen Sterk-verbinding wens ik ons allen van harte toe.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Hier het weekend het zelfde gevoel. In de Leeuwarder Courant heeft mevrouw Jantien de Boer die lanschapspijn in het leven heeft geroepen en altijd tegen de boeren aanschopt een wekelijkse column. Ze is altijd snel op haar tenen getrapt en heeft de laatste tijd veel te voorduren gekregen van de boeren. Afgelopen weekend gaf ze helemaal af op Yvon Jasper. Bij mij ook de vraag waarom? Ik kan alleen maar tot de conclusie komen dat het een jaloersy is. Het gevoel van waarom steelt Yvon zoveel harten en doe ik het allemaal fout. Dus ik ga in mijn column maar eens lekker Yvon zwart maken. Zo jammer dit verdient Yvon niet, ik hoop dat er meer mensen door Jantien heen prikken.

 • dre v Helmond

  Allemaal gewoon de krant opzeggen
  Met die boeren haters krijg je geen brood op de plank
  De meeste soja die in Nederland gebuikt wordt is voor menselijke consumptie
  Het afval gaat naar de dieren

 • hollandagri

  juist vellenga, mevrouw de boer denkt dat ze achter gesteld word in haar kwaliteit. daarom gaat ze in de veren bij yvon pikken.

 • Matthijs Verhagen

  Hoe zouden de meningen zijn als Yvon straks bij Natuurmonumenten op de loonlijst staat en een (iets kritischer) TV-serie over de landbouw maakt?

 • Alco

  Probeer allemaal met dit verhaal in de publiciteit te komen.
  Want alleen mensen die niet gestoord worden door enige kennis van zaken roeptoeteren.

 • hylkema.l

  Het is al 3 jaar bekend dat Yvon promotie werk doet voor For Farmers. Stond destijds uitgebreid in Boerderij en Nieuwe Oogst.

 • melkveehouder .

  @anita Heijdra. Terechte opmerking over de belangenbehartigers.

  @ Matthijs Verhagen. Waarom zou je moeite moeten hebben met mensen die kritisch zijn? Pas als ze zich schuldig maken aan stemmingmakerij of leugens verkondigen wordt dat anders.

 • Bennie Stevelink

  “Wie komt er meer op voor de boeren: Yvon of Calon”?
  Dat is natuurlijk een achterlijke vraag: immers, hoe definieer je “opkomen voor de boeren”?
  LTO werkt vooral met stille diplomatie. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat zo ongeveer de gehele LTO agenda is opgenomen in het regeeraccoord. Yvon doet alleen iets met de gevoelens van boeren.

 • mtseshuis

  Goed zo Bennie, jij snapt het! Natuurlijk heeft Yvon al die jaren meer voor de boeren gedaan dan LTO! Mede dankzij Yvon is het imago van de boer bij de burgers best goed, daar heeft LTO tot nu toe weinig aan bijgedragen, tegenwoordig trekt LTO liever op met van die kansloze figuren van WNF, boertjebashen ipv te laten zien wat de boer allemaal doet voor deze wereld. Eens aan de bel trekken dat al die soja net zo goed (of hoofdzakelijk) geteeld wordt om biodiesel van te maken, hetgeen al meer dan de helft aan opbrengst van de soja genereert.
  Eens kritische kanttekeningen plaatsen bij het naar de boer toe rekenen van de reststromen uit de voedingsindustrie ipv de consument die deze producten met haar afvalstoffen nuttigt.
  LTO is slechts de spreekbuis van de minister, of beter gezegd, van haar linkse ambtenarentop, want die zijn de baas op het ministerie. Zo af en toe mag LTO een succesje meedelen aan de boeren, anders staan ze helemaal in hun hemd...
  De boer, dát is de kearl! Dat laat Yvon elke week en bij elke bijdrage van haar bij For Farmers zien aan wie maar wil zien! Dat zou LTO ook eens moeten doen!
  Trots op NL boeren!

 • kleine boer

  mooie reactie mteshuis 100% mee eens.

 • melkveehouder .

  Eens @mtseshuis. Jammer genoeg heeft Bennie gelijk als hij zegt dat de (verborgen?) LTO agenda is overgenomen. Maar daar worden de blijvers niet beter van, maar wel de pluche bekleders met grijze haren die hun broodheer dienen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.