Commentaar

13 reacties

‘Wordt glyfosaatregen de druppel?’

“Dat kan niet waar zijn”, zo reageerden veel lezers via de website van Boerderij op het artikel dat Argentijnse onderzoekers glyfosaatresidu hebben aangetroffen in regenwater. Het is ook ongelofelijk, maar bovenal uiterst zorgelijk.

De feiten. Het artikel is gebaseerd op onderzoek van de Universidad Nacional de la Plata in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hun onderzoek verschijnt binnenkort in Science of the Total Environment. Dit is een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift, wat betekent dat onafhankelijke deskundigen hebben vastgesteld dat het onderzoek voldoet aan de eisen van wetenschappelijke betrouwbaarheid.

Het groeiende leger tegenstanders van glyfosaat over de hele wereld zullen dit onderzoek hoe dan ook maximaal inzetten in hun campagne

Tweede feit: voor het onderzoek hebben ze regenwater opgevangen op 112 plaatsen verspreid over Argentinië. Het gaat dus echt om regen en niet om regenwater wat al in contact is geweest met de grond. Laatste feit: in landen waar al decennia lang transgene gewassen worden geteeld, zoals Argentinie, is het verbruik van glyfosaat enorm gestegen van 3 naar meer dan 15 liter per hectare.

Alleen inzetten waar het niet anders kan

Het groeiende leger tegenstanders van glyfosaat over de hele wereld zullen dit onderzoek hoe dan ook maximaal inzetten in hun campagne. De Europese landbouw moet zich dan ook voorbereiden op een stevige discussie over de vernieuwing van de toelating van glyfosaat in 2022 en daar nu al vast op voorsorteren door het middel alleen nog in te zetten waar dat niet anders kan. Anders loopt de landbouw het grote risico dit zeer bruikbare middel voorgoed te verliezen.

Gevoelens van de bevolking

Frankrijk is al van plan het middel binnen 3 jaar uit te bannen. En hierbij gaat het al lang niet meer over feiten als de mate van schadelijkheid voor mensen, maar vooral dat de politiek de gevoelens van de Europese bevolking steeds zwaarder meeweegt. Glyfosaat in regenwater is dan wellicht de spreekwoordelijke druppel.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Waar wil onze schrijver heen. Dus ben je voor of tegen het gebruik, geachte schrijver van dit niet te geloven verhaal.

 • Piet Piraat

  @peerke1
  Op zich zet Geert Hekkert hier gewoon een verhaal neer waar je wel degelijk over na mag denken. Los van het feit dat in Nederland roundup wel wat beperkter gebruikt wordt dan daarginds.

  Je hebt nu eenmaal met politiek en de bevolking te maken, wil je middelen kunnen blijven inzetten moet je dat echt met beleid doen, en niet gaan staan navelstaren.

 • Zuperboer

  Zal in Nw Europa wel tot beleid gaan leiden. In Arg en Brazil zal t heel wat lastiger zijn met de macht van t grootgrondbezit in de politiek.

 • farmerbn

  Heb wel eens gelezen dat een kleine hoeveelheid glyfosaat de tarwe beter doet groeien. Hoeveel glyfosaat zit er eigenlijk in die regen? Zo weinig dat je het wel kunt meten maar ook dat je het gewoon kunt en mag drinken? Ga je eerder dood aan uitlaatgassen van auto's dan van dat regenwater?

 • Bennie Stevelink

  Een conclusie die ik hieruit kan trekken is dat genetisch gemodificeerde gewassen niet het ei van Columbus zijn wat wij tientallen jaren geleden dachten. Het leidt tot gebruik van één specifiek bestrijdingsmiddel waardoor resistentieontwikkeling onvermijdelijk is. Dit leidt tot steeds hogere doseringen en vervolgens vervuiling van het milieu.
  Ik denk dat wij, met de problematiek die zich in Noord en Zuid Amerika aan het ontwikkelen is, niet rouwig hoeven te zijn dat GMO gewassen in Europa nooit toegelaten zijn.

 • farmerbn

  Niet te voorbarig Bennie. Altijd GMO-gewassen zaaien is waarschijnlijk niet slim maar eens in de bv 4 jaar een GMO-aardappel of -biet is niet slecht.

 • Kelholt

  De hoeveelheid glyfosaat die gemiddeld is gemeten in de Argentijnse regen is gemiddeld 1,24 microgram per liter. De maximale hoeveelheid die gemeten is bedraagt 67,3 microgram per liter opgevangen regenwater. Die laatste meting is waarschijnlijk verricht door het RIVM met een opvangbak naast een perceel katoen die net bespoten werd maar dat terzijde...
  De LD50 van glyfosaat is 5600 milligram per kg lichaamsgewicht. Als 100 personen van 80 kg dus 448 gram binnenkrijgen dan gaat de helft meteen dood. Als je 6 miljoen liter regenwater opdrinkt van de hoogst gemeten concentratie is er dus een kans van 50% dat je dood neervalt.
  De EFSA heeft ook onderzoek gedaan. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid glyfosaat is 0,5 milligram per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 80 kg kan dus iedere dag zonder nadelige effecten 40 milligram glyfosaat innemen. Dat is dus 600 liter regenwater per dag.
  Waarom meent Boerderij dat zulke flauwekul onderzoeken nieuwswaarde hebben???

 • agratax(1)

  Ik lees uit dit verhaal, dat de grootschalige landbouw in Zuid Amerika het niet zo nauw neemt met de toediening van Glyfosaat. De geruchten over spuiten per vliegtuig en niet alleen de landerijen maar ook de rest van grondgebied wel eens waar kunnen zijn. Dat het gebruik van Glyfosaat een veelvoud is van wat de Europese boer gebruikt was al langer bekend en dat er vanwege de resistentie mengsels worden gebruikt met ander onkruid verdelgers is bekend. Deels zijn deze toevoegingen middelen (o.a. 2,4-D) die normaal niet of zeer beperkt toegelaten zijn en uit de Monsanto fabriek komen. zelfs uit een eerder gebruikt mengsel (Agent Orange), gebruikt al oorlogswapen in Vietnam. Of de mens er nu wel of niet aan dood gaat is om het even, het feit dat de vervuiling zo groot is dat het met regenwater neerdaalt moet te denken geven. Nitraat viel ook met regenwater uit de lucht en nu moet iedere veeboer aan de luchtwassers en moet de mest direct onder de grond gewerkt. Glyfosaat gebruik zal na deze constatering aan banden worden gelegd, weg vette winst voor de aandeelhouders. Zonder Glyfosaat hebben de RR gewassen geen meerwaarde t.o.v. de rassen waaruit ze zijn ontstaan.

 • Jan-Zonderland

  Ik zou graag een verklaring willen lezen hoe glyfosaat uberhaupt in regenwater terecht kan komen. Volgens mij is glyfosaat een zout, opgelost in een vloeistof en kan m.i. niet verdampen. Amoniak is een gas wat opgenomen kan worden in water maar dat is van een heel andere orde @Agratax. Dus wie weet genoeg van scheikunde om e.e.a. te verklaren ? Het enige wat ik kan bedenken is dat er gespoten wordt met heel veel drift vlak voor of tijdens een regenbui. Ik denk dat je eerst precies alle feiten moet weten voordat je ook maar iets zinnigs kunt zeggen over deze affaire. Zoals we wel vaker meemaken nemen sommige mensen het niet altijd even nauw met de waarheid als dat hun beter uitkomt. En vroeger hadden we zwavel in de regen. Dat was schijnbaar ook schadelijk dus alles aan de zwavelarme brandstof
  Nu moeten we met zwavel bemesten.

 • glaasje

  Nederland kan zich altijd over alle landen in de wereld druk maken, gebeurd er in verre landen wat dan worden in Nederland de wetten en regels aangepast. Andere landen trekken zich nergens wat van aan!!! De mensen in Nederland geloven alles ook direct. ( zure regen bestaat ook niet) En laat Argentinie dit probleem zelf oplossen. Laten ze daar de regels maar eens aanscherpen.

 • Alco

  "Het kan niet waar zijn".
  Dezelfde ophef maakten velen bij de tweelingfraude.
  Dat werd toen de waarheid, maar het leed was al geschied.

 • melkveehouder .

  Voordat iemand iets zinnigs kan zeggen moet de terechte vraag/opmerking van Jan-Zonderland beantwoordt worden. Goede opmerkingen Jan-Zonderland!

 • geert.hekkert1

  Goede vraag; hoe kan glyfosaat in regen terecht komen? Er zijn meerdere interessante vragen opgeworpen door lezers naar aanleiding van het artikel in Boerderij. Natuurlijk gaat de redactie verder op onderzoek uit. Wordt vervolgt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.