Redactieblog

19 reacties

‘Waarom we boer blijven’

Vrienden vroegen ons waarom we de boerderij niet verkopen en dan van de opbrengst lekker gaan leven.

‘Boeren werken per week 2 keer zolang als de gemiddelde werknemer en verdienen veel minder per uur’, zei Hanna en dat schreef ik in de blog van vrijdag 14 september. Dat heb ik geweten.

Voor de televisie, radio en de krant kwam rond diezelfde tijd het CBS met het nieuws dat Nederland weer meer miljonairs telde. De stijging zat vooral onder advocaten, medisch specialisten en melkveehouders. Toen ging de bewering van Hanna kopje onder.

Waarom blijf je boer als het zo slecht is?

Vermogen door hoge grondprijzen

Vrienden, geen boer, wezen ons erop. Mijn verdediging dat we veel te weinig inkomen hebben, maar dat het vermogen stijgt door de hogere grondprijzen, leverde slechts grinnikend ongeloof op. “Als het zo moeilijk is op de boerderij, waarom verkoop je dan niet? De miljoenen cashen en er lekker van leven. Waarom blijf je boer als het zo slecht is? En waarom wordt Hans dan nog je opvolger? Die kan alle kanten uit. Ik wist wel wat ik deed”, eindigde het veelbetekenend.

Wel een goede vraag trouwens in deze tijd. Er is schreeuwend behoeft aan arbeidskrachten. Zowel geschoold als ongeschoold. Ieder die wil, kan werk krijgen. Waarom zou je als ontevreden boer dan doormodderen?

Vroeger werd een zoon boer, omdat de boerderij in het bezit van de familie moest blijven

Eigen baas

Hanna meent het te weten. “De vrijheid. Geen baas boven je. Kunnen doen waar je zin in hebt. Als je een dag verprutst, is helemaal niet erg. Het werk blijft wel. En morgen is er weer een dag. Niemand die er een opmerking over maakt. Het is een manier van leven. Je besluit om dat zo in te vullen. Jonge mensen, die dat gevoel niet hebben, beginnen er niet aan. Daarom krijg je ook steeds minder opvolgers. Vroeger werd een zoon boer, omdat de boerderij in het bezit van de familie moest blijven. Die tijd is voorbij. Dat zijn de gedachten van een voorbije generatie. Wie nu nog boer wordt kiest er echt voor. En dat zijn er veel minder”.

Een paar duizend netto per maand. Dat is echt geen vetpot

Lonen chauffeurs

“Vergeet de nadelen van het werken voor een ander niet”, zegt Hans. “Het lijkt allemaal mooi, maar het valt tegen. Kijk maar eens naar de cao-lonen. Bijvoorbeeld naar de cao van de chauffeurs, die op ons erf komen. Een paar duizend netto per maand. Dat is echt geen vetpot. Je leven lang kromliggen voor een hypotheek en met moeite een derdehands-auto op de weg houden. En de vrouw moet beslist een baan hebben. Anders klopt het huishoudboekje niet. Dat is het voorland van veel loonslaven”.

Kans grijpen

“Ik heb nog nooit een chauffeur miljonair zien worden,” vervolgt hij. ”Dat presteren boeren wel. Anders kwam het CBS ook niet aan die cijfers. Als je goed boer bent, op tijd investeert in de juiste dingen, dan heb je nog wel eens een dubbeltje tussen de centen. Het hangt vaak ook van jezelf af of je die kans grijpt.”

Hetzelfde beeld als destijds bij de prijzen van het melkquotum. Ook toen waren de vroege kopers spekkoper

Fosfaatrechten

Mee eens. Kijk maar naar de fosfaatrechten. De prijzen rijzen de pan uit. Degene die direct kocht kan met forse winst verkopen. Het is hetzelfde beeld als destijds bij de prijzen van het melkquotum. Ook toen waren de vroege kopers spekkoper.

Door dit alles blijven we dus boer. Daarom neemt Hans graag het stokje over. De vrijheid, het leven met de natuur, het vee en het zoeken naar steeds nieuwe mogelijkheden maakt het boeiend.

Hanna knikt. We zijn het eens.

Laatste reacties

 • Noordam2

  was de vorige blog van zo'n bedenkelijk niveau dat het een reactie opriep aan vergaderboer te stoppen met schrijven als je toch niet weet waar je het over moet hebben. Bovenstaande totaal niets zeggende stuk bevestigd dit alleen maar

 • farmerbn

  Boeren verkiezen vermogen boven inkomen. Dat zie je bij winkeliers en andere zelfstandigen veel minder. Een winkelier huurt zijn pand en vindt het belangrijk dat hij een mooi inkomen heeft. Een boer wil graag 5 of 10 ha land kopen in zijn actieve leven en wil daar een levenlang erg sober voor leven. Ik weet niet wat beter is maar een winkelier heeft zelf een mooi leven , net als de kinderen van de boer als die geen opvolger heeft.

 • deB.


  Bovenstaande gaat steeds meer gebeuren..men pakt de biezen in en stopt ermee...
  Onder de armoedegrens leven voor een stuk grond, is bezopen!

 • hollandagri

  hanna, als je een dag verprutst, het werk blijft wel. je krijgt dan alleen meer werk erbij. het werk zal wel gedaan moeten worden. maar met deze nu geldende fosfaatrechtenprijzen zal je als je niet verkoopt, nog jaren verprutste werkdagen moeten werken om dat bedrag rendabel terug te verdienen.

 • kleine boer

  @Farmerbn boeren vinden in een winkel staan geen mooi leven ...

 • ricooo12

  boeren is een bepaalde manier van leven waar je plezier in beleeft om te werken en je neemt wetten en regelgeving maar voor lief het is niet anders. als je een andere baan /werk heb moet je er ook maar plezier in beleven en ook daar heeft met wetten en regelgeving te maken. het blijft een keuze wat wil je zelf.
  wanneer /waarmee is men tevreden.

 • farmerbn

  @kleine boer: Winkelier is een voorbeeld.

 • ENDE902

  Interessant onderwerp, maar de manier waarop vergaderboer dit benadert zegt mij helemaal niks. Wat dat betreft, geven de reacties een beter inzicht over dit onderwerp. Wat we wel kunnen concluderen is, dat het boer blijven voor buitenstaanders niet te begrijpen is en daar kan in niet mee zitten.

 • agratax(1)

  Ik ben het met gedachte eens; "Boeren betekent eigen baas zijn, na een leven van hard werken en armoedig leven, schatrijk sterven". Ik kan de boer voorrekenen dat hij met de juiste beleggingen net zoveel kapitaal (vermogensaanwas) vergaart als met boeren en dan kan hij ook nog een arbeidsinkomen binnen slepen. Een oplossing waarbij zowel het voordeel van boer zijn en een inkomen uit arbeid en vermogen te behalen is - elders op de wereld gaan boeren met het kapitaal verkregen uit de Nederlandse boerderij-. De meeste boeren doen dit niet omdat ze hun erf en goed niet willen / kunnen verlaten. Hiervan is reeds het grootste deel afgevloeid, omdat ze geen opvolger hadden, die voor een appel en een ei zich krom wensten te werken.

 • farmerbn

  Emigreren met een dikke beurs uit Nederland boert inderdaad erg gemakkelijk.

 • Alco

  Nou @Noordam. Ik vind jou reactie van een bedenkelijk niveau.
  Vergaderboer geeft duidelijk aan wat de motivatie is om boer te zijn.
  Niets mis mee.
  Boeren die alleen maar klagen moeten gewoon stoppen, dat is wiedes, maar er zijn ook boeren die het werk als hobby zien.
  Ik ook.
  Maar waar we wel voor oppassen moeten is dat de boer niet weggezet wordt door de bureaucratie, als een Dombie.
  In een volgend lied van mij zit een veel betekende zin.
  "Het leven kan zo mooi zijn, maar afgunst maakt het tot een razernij.
  Geluk is pas daar als men tevreden is met wat men heeft".

 • kiepel

  Het laatste stukje klopt niet. De snelle kopers zijn namelijk geen spekkoper zolang ze niet stoppen.
  Ook met prijzen van 180 euro/kg fosfaat is niks te verdienen.
  We boeren achteruit.

  Achteraf had men beter huizen kunnen kopen. Als je die nu verkoopt.....
  Achteraf? Ja zo lust ik er nog wel 1

 • info36

  Ik ben het nogmaals helemaal met Noordam2 eens.

 • Attie

  info36, toch wel mooi gezegd, een dubbeltje tussen de centen!

 • farmerbn

  Ik heb liever kwartjes tussen de dubbeltjes.

 • Attie

  farmerbn, Tja Frankrijk..

 • melkveehouder .

  Mmm, heeft zich iemand erin verdiept hoe de bepaling tot stand komt of iemand miljonair is? Ik las namelijk in een krant dat de eigen woning en eventuele hypotheekschulden in deze bepaling niet werden meegenomen. En dan ligt de zaak toch ietwat anders.....

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn
  Soms is het beter 4 x een dubbeltje te verdienen dan 1 x een kwartje😀

 • agratax(1)

  @Jan-Zonderland je hebt gelijk, Maar ik vind tussen, die 4 dubbeltjes van jouw toch graag 1 kwartje. Dat maakt 3 dubbeltjes en 1 kwartje en dat is geen 40 cent maar 55 cent.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.