Redactieblog

6 reacties

‘Visie minister Schouten roept veel vragen op’

De onlangs gepubliceerde visie op de agrarische sector van minister Schouten bevat veel fraai proza over het verbinden van landbouw, voedsel en natuur en ‘het overstappen op kringlooplandbouw’.

De visie – volgens mij de zesde ministeriële visie in 25 jaar – roept veel vragen op. Bijvoorbeeld: hoe verhoudt het kringloopstreven zich met het feit dat Nederland per hectare bezien, veruit zowel de grootste exporteur als de grootste importeur ter wereld is? Liberalisatie van handelsverkeer en exportbevordering speelden altijd een hoofdrol in het beleid voor de agrarische sector. Verandert dat als we gaan koersen op zaken als waardevol, verbinden, kringlooplandbouw en regionalisering? Want, hoe je het ook wendt of keert, naarmate de concurrentie heviger is, wordt een ‘waardenvolle productie’ lastiger.

Prijzen komen onder druk als klant kiest voor regionale producten

Eerlijke prijs voor de boer

Volgens de visie kunnen regionale ketens tussen producenten en consumenten bijdragen aan een eerlijke prijs voor de boer. Dat effect is echter beperkt, want de meeste consumenten wonen in het buitenland. Trouwens: als buitenlandse klanten massaal gaan kiezen voor regionale ketens, raakt de Nederlandse landbouw flink wat afzet kwijt en komen de prijzen onder druk.

Een oneerlijke prijs heeft te maken met de gebrekkige marktwerking

Marktwerking

De visie neemt nergens afstand van het blinde geloof in ‘de markt’. Toch heeft een oneerlijke prijs alles te maken met de gebrekkige marktwerking voor agrarische producten.

De visie suggereert dat het verbinden van landbouw en natuur goed mogelijk is. Ik denk dat schapen die worden verscheurd door wolven, bijen die van slag raken door chemicaliën en ganzen die worden afgeschoten om de schade aan het grasland te beperken, daar toch wat anders tegenaan kijken.

Gedrag consument beïnvloeden

Volgens de visie is ons voedselproductiesysteem ‘onhoudbaar’ en heeft de consument een sleutelrol bij de noodzakelijke veranderingen. Toch is er erg weinig in te vinden om het gedrag van de consument te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij duurzame energie. De visie suggereert een radicale ommezwaai, maar hobbelt over allerlei dilemma’s heen, verwacht te veel van innovaties en gaat (politiek) moeilijke keuzes uit de weg. Op naar de volgende visie!

Lees ook: ‘Schoutens visie: inhoudelijk erg zwak, maar politiek heel slim’

Laatste reacties

 • Maas1

  Zolang er met dubbele agenda beleid wordt uitgestippeld moeten wij niets.Laat ze eerst maar eens zorgen dat de neuzen van het ministerie de zelfde kant op staan. Men kan van alles roepen maar we laten ons niet de laatste boterham uit de mond slaan.Van alles roepen en dan via een AMvB in de meststoffen wet de sectoren de nek omdraaien.Hou op met die priet praat alsof Nederland aleen de stijging van de zeespiegel kan voorkomen.Zeg gewoon dat je nieuwe technologie wilt ontwikkelen en in de markt wilt zetten wat bijdraagt aan een beter milieu.We kunnen vinden wat we vinden van Thierry Baudet maar als je op protest stemmen met veregaande gevolgen zit te wachten moet men zo doorgaan.
  Al Gore is nooit geen president geworden,Trump wel!

 • Bennie Stevelink

  Veel argumenten waar weinig tegen in te brengen is.
  Ik begrijp hieruit dat wij moeten zoeken naar kringlopen die niet kostprijsverhogend zijn omdat de markt er geen boodschap aan heeft.
  Dus kringlopen als:
  Reststromen voor varkens.
  Zo veel mogelijk kunstmest vervangen door dierlijke mest.
  Zo veel mogelijk eiwit van eigen grond.

 • Snel

  Maas snapt `t

 • melkveehouder .

  @Maas1. Helemaal eens.

 • wienbemelmans

  Het probleem is of ze het in Den Haag snappen .als je nooit in de praktijk hebt gezeten is het moeilijk om iets aan een ander op te leggen.

 • mr X

  Het verhaal van Carola is een half verhaal. Waar blijft het hoofdstuk over de intensieve veehouderij (varkens en kippen)? Het is een verhaal dat goed overkomt bij haar partijgenoten, die overigens niet veel snappen van landbouw. Het is voor mij onbegrijpelijk dat ze het zo goed doet in de opinie. Dit zegt iets over het niveau van de mensen die hun opinie geven. Wij worden echter wel door dit soort mensen geregeerd. Vroeger zaten de aktievoerder op de barricade, nu in de politiek (2e kamer). Landbouwers: jullie mogen gerust jullie hart vasthouden voor de toekomst.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.