Redactieblog

1 reactie

‘Rutte vertelt sprookjes’

Ecologie en moderne technologie moeten elkaar versterken. Boeren werken nu al 70 uur per week.

“Het succes van de honderdjarige Wageningen University & Research is een sprookje”, zei premier Rutte op het jubileumfeestje. Daarom heeft hij weinig zorgen over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Wageningen oplossingen zal aandragen voor die toekomt. Dat moet duurzaam, productief en met respect voor biodiversiteit, klimaat en dierenwelzijn. Een paar kreten uit de toen nog niet gepubliceerde visie van minister Schouten.

Boeren gaan zelden langer dan een weekje op vakantie, de gebondenheid is groot

“Het bekende riedeltje”, vindt Hanna. “Hij vertelde er niet bij hoe de boer dan een goed inkomen kan halen. Ook niet dat de boer per uur veel te weinig verdient. Een werkweek van 70 uur is normaal. Daar doet de gemiddelde werknemer 2 weken over. En dan heeft die ook nog bijna 4 weken vakantie per jaar. Een boer heeft soms een lang weekend vrij, hoogstens een weekje. Langer gaan boeren zelden met vakantie. Vooral in de veehouderij is de gebondenheid groot.”

Dat is nu precies de reden waarom ik de voorkeur geef aan grotere bedrijven met een paar medewerkers. Er is dan ruimte voor de boer om een normaal sociaal leven te leiden. Dan kan die ook met vakantie.

Zorgen over tegenstelling ecologie en technologie

Hanna smaalt: “Als we het over vakantie hebben, praten de adviseurs nu over de tweede tak bij de boer. Een minicamping en ander vertier voor gasten. We mogen voor de vakantie van anderen zorgen, maar praten over de noodzaak dat de boer ook eens zijn zinnen elders kan verzetten, ho maar.”

“Jullie krijgen steun van bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR”, zegt Hans. “Die heeft grote zorgen over de tegenstelling tussen ecologie en technologie. Ze vindt dat die elkaar moeten versterken. Dat past bij jullie mening. Grotere duurzame bedrijven die maximaal gebruik maken van de moderne technologie.”

Liever het gezonde verstand van Fresco dan de sprookjes van Rutte

Wijze woorden van mevrouw Fresco. Duurzaam prima, maar dan wel met de technologische en technische mogelijkheden van nu. Gelukkig geeft de landbouwvisie van minister Schouten daarvoor de ruimte. Maar dan niet op basis van de sprookjes van Rutte, maar op basis van het gezonde verstand van mevrouw Fresco.

Eén reactie

  • Alco

    "Het geet zoals 't giet"zei mijn vader altijd.
    Als boeren geen langere dagen willen maken, moeten ze zelf een oplossing zoeken of er mee kappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.