Redactieblog

7 reacties

Procedures en bezwaren verstikken de boer en LNV

Het aantal juridische procedures over fosfaatrechten lijkt alleen maar te groeien. Het vergt veel inspanning van boeren en LNV.

Netwerk Grondig trok afgelopen week aan de bel. Circa 3.000 melkveehouders zouden nog geen reactie hebben gehad van RVO.nl over hun bezwaar over fosfaatrechten. Op die manier kunnen boeren geen goede planning maken, stelt Grondig vast. Er moet meer tijd komen voor de verantwoording van de aantallen melkkoeien en jongvee ten opzichte van het aantal fosfaatrechten wil Grondig.

Lease fosfaatrechten

LTO pleit in dezelfde week voor snelle duidelijkheid over lease van fosfaatrechten zonder afroming. Dat de fosfaatrechtenplanning makkelijker. Minister Schouten hoeft dat overigens alleen maar te onderzoeken volgens een in juli aangenomen Kamermotie. Schouten is geen voorstander van verhuren zonder afroming van 10%. Dat gaat ten koste van toevoeging aan de fosfaatbank en terugbrengen van de overschrijding van rechten zei Schouten in de Kamer. Maar ze wil wel kijken wat nog kan als het kortgezegd ‘wenselijk is om afroming te beperken voor meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering’. Dat weet een boer zo wel, maar ‘de procedures’ vereisen nu eerst een onderzoek.

Ambtelijke taal voor reken er maar niet op

Onduidelijk is of het onderzoek al is begonnen. Geen wonder dat Schouten begin juli al aangaf dat een vereiste wetswijziging voor dit jaar wel ‘heel ambitieus’ is. Ambtelijke taal voor reken er maar niet op.

Lopende procedures

Het ministerie en RVO.nl hebben nu de handen al meer dan vol met alle lopende procedures. Over het fosfaatreductieplan 2017, over de toekenning van fosfaatrechten, over de knelgevallenregeling, over fosfaatrechten van vleesveehouders (zitten er ook aan te komen). De stapel wordt voorlopig alleen maar groter en vergt veel inspanning van boeren en het ministerie inclusief RVO.nl. Van terecht ingediend tot ingediend voor alle zekerheid, procedures en bezwaren verstikken de boer en LNV.

Laatste reacties

 • veelust

  Er komt tegenwoordig wat voor kijken om wat koeien te melken. Volgens mij is er onderhand een heel beetje volk helemaal de weg kwijt, gaat nergens meer over.
  Kan het ook niet meer serieus nemen

 • Zuperboer

  @veelust; Ik zou het maar serieus nemen, want al dan niet uitvoerbaar om over de menselijke maat van dit beleid maar niet te spreken...als wij 1 kg fosfaat overschrijden zitten we een maand in de PI (= Penitentiare Inrichting vrijvertaald PenarIe). #fraudeurs

 • ENDE902

  Het afschaffen van het melkquotum heeft in ieder geval wel werkgelegenheid gecreëerd, maar ik geloof niet dat we daar vrolijk van worden.

 • mr

  De ambtenaren hebben dit jaar nog maar 79 werkbare dagen. Als ze met dierendag en sinterklaas tenminste doorwerken.
  Duizenden boeren weten niet definitief waar ze aan toe zijn.
  Schande!!
  Schouten kan maar 1 ding goed doen in deze chaos 2018 en 2019 middelen.
  Niet vragen aan Brussel en niet overleggen met je ambtenaren maar dit keer gewoon doen.

 • Mbmb

  Het ministerie heeft het er naar gemaakt. Waarom deze puinzooi nog slikken voor zoete koek? Burgers procederen iedereen plat voor veel minder. De belangen zijn groot, de besluitvorming slecht en het gevoel altijd maar in de hoek getrapt te worden heeft tot gevolg dat we het niet zomaar meer pikken. Nvwa is zelf al jaren op het oorlogspad tegen de boer, dus wat verwachten ze eigenlijk. Rvo, nvwa en lnv zullen zelf eerst gas moeten terugnemen en de menselijke maat herontdekken.

 • mtseshuis

  Klopt @HHWM, bij RVO, NVWA en LNV zijn ze de menselijke maat al jaren kwijt, dat loopt maar te mieren**ken over comma's, vierkante meters en dagen, terwijl zij al bijna niet meer in maanden denken en werken maar in jaren...

 • egbert

  LNV verstikt er niet in deze gewetenloze klub gaat gewoon om 1600 uur naar huis.
  De overheid en lto is de onbetrouwbaarste partner van alles saman met de melkfabriek.
  Grondgebonden landbouw had een pre allemaal niets van terecht gekomen.
  Ondertussen jaagt de overheid vele gezonde bedrijven de afgrond in.
  10 % afromen op verkochte rechten en niets uitgeven goedkope uitroeiing van de sector voor nog meer natuur

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.