4 reacties

‘Nederland is te klein voor grote indoor landbouwbeurs’

Grote indoor landbouwbeurzen zijn verleden tijd. Regionale of specialiseerde verticale beursconcepten hebben wel toekomst, aldus Willem Bierema.

Veel beurzen van vroeger zijn niet meer. Net zoals grote aantallen boerenbedrijven, machinemerken, technieken, rassen en teelten er niet meer zijn. Maar wat blijft is de behoefte om elkaar te ontmoeten, een leuk dagje uit te hebben en om geïnformeerd en geïnspireerd te worden. Zolang een beurs zich qua concept voortdurend blijft aanpassen aan de tijd, ziet de toekomst er zonnig uit.

Indrukwekkende machines

Als klein jongetje, bouwjaar 1973, ging ik steevast met mijn vader mee naar de LandbouwRAI. Om in het volgende jaar ook weer naar Zuidlaren te gaan. Gerenommeerde beurzen waarvan je zeker wist dat ze elke 2 jaar werden georganiseerd en waar ze trekkers en machines toonden die net geïntroduceerd waren. Of die zo groot of duur waren dat ze nooit op het ouderlijke bedrijf in actie zouden komen. Tenzij de lokale loonwerker werd ingehuurd.

Grote indoor beurzen zoals de LandbouwRAI – hier in 1962 – zijn verdwenen. Ze zijn vervangen door kleinere, relevante beurzen met meer beleving voor de bezoekers, zegt Willem Bierema. - Foto: Wikimedia/Nationaal Archief
Grote indoor beurzen zoals de LandbouwRAI – hier in 1962 – zijn verdwenen. Ze zijn vervangen door kleinere, relevante beurzen met meer beleving voor de bezoekers, zegt Willem Bierema. - Foto: Wikimedia/Nationaal Archief

Verwondering en verbazing wisselden elkaar af bij het zien van al die nieuwe machines; primeurs die je nog niet gezien had in de bladen, bij de dealer en al helemaal niet op internet, want dat bestond nog niet. In mijn gedachten was het altijd druk en waren de machines imposant.

Veel veranderingen

Anno nu is er veel veranderd. Er worden minder machines verkocht, maar ze zijn wel steeds sterker, hebben een grotere capaciteit en zijn kostbaarder. In 1977 werden bijna 14.000 trekkers verkocht. Een schril contrast met de 3.000 stuks van nu, 40 jaar later. En er zijn steeds minder boeren en loonwerkers; de agrosector telde 155.000 landbouwbedrijven in 1977, 40 jaar later is dit aantal met 100.000 afgenomen. Oftewel de exposanten van een beurs verkopen nu veel minder aantallen machines aan steeds minder aantallen boeren en loonwerkers.

Ook is internet niet meer weg te denken in de maatschappij en dus ook in de landbouw. In de marketing zijn internet en sociale media een onmisbaar en effectief instrument gebleken om vraag en aanbod van wat dan ook bij elkaar te brengen.

Grote indoor beurzen verdwenen

Dit alles heeft zijn weerslag gehad beurzen. Grote indoor beurzen in Nederland zoals de LandbouwRAI, de beurs in Zuidlaren en de AgroVak in Den Bosch zijn door bovenstaande verdwenen. Ze werden te duur, hadden niet voldoende toegevoegde waarde en/of waren niet relevant genoeg meer.

Alleen maar een groot gebouw vol zetten met stilstaande machines is niet meer genoeg bestaansrecht voor een beurs

Hetzelfde heeft zich overigens ook buiten de agrosector voltrokken: grote autoshows zoals AutoRAI in Nederland en daarbuiten zijn opgehouden te bestaan. Alleen maar een groot gebouw vol zetten met stilstaande machines is niet meer genoeg bestaansrecht voor een beurs.

Zoals Darwin het al samenvatte: “Het is niet de grootste die overleeft, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan een nieuwe situatie”. De wereld is enorm veranderd en wie zich niet kan aanpassen verdwijnt van het toneel. Dat is bij beurzen niet anders.

2 cruciale succesfactoren

De beurzen Agritechnica en Eurotier in Hannover hebben zich in enkele decennia zeer succesvol getransformeerd van één Duitse vakbeurs naar de 2 grootste internationale agrarische vakbeurzen ter wereld (respectievelijk akkerbouw en veehouderij). Een groot deel van dit succes is toe te schrijven aan het doorontwikkelen van 2 cruciale succesfactoren: enerzijds een stevig fundament qua exposanten van grote Duitse machinebouwers die internationaal actief zijn, waardoor buitenlandse machinebouwers niet willen ontbreken op de beurs. En anderzijds een enorme gegroeide mondiale honger naar nieuwe landbouwtechnieken, zodat bezoekers van heinde en verre invliegen, want een grotere tentoonstelling op landbouwgebied bestaat niet. Veel exposanten en veel publiek en de beursoperatie is geslaagd!

Een beurs voor en door de sector

In Nederland hebben de beurzen op een andere manier nieuwe eigenschappen ontwikkeld om succesvol te zijn in deze tijd: de LandbouwRAI was indoor en de machines stonden er statisch opgesteld. De opvolger AgroTechniek Holland is in de buitenlucht, de stands zijn groter dus alle machines worden getoond en veel machines kunnen daadwerkelijk getest worden of in actie komen. Oftewel beleving en informatieoverdracht. Dat gekoppeld aan de aanwezigheid van alle toonaangevende merken die in Nederland verkocht worden, de nationale collectieve merkenshow, maakt het succesvol. Wat ook meetelt, is dat de beurs niet door een zelfstandige organisatie wordt georganiseerd, maar door de branche zelf. De beurs is voor en door de sector, de exposanten zijn aandeelhouder.

Regionale focus

Enkele andere Nederlandse beurzen anno nu hebben zich juist anders doorontwikkeld. Het aanbrengen van een sterk regionale focus met het accent op netwerken zijn voor lokale dealerbedrijven, boeren en loonwerkers reden om aanwezig te zijn op regionale beurzen. Een dealer ziet alleen klanten uit zijn regio en vice versa. Een 100% score, dus een geslaagde beursoperatie. Een goed voorbeeld hiervan de landbouwbeurs in Assen. Niet groot, geen wereldprimeurs, geen duizenden machines; maar wel gezellig en succesvol.

Alle facetten van een teelt bij elkaar, maakt het voor de teler een interessante one-stop-shop om weer helemaal bij te zijn over wat er speelt

Een ander succesvol beursconcept van nu is de zogenoemde verticale beurs, zoals de Aardappeldemodag in Westmaas. Alle facetten van een teelt bij elkaar, maakt het voor de teler een interessante one-stop-shop om weer helemaal bij te zijn over wat er speelt: van uitgangsmateriaal, teelt tot en met bewaring en verpakking. Ook hier geldt: niet groot, geen duizenden machines, maar wel relevant en dus succesvol.

Laatste reacties

 • koestal

  veel te duur,uiteindelijk moet de boer betalen

 • Attie

  Mooie foto, doe mij maar een Bolinder-munktell 😀

 • ed12345

  Attie Bolinder Munktell net als de beurs te duur en verdwenen

 • info36

  Nederland te klein? De op een na grootste landbouwexporteur ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.