Redactieblog

12 reacties

‘Minister Schouten legt haar ei in landbouwvisie’

Best te verteren, het ei dat minister Schouten heeft gelegd met haar toekomstvisie voor de landbouw. Niet echt verrassend, maar alles werd wel benoemd.

Beter dan de met emeritaat vertrokken professor Douwe van der Ploeg over het honderdjarig bestaan van de Wageningen Universiteit. Die moest zo nodig even natrappen. Toen hij er nog werkte werd er met verlies gedraaid. Nu staat de universiteit als een huis en heeft een uitstekende reputatie in het buitenland. Met een beleid dat haaks stond op hetgeen Van der Ploeg wilde: alles bij het oude houden.

Hij vindt het nodig nu te zeggen dat Wageningen oogkleppen op heeft. Je moet maar durven als je eigen inbreng in de lange jaren van zijn Wageningse periode zo weinig resultaat heeft opgeleverd.

Schouten wil niet zoals Van der Ploeg terug naar vroeger, maar met de technieken van nu doelen bereiken

Zo, dit moest ik even kwijt. Terug naar de visie van Schouten. Ze analyseert en stelt terecht dat er een nieuwe omwenteling in de landbouw nodig is. Die van nu is nog gebaseerd op lage kosten en veel produceren. Dat wordt in de toekomst met zo min mogelijk grondstoffen het nodige voedsel produceren. Schouten wil niet zoals Van der Ploeg terug naar vroeger, maar met de technieken van nu de doelen bereiken.

Lees ook: Landbouwvisie: grondstofefficiëntie in plaats van lage kostprijs

Daarbij wil Schouten de positie van de Nederlandse Landbouw op de wereldmarkt behouden. Dus niet domweg krimp, maar samen zoeken naar slimme oplossingen. Met als uitgangspunt grondgebonden en kringlooplandbouw. Daar zijn vele boeren in hun hart al een beetje mee bezig. Wie nog denkt dat alles bij het oude kan blijven, heeft oogkleppen op. Evenals degenen die terug willen naar vroeger.

Landbouwvisie richt vizier op 2030

Gelukkig richt Schouten zich niet alleen op de boer, die moet veranderen. Ze gaat ook in op de banken, de voedingsindustrie, de supermarkten en de consument. Kortom een compleet verhaal dat nog ingevuld moet worden.

Daar hebben we 12 jaar voor. Het vizier staat op 2030. Een mooie termijn. Wie niet veranderingsgezind is, heeft dan mooi de tijd om te stoppen. Zijn land kan worden overgenomen door de blijvers, die daardoor eerder grondgebonden kunnen worden.

Een grondbank die verpacht aan boeren met te veel vee, die geen nieuwe grondaankoop kunnen financieren

Daar ligt een uitdaging voor de minister. Die zou moeten zorgen voor een grondbank, die verpacht aan boeren, met een te hoge veebezetting, maar geen nieuwe grondaankoop kunnen financieren. Dat kan het proces van grondgebondenheid sterk versnellen. Het is bovendien een goede investering voor de staat, want grond wordt door de jaren heen alleen maar duurder. Een win-win situatie voor de minister.

Regelingen voor stoppende boeren

Om voldoende grond in de grondbank te krijgen zouden er regelingen voor stoppende boeren moeten komen. Alleen degene, die verkoopt aan de grondbank, komt er dan voor in aanmerking. Een soort saneringsregeling, waar in het verleden goede resultaten mee zijn behaald. Voor de boer is het ook aantrekkelijk. Met de uitkeringen van die sanering heeft hij een levenslang pensioen. Hiervoor kan Brussels geld worden aangewend.

Natuurlijk moeten we als boeren zelf ook aan de slag, bijvoorbeeld met het fokbeleid

Natuurlijk moeten we als boeren zelf ook aan de slag. Bijvoorbeeld met het fokbeleid. We moeten veel meer op eiwit- en vetgehalte fokken. Dat kan centen per kilo melk schelen. Misschien kan de zuivelfabriek daar ook nog bij helpen. Melk met hoge gehaltes nog beter belonen met een progressieve prijs voor de gehaltes.

Landbouwvisie biedt boer mogelijkheden

Genoeg voor dit moment. De visie geeft mogelijkheden. Daar moeten we naar zoeken. Een uitdaging, die we moeten aangaan.

Laatste reacties

 • Trot

  Wie gaat de consument leren dat voedsel wel eens duur kan worden met als gevolg loon stijging waar blijft dan onze export positie

 • husky007

  Grondbank, grond wordt steeds duurder, dus pacht ook onbetaalbaar en de grond wordt toch een keer gebruikt voor woningbouw, industrie of natuur, de overheid wil geen boeren hier.

 • farmerbn

  Vergaderboer stelt twee dingen. 1)Boeren hebben geen marge genoeg waardoor ze geen grond meer kunnen kopen en 2) grond zal steeds duurder worden. Volgens mij gaan die twee niet samen. Rond de steden en drukke provincies zal de grondprijs niet snel zakken maar in de andere delen van Nederland kan het makkelijk dat de grondprijs zal dalen. Trouwens, grond kopen in Nederland om regionale tarwe of veldbonen te telen, kan nooit uit. De kringloopgedachte is een wapen van de overheid om de veestapel te verkleinen zonder dat de overheid een vergoeding aan die boeren moet betalen. Ook vergaderboer ziet het onheil niet.

 • buitenok

  Als ik de minister was zou ik zelf boer worden

 • Maas1

  Ik ken boeren die € Miljoenen hebben geïnvesteerd in een Co2 neutrale bedrijfsvoering,die eigenlijk al in 2030 zijn aangekomen,die eigenlijk nu niet meer verder kunnen omdat ze te maken hebben met in hun ogen een stok oude wetgeving! En ja ze hebben ook beleg op hun boterham.Een ieder moet maar doen waar hij of zij goed in is,maar ja er moet natuurlijk wel structureel geld verdiend worden.

 • Bennie Stevelink

  @Maas, hoe ziet die CO2 neutrale bedrijfsvoering waar jij over spreekt er uit?

 • mr X

  Bij kringloop past geen mestverbranding. Volgens mij............. Of zie ik dat verkeerd?

 • Jan-Zonderland

  De overheid die grond op zou moeten kopen en verpachten aan "arme" boeren die geen grond bij kunnen kopen. Sjonge jonge, wat een idee. De overheid geeft jaarlijks grond uit in kortlopende pacht en wel bij inschrijving omdat de overheid de hoigste prijs wil beuren omdat alle linkse hobbies zoveel geld kosten. Dan wordt grond verpacht voor meer dan €3000 per ha per jaar. Ze gaan het echt niet voor minder doen.

 • Jan-Zonderland

  @Maas, werkelijk, boeren die MILJOENEN geinvesteerd hebben in dingen die nog niet verplicht zijn ? Geef eens een voorbeeld want ik geloof er geen barst van.

 • Maas1

  @ mr X dat zou je zo kunnen stellen zoals jij dat weergeeft maar de materie van de mestverbranding ligt nog net ff anders er worden namelijk ook kunstmestvervangers geproduceert.Daar kan ik natuurlijk een heel verhaal over ophangen maar dat heeft geen zin! Kijk maar op you tube daar wordt het verhaal over bio massa centrale moerdijk in verschillende filmpjes uitgelegd.Voor de ene sector zal deze techniek een oplossing zijn voor een andere misschien een deel oplossing.Maar buiten dat om raak ik toch enigsinds gefrustreerd dat op sociale media dergelijke bestuurders of wat er voor door moeten gaan dat men nu al roept dat de consument er niets van zal merken,aan de prijsstelling.Er is nog geen water door de Rijn of men roeptoetert nu al dat het geen gevolgen voor de prijsvorming van het product zal hebben.Daar hebben we dus belangen organisaties voor die ons al uit knijpen voordat er überhaupt bekent is wat voor gevolgen dit alles zal hebben.

 • landboer

  Zonderland: denk dat Maas boeren bedoeld die grond gekocht hebben ,die legt CO2 vast....

 • Maas1

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.