Commentaar

2 reacties

‘Gevaarlijk experiment met Brits landbouwbeleid’

Voor het ‘vaste land’ wordt het interessant om te volgen hoe het de Britse boeren straks vergaat.

De brexit komt steeds dichterbij en daarmee stijgt de spanning. Britse boeren kregen deze week te horen dat ze nog maar 2 jaar kunnen blijven schuilen onder de paraplu van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Daarna wil Londen helemaal af van de hectaretoeslagen. Het geld is bestemd voor aanwijsbare prestaties op het gebied van natuur, milieu, landschap en ook innovatie.

Ook de boeren stemden in meerderheid voor een vertrek uit de EU

Britse boerenorganisaties staan op de achterste benen, want het is een gevaarlijk experiment om de sector helemaal over te leveren aan de grillen van de markt. Die staat hoe dan ook sterk onder invloed van overheidsbeleid. In de EU, van de VS en alle andere agrarische grootmachten.

Niet voor niets waarschuwden zij eerder dat de landbouw weinig te winnen heeft met een vertrek uit de EU. Toch stemden ook de boeren daar in meerderheid voor.

Britten altijd al voor liberalisering

Het Verenigd Koninkrijk was – met Nederland overigens – altijd al voor afbouw van steun en voor liberalisering. Dat werd binnen de EU tegengehouden. Vooral door Frankrijk waar boeren ondanks (of dankzij?) hun ongekende activisme een warm plekje hebben in de samenleving. De Britten gaan nu voelen hoe het leven is zonder die Franse paraplu.

Dit is een levensgroot experiment met flinke risico‘s. Voor ons op het continent wordt het in ieder geval interessant om te volgen hoe het de Britse boeren bij deze hervorming vergaat. Want die gaat vele stappen verder dan de aanpassingen die commissaris Hogan voor de EU zelf in petto heeft.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Je kunt nog niks zeggen over de brexit. Misschien krijgen we niet eens een brexit en blijven ze lekker in de EU. Zou me niet eens verbazen.

  • Alco

    Ik denk dat de Brexit net zoiets zal worden als de ontwikkeling van de landbouw in Rusland door de boycot.
    Het WIJ gevoel zal weer boven komen drijven.
    Echter zal de EU kosten noch moeite sparen de Brexit te laten mislukken, want dat zal immers het einde van de EU betekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.