Commentaar

2 reacties

‘Exportkampioen in de verdediging’

De Nederlandse agrarische sector is exportkampioen. Jaar in jaar uit pronken we met mooie cijfers als tweede of derde agrarische exporteur ter wereld.

Hoe is het mogelijk dat zo’n klein land zo’n wereldspeler kan zijn, klinkt het dan trots.

Iedereen weet dat de cijfers geflatteerd zijn. Wederuitvoer van bijvoorbeeld cacao tellen we voor het gemak mee. Ook kun je je afvragen of export binnen de EU eigenlijk nog wel zo mag heten. Europa is in feite eigen land en tegelijk onze belangrijkste markt.

Van auto’s en olie tot toerisme en smartphones, alle markten zijn grensoverschrijdend

‘Iets wat je niet moet willen’

De laatste tijd is er een kentering. In debatten over duurzaamheid en klimaat klinkt steeds vaker het idee door dat export iets is wat je eigenlijk niet moet willen. Met name als het om veehouderij gaat, zien veel Nederlanders die afzet over de grens als het dumpen van een binnenlands overschot.

Alle markten zijn grensoverschrijdend

Het is een domme gedachte die geen rekening houdt met het feit dat er kennelijk vraag is naar dat product uit Nederland en die ervan uit lijkt te gaan dat landen zelfvoorziend moeten zijn. Dat uitgangspunt geldt voor geen enkel ander terrein van de economie. Van auto’s en olie tot toerisme en smartphones, alle markten zijn grensoverschrijdend.

Gevaarlijke gedachte

Bleef het maar bij dommigheid. In rapportages van instituten zoals het RLI en het PBL sijpelt deze gedachte ook door. Daarmee wordt het ook een gevaarlijke gedachte, die de exportkampioen in de verdediging drukt.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Een klein groepje mensen bepaalt wat wij moeten vinden. Zoek ze binnen de grachtengordel in het land van Femke H. Bakfietsje, hipsterbaard, festivalletje in t weekend en verder veel Startup's produceren die gekenmerkt worden door een hoog gebakken lucht -(of zoals u wilt Fryed air-)gehalte. Gelukkig zetelt Yvon ook in die contreien. Misschien dat zij nog een lans voor ons kan breken #feelgood.

  • farmerbn

    Tja , iedereen mag exporteren behalve de boeren. ASML exporteert alles , moet die dan ook maar opkrassen? Nee, zeggen ze dan , dat is toegevoegde waarde. Alsof dat bij de landbouw niet is.

Of registreer je om te kunnen reageren.