Redactieblog

18 reacties

‘Droogte is geen ramp’

Hans is het oneens met Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De Jong vindt dat de schade, veroorzaakt door de droogte, het predicaat ramp verdient.

“Voor een aantal bedrijven is het rampzalig”, zegt Hans.”Maar het is een ondernemersrisico. Sommigen hebben er flink last van. Anderen worden door de hogere prijzen gecompenseerd. Bovendien kon men een weersverzekering afsluiten. Die is duur, met een hoog eigen risico, maar als je het niet doet, moet je niet emmeren als het mis gaat.”

Akkerbouwers, die kiezen voor het overlegmodel, zitten bij de LTO. De activisten bij de NAV

LTO en NAV

“Akkerbouwers hadden vorig jaar ook een slecht jaar”, verdedigt Hanna Teun de Jong. “De voorzitter van de Vakbond voor Akkerbouwers moet dan wel in geweer komen. Daar zijn ze voor. Akkerbouwers, die kiezen voor het overlegmodel, zitten bij de LTO. De activisten bij de NAV. Als die nu niet in actie komt, voldoen ze niet aan de verwachtingen van de achterban.”

“Ze overspelen hun hand”, meent Hans.

“Ze willen:

 1. Dat de bedrijfstoeslagen vervroegd worden uitbetaald.
 2. De droogte tot ramp verklaren.
 3. In het najaar bekijken waar de knelgevallen zijn, die echt in aanmerking komen voor steun.
 4. De assurantiebelasting voor de weersverzekering afschaffen. De premie kan dan lager worden.

Kortom, ze verleggen het ondernemersrisico naar de overheid, terwijl de NAV anders altijd pleit voor een zo vrij mogelijk ondernemerschap.”

Hans heeft gelijk. NAV overvraagt. Daar verzwakt ze andere redelijke voorstellen mee, zoals het eerder uitbetalen van de toeslagpremie.

Op kleigronden is helemaal weinig pijn

Herstelvermogen van de grond

Natuurlijk is het hier bij ons op de zandgrond ook moeilijk. De weiden waren veranderd in een woestijn. Maar ik sta ook versteld van het herstelvermogen van de grond. Het groen loopt over de velden en de eerste snede gras wordt al weer gekuild. De maïs is gedeeltelijk mislukt, maar de percelen die konden beschikken over wat water, maken een eindspurt. Op kleigronden is helemaal weinig pijn. Daar is de eerste snede na de droogte al ingekuild en alle kans op nog een tweede. Je hoort weinig uit die hoek.

Daarom, de droogte kost de sector geld. Maar een ramp, nee.

Laatste reacties

 • ENA

  Denk je dat een afgestorven aardappelgewas net als gras weer mooi groen wordt na een buitje ? Simplist

 • Bennie Stevelink

  Juiste analyse van Vergaderboer wat betreft activistische boerenorganisaties. Enerzijds willen ze zo weinig mogelijk regels, zo vrij mogelijk kunnen boeren, anderzijds willen ze alle verantwoordelijkheid bij overheid of coöperatie neerleggen.

 • Piet Piraat

  Inderdaad e.naarding1, bijna een idiote vergelijking.

 • kleine boer

  Ach zo is het met hoge mest afzet ook de 1 heeft er last van de ander profijt hoop dat vergaderboer veel mest af moet zetten ondernemersrisico noem ik dat dan maar.... sjonge wat een vergelijking gras met akkerbouw gewas...

 • Achso

  Nils hand ‚overspelen‘
  Zaken moeten toch uitbetaald worden, kan ook wel vroeger. Kost overheid niets
  Door het jaar tot een ramp te verklaren, kunnen er EU gelden vrij gemaakt worden. Niks mis mee.
  ‚Activistische boerenorganisaties‘ zijn er in Nederland niet.

 • Peerke1

  Welles Nietes Spelletje !!!!!!

 • Noordam2

  vergaderboer, je moet niet schrijven over zaken waar je totaal geen verstand van blijkt te hebben. een paar feiten, wij zijn akkerbouwer op klei, konden onbeperkt beregenen maar hebben de uien binnen gereden, ongeveer een derde van normaal, zijn bieten aan het rooien, ongeveer twee derde en de aardappelen wisselend van redelijk goed tot slecht en vaak doorwas. Ik wil het bij ons niet zien als een ramp en met de prijzen komen we waarschijnlijk redelijk uit maar verder in Zeeland zonder beregenen??????? moeilijk!

 • Jan-Zonderland

  Wat een vreselijk slecht verhaal van vergaderboer en zijn beide betweters. Tevens een schop na voor boeren waar het wel degelijk een ramp is. Uien niet waard om te oogsten, aardappels met een halve of minder opbrengst en lage kwaliteit (doorwas), bieten met een halve opbrengst etc. Als het je treft is het een ramp. Ik vind het beneden alle peil om dan maar zoiets te schrijven van "niet zeuren, het gras bij ons groeit al weer lekker". Die vergelijking met gras slaat sowieso nergens op maar dat snapt vergaderboer zelf ook wel (hoop ik). Een koeienboer kan bovendien zijn eigen verzekeringsfonds aanleggen dior in goed groeizame jaren ruwvoer over te houden voor mogelijk een minder groeizaam jaar wat volgt. In de akkerbouw gaat dat nu eenmaal niet. Kortom, het mag voor sommigen dan geen ramp zijn, voor degenen die het treft is het het wel.

 • Alco

  Predicaat "ramp" krijgt aandacht.
  Klasse zoals je het omschrijft @Jan Zonderland.

 • info36

  Ik heb al zo vaak gezegd dat ze deze blogger moeten verwijderen. Er komt nauwelijks fatsoenlijke praat uit.

 • husky007

  Eigenlijk wel benieuwd wie er achter 'VERGADERBOER "schuil gaat, erg laag bij de grond

 • farmerbn

  Echt weer een stukje van een Nederlandse boer. Ik heb niet zo'n schade dus ben ik tegen een schadevergoeding voor anderen. Dat is zo egoistisch. Het is toch helemaal niet erg als iemand met veel schade geholpen wordt? Hoe kun je daar nu tegen zijn?Tenzij het allemaal afgunst is en daar beticht ik vergaderboer van.

 • Attie

  Goede reactie van Jan Zonderland👍

 • piethermus1

  Als Vergaderboer zich had verdiept in de ontstaansgeschiedenis van de NAV zou hij hebben kunnen weten dat die juist er een was van marktregulering, dus overheidsbemoeienis met de graanprijs. Graan is immers de Spil. De NAV was bij haar oprichting pro-actief en niet zo reactionair als bijvoorbeeld de NVV. Ik ben lid van zowel NAV als ZLTO en in beide actief. Beide zijn nuttig en nodig.

  In Zeeland op de klei waar men vanwege zout water niet kan beregenen is er bij veel boeren sprake van een ramp. De paniek op een bijeenkomst een paar weken terug in Heinkenszand sprak boekdelen. Zelf kom ik uit West-Brabant en kan beregenen en doe dat ook. Ik tel mijn zegeningen, maar zie mijn Zeeuwse collega's verkommeren. Het zal komende winter op veel bedrijven stil worden. En op veel bedrijven zal men het hoofd breken. Hoe en wat... Voor velen zal dit vergelijkbaar zijn met wat bijvoorbeeld de varkenspest was of de MKZ.

  Kortom; Ga wederom je mond spoelen, Vergaderboer. En liefst met Groene Zeep. Soms vraag ik me werkelijk af onder welke steen jij vandaan gekropen bent. Ik vind je een Lompe Hork! Sorry!

 • Bennie Stevelink

  Als je niet kunt beregenen hoef je niet te investeren in een dure beregeningsinstallatie. Je gebruikt ook geen dieselolie. Dat geld kun je gebruiken voor een weersverzekering.
  Begrijp mij goed: ik vind het prima dat boeren geholpen worden maar je kunt zelf ook wat doen.

 • piethermus1

  Dat is het punt niet Bennie... De Zeeuwse boeren zijn net zoals alle boeren, zoals jij en ik. We zitten met ons allen in een systeem, waarbij wij deels onszelf voor de gek houden en ons te veel laten beïnvloeden door onze sociale omgeving. We zijn gaan plankgasboeren en onze risico's veelal verkeerd gaan beoordelen. Dat geldt voor ons als akkerbouwers, die te intensief zijn gaan telen, maar ook voor nogal wat melkveehouders rondom de afschaffing van het quotum. Met de huidige situatie tot gevolg. Bij andere sectoren zoals varkens en glas idem dito. We hebben te veel naar het geouwehoer geluisterd van adviseurs en erfbetreders die ons naar de mond praatten en daar zelf een boterham door hadden.

  Cees Veerman had een paar weken geleden een interview hier m.b.t. de Brede Weersverzekering en die stelde heel hard, maar wel eerlijk. Als jebijvoorbeeld in Zeeland boer bent, weet je dat je daar boer bent en soms niet kunt beregenen en met het veranderende klimaat moet je je bakens gaan verzetten wellicht en dat je goed over je eigen risico's dan na moet gaan denken. Dat geldt voor ons allemaal als boer. Je kunt niet overal aardappelen poten. Als het fout gaat is dat echt je eigen risico. Op de Brabantse zandgronden komen de boeren met honderden hectares aardappelen zichzelf dus ook tegen.

 • farmerbn

  Eens met bennie. Risicomanagement was en is nog steeds erg belangrijk. Je moet er budget voor vrijmaken.

 • piethermus1

  Ik beregen dus 'graag' en het mag dan dus wat kosten om te kunnen oogsten. Maar niks eraan kunnen doen, ondanks geen geld uit hoeven geven is echt niet leuk. Zoals in t Zeeuwse.

  De Brede Weersverzekering was opgezet vanwege neerslag, met wel een droogteclausule, maar daar hield eigenlijk niemand rekening mee. Die weeffout moet er wel uit. De overheid zal nooit meer een ramp bij boeren tot ramp betitelen. Hoe groot de ramp ook is. Zo zit politiek Nederland in elkaar. Met de politici van nu zou de boerenramp van 1976 ook geen ramp hebben mogen heten, ondanks dat toen de WTS wel is ingeroepen en het wel toen als ramp beschouwd werd.

  Tot circa 2005 was er geeneens een regenverzekering en Brede Weersverzekering. Tot die tijd was je echt aan de goden overgeleverd, om zo te zeggen. Tot die tijd was je dus afhankelijk van de grillen van de overheid en de politiek. De Brede Weersverzekering is het enige wat wij boeren dus nog hebben. Daar mag de overheid dus echt wel een zak geld bij zetten in de vorm van premiesubsidie (en eigenlijk afschaffing assurantiebelasting). Dat heeft de Staat maar te doen, omdat de Staat veroordeeld is in de Klimaatzaak van juni 2015, vanwege nalatigheid in haar zorgplicht t.a.v. haar burgers (en boeren). De zaak is gewonnen op basis van Onrechtmatige Daad. (Uitspraak Hoger Beroep 9 okt a.s.)

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.