Redactieblog

9 reacties

‘De liefde tussen Schouten en Calon is bekoeld’

Minister Schouten en LTO-voorman Calon zijn de laatste weken geen grotere vrienden geworden. Toch is Calon ‘heel enthousiast’ over de landbouwvisie.

De voorzitter van de belangrijkste land- en tuinbouworganisatie in Nederland heeft als belangrijkste taak de belangen te behartigen van zijn leden. En in die rol is het handig om persoonlijk op goede voet te staan met de belangrijkste politicus in het land: de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De terminologie die Calon gebruikte had op een schutting niet missstaan

LTO-voorzitter Marc Calon lijkt het inmiddels danig verbruid te hebben bij landbouwminister Carola Schouten. De weinig diplomatieke woorden die Calon eind augustus in het Algemeen Dagblad liet optekenen, toen het ministerie naar zijn oordeel te weinig voortgang maakte met droogtemaatregelen, zijn hem niet in dank afgenomen. De terminologie die Calon gebruikte voor het optreden van de minister had op een schutting niet misstaan.

Minister Carola Schouten (l) spreekt de aanwezigen toe tijdens de debatavond in Zwolle. Marc Calon (geheel rechts) kijkt toe.
Minister Carola Schouten (l) spreekt de aanwezigen toe tijdens de debatavond in Zwolle. Marc Calon (geheel rechts) kijkt toe.

Calon nam woorden niet terug

Calon werd afgelopen maandag op een bijeenkomst in de Broerenkerk in Zwolle (Ov.) geconfronteerd met zijn eigen woorden. De dienstdoende gespreksleider wilde de woorden van Calon niet herhalen, omdat die niet pasten in de gewijde omgeving.

Calon nam zijn woorden niet terug. Hij nuanceerde alleen dat hij niet ‘woest’ was geweest, maar ‘teleurgesteld’. Het ministerie had voorgenomen besluiten bekend gemaakt, maar daar had de boer met volle mestputten weinig aan, zei hij.

Minister Schouten, geconfronteerd met de woorden van Calon, repliceerde met enig cynisme dat ze ‘blij was dat LTO zei dat dankzij hun inzet de droogtemaatregelen genomen waren. Zo heeft het beleid vele vaders.’

Ongemak en geen debat

Calon zei in Zwolle ‘heel enthousiast’ te zijn over de vorige week zaterdag gepresenteerde landbouwvisie van Schouten waarin zij de koers verlegt naar kringlooplandbouw. “De kern van de visie is gewoon goed. Maar het spannende van de visie is de concretisering”.

Calon was zichtbaar ongelukkig met zijn figurantenrol

De minister wilde in Zwolle het debat niet aangaan met Calon. Zij had de hoofdrol in een discussie met boeren en burgers, terwijl de LTO-voorzitter aan de zijkant van het podium in een figurantenrol was geplaatst. Naast agrarisch coach Paulien Hogenkamp en Gea Bakker van de Rabobank.

Calon was zichtbaar ongelukkig met zijn rol. Ook omdat hij louter met kritische vragen werd bestookt over de representativiteit van zijn organisatie – als hij al aan het woord kwam.

80% van de boeren voelt zich niet door de belangenbehartigers vertegenwoordigd, was de conclusie uit een onderzoek van Trouw. “Ja, en 90% van de boeren voelt zich niet door de politiek vertegenwoordigd”, zei Calon tot twee keer toe, daarmee impliciet wijzend naar de minister.

Liefde bekoeld, hopelijk wel goede buren

Als er al sprake is geweest van liefde tussen de landbouwvoorman en de minister, dan lijkt die nu wel ernstig bekoeld. Ze zijn, sinds de verhuizing van LTO Nederland, naaste buren geworden. Als Calon en Schouten dan geen verre vrienden meer zijn, dan moeten ze toch maar proberen goede buren te blijven.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Eerlijkheidshalve heb ik er niet zo'n moeite mee dat de heer Calon zijn hart een keer voor een krant heeft gelucht. Ik zie dit zelfs liever dan dat het ergens op een schutting geschilderd had gestaan. Ik kan mij toch al mateloos ergeren aan alle volgekliederde schuttingen en betonnen wanden in dit land.

 • Alco

  Ach Calon moest eens een keer wat voor de bühne zeggen, in de hoop de achterban tevreden te stellen.

 • kuiken007

  volgens mij de eerste keer dat calon iets redelijks zei
  met andere problemen hoor je hem niet

 • info36

  Je kunt je eigen inhouden maar het komt er op neer dat Schouten de boeren laat verrekken en de naaste buren doen dat niet.Dat is het verschil.

 • Bennie Stevelink

  Calon heeft het probleem dat hij voor verschillende doelgroepen moet praten. In januari, bij het uitbreken van de tweelingenfraude, sprak hij nadrukkelijk voor consumenten en afnemers. Er zitten echter ook boeren voor de buis die zich door de uitspraken verraden voelen.
  In augustus sprak hij voor de boerenachterban, waarschijnlijk extra krachtig om boeren die de uitspraken van januari niet in de juiste contex kunnen plaatsen, tegemoet te komen. Daarmee voelt de politiek zich vervolgens geschoffeerd.
  Het is lastig communiceren als je aan de gevoelens van meerdere groepen tegelijk tegemoet moet komen.

 • Pig 's and crops

  Ggfggg

 • Alco

  "Die de uitspraken niet in de juiste context konden plaatsen".
  Bennie bennie.
  Calon kan gewoon niet lief te zijn als luis in de pels van de boeren!

 • Alex63

  volgens mij is ook Calon niet de juiste man op de juiste plaats,
  waar de landbouw op zit te wachten maar ja wie wil het doen?

 • lycka

  welke woorden gebruikte calon in augustes

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.