Commentaar

24 reacties

‘De boer telt weer mee’

Dat de koning landbouw noemde in de troonrede is een opsteker. Dat gebeurde in 2014 voor het laatst.

Zo, boeren tellen weer mee in de maatschappij. In de troonrede sprak koning Willem-Alexander waardering uit voor boeren, tuinders en vissers ‘die onder soms moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel’.

Dat de koning landbouw überhaupt noemt, is een opsteker. Hij sprak jonge boeren zelfs expliciet toe. Want voor hen is een speciaal fonds gereserveerd ter waarde van € 75 miljoen voor financiële ondersteuning bij bedrijfsovernames.

In de afgelopen vijf troonredes werd in slechts één rede de landbouw genoemd: in 2014. Toen werd de landbouw geroemd als ‘een mondiaal toonaangevende topsector’.

Waardering in klinkende munt

Anno 2018 is landbouw dus weer een sector die serieus wordt genomen. Een sector met eigen ministerie, minister en begroting. Een begroting waarvan een significant deel wordt ingezet voor forse uitdagingen als klimaat, biodiversiteit, een eerlijke prijs voor de boer en voedselveiligheid.

Zo wordt € 183,5 miljoen besteed aan innovatie om landbouw minder afhankelijk te maken van kunstmest en chemie en om bodemvruchtbaarheid te verbeteren. € 60 miljoen is gereserveerd om innovaties in stal- en veehouderijsystemen door te voeren.

Maatschappij en politiek hebben landbouw keihard nodig in streven om volgende generatie geen milieuschuld door te geven

Waardering in klinkende munt. Dat zien we natuurlijk graag. En fijn ook dat landbouw weer in aanzien is gestegen. Maar het is geen cadeautje. De maatschappij en de politiek hebben de landbouw keihard nodig in het streven ‘om de volgende generatie geen milieuschuld door te geven’, aldus de koning.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Oppassen dus als je de veren in de kont gestoken krijgt. En al dat geld dat naar landbouw gaat, gaat niet naar de boeren hoor.

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  Voor dat dit geld bij de boer is, is het al op aan al die instanties die er over moeten beslissen wie en waar dat geld naar toe moet, dus het blijft gewoon bij de ambtenaar die over de landbouw gaat maar niet naar de boer, dat is alzo vaak gebeurd. Geld uit Brussel voor de landbouw komt ook bij al die ambtelijke instanties die moeten en mogen beslissen hoe het geld verdeeld wordt.

 • fietskip

  Ik denk dat ze bang worden dat er teveel stoppers komen en goedkope voeding een probleem word.

 • massy

  Dan zijn ze al te laat met tellen!

 • deB.

  Waar blijft dat geld voor op het BOERENERF!!!

  mooi praatjes zijn geen daadjes!

  Gelukkig krijgen ze het door, dat er mega veel stoppers aan komen, het is al niet te stoppen.

  Zat van alle bemoeizucht en gezeik!

  Kijk alleen al hier op de site, gaat niet anders dan over regels handhaven en al dat meer! BAHBAH

 • gvandenbelt1

  VVD politiek punten scoren over de rug van een ander

 • vink

  Als de vos de passie preekt...…… boer pas op uw kippen.

 • kanaal

  weer geld voor koffiedrinkers en voor/op lichters

 • ENDE902

  Maatschappij en politiek hebben landbouw keihard nodig in streven om volgende generatie geen milieuschuld door te geven, en zijzelf met een kleinere bijdrage toe kunnen.
  Ik heb de zin maar even afgemaakt om duidelijk te maken, dat het geen waardering voor de boer betreft.

 • deB.


  We accepteren alles, als stelletje meelopende mietjes, meer is het niet

 • Vhouder

  we zijn vernoemd nou ge bent gauw tevreden

 • koestal

  Ja de boer krijgt wel steeds de schuld van de Co2 uitstoot van de schijnheilige Haagse politiek,Schiphol , de industrie en het verkeer zullen ze niet noemen. Ja dan weer lekker tegen de boeren aantrappen.Het bekende Hollandse gezelschapsspel.

 • koestal

  Eventjes de boer prijzen,de hetze tegen de boeren als milieuvervuilers gaat zo weer verder,sommige partijen bestaan hier van.

 • info519

  geen woorden maar daden...we zien er nog niks van voorlopig helaas

 • koestal

  Hier kunnen we niets mee.

 • melkveehouder .

  Als de vos passie preekt, boer pas op je kippen!

 • koestal

  Veel geld voor Wageningen .RVO en NVWA ,daar heeft de boer alleen maar last van

 • piet p

  180 miljoen om beleidsmakers en andere mee eters weer idiote regelgeving te laten bedenken bedoeld de koning zeker?

 • piet p

  75 miljoen om voorlichters en boekhoudkantoren dure ondernemingsplannen te laten schrijven?

 • piet p

  60 miljoen voor door je strot gedrukte stal innovaties die de kostprijs alleen maar opdrijven?
  Toe maar !Ze lijken sinterklaas wel!

 • deB.


  Daar trappen jullie zelf in, met zulke mannetjes moet je niet in zee gaan.

 • Mbmb

  Tja, we zijn nu al zover weggezonken dankzij de linkse maffia dat onze jongeren het niet meer zien zitten om boer te worden. Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Een toekomst van onzekerheid, schulden, geen enkele macht meer, bijna geen vrijheid en alleen maar in de hoek getrapt worden. De regering heeft dit eindelijk door, maar de oplossing zit niet in weer een vaag fonds met geld wat waarschijnlijk toch weer niet op het boerenerf belandt, maar in een veel betere uitgangspositie voor alle boeren, minder regelgeving, zekerheid voor de toekomst, betere prijzen en
  een fundamenteel andere houding ten opzichte van de primaire sector. Niet haalbaar zolang de instanties worden bemand/bevrouwd door veganisten, stedelingen, natuurfreaks en aanhangers van groen links en de PvdD. Ik maak me dus geen illusies over de uitlatingen van de Koning.

 • emaalderink

  Geld heeft ook een jonge boer weinig aan. Laat ze maar eens iets doen aan de regelgeving.

 • farmerbn

  Je hebt geen problemen met regels als je veel geld verdient. Stel dat elke boer jaarlijks meer dan één ton overhoudt, dan lacht hij om al die regels. Het gaat dus wel om geld. Maar omdat (landbouw)prijzen Europees of mondiaal vastgesteld worden, kan de politiek hier weinig mee. Nederland heeft oa door de erg hoge grondprijs gewoon een te hoge kostprijs. Wil je dat Nederlandse boeren één ton verdienen dan verdienen andere boeren in de overige landen er twee.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.