Redactieblog

4 reacties

‘Balans tussen mest en kunstmest is zoek’

Voerhandelaar Theo Mulder pleit al jaren voor meer aandacht voor een gezonde bodem.

Ik was vorige week op festival Noorderzon in Groningen. Het is een combinatie van internationaal opererende kunstgezelschappen en lokale kunstenmakers. Ik ga er ieder jaar naartoe, niet voor de kunst, maar voor de sfeer en het lekkere eten. Dit jaar kwam ik er een tent tegen van de regionale krant, met een voorstelling getiteld Boer en Pieper. Eigenlijk is voorstelling niet het goede woord, het waren 2 inleidingen met discussie. Eén van de inleidingen was door Theo Mulder.

Mulder is ervan overtuigd dat boeren veel te weinig aandacht besteden aan het bodemleven

Roeping

Mulder is een aardige man, en een bijzondere vogel in agroland. Hij heeft een mengvoederbedrijf in Kollumerzwaag in Friesland, dat vooral rundveevoer verkoopt. Maar Mulder heeft een roeping. Hij is ervan overtuigd dat boeren veel te weinig aandacht besteden aan het bodemleven en dat consumenten te veel voedsel met slechte inhoud tot zich nemen. Dat verhaal vertelt hij al jarenlang in zaaltjes, en nu dus ook op Noorderzon. Zie ook zijn eigen website: www.mulderagro.nl.

Justus von Liebig

Mulder beroept zich op een van de grondleggers van de moderne landbouwmethoden, Justus von Liebig. Mulder heeft zelfs een boekje over Von Liebig uitgegeven; dat doet ook niet elk mengvoerbedrijf. Von Liebig (1803-1873) heeft van alles uitgevonden rond kunstmest. Later in zijn leven schrok hij van zijn uitvinding en ging hij waarschuwen voor te veel kunstmestgebruik, omdat dat het bodemleven kan vernietigen. Von Liebig leek dus wel een beetje op Mansholt, die later in zijn leven ten strijde trok tegen het door hemzelf ontwikkelde EU-landbouwbeleid.

Verbranden van kippenmest is hem een gruwel, en mij trouwens ook

Mest

Te veel kunstmest leidt tot verzuring en verzilting, voor een gezonde, humusrijke, productieve bodem is een rijk bodemleven nodig, met wormen in de bovenlaag en microben eronder. Mest hebben we nodig, vindt Mulder, veel goede mest. Verbranden van kippenmest is hem een gruwel, en mij trouwens ook. Ik kan zijn verhaal over het bodemleven niet controleren, ik ben geen technisch landbouwkundige. Wel is het zo dat ik in mijn groentetuin graag veel en veel verschillende soorten mest gebruik. Gelukkig heb ik buurman Dennis die professioneel vleesvee houdt en die me zo af en toe een wagentje goede koeienstront brengt.

Eten uit eigen tuin

De andere kant van zijn verhaal is dat ons voedsel steeds minder gezonde elementen bevat. Zijn stelling is dat eten niet goed is als grootmoeder het niet als eten zou herkennen. Ook dat kan ik niet controleren, omdat ik ook daar geen verstand van heb. Wel eet ik het allerliefst uit eigen tuin, met een heerlijk stukje rundvlees van genoemde Dennis.

De balans tussen mest en kunstmest is zoek

Kunstmestindustrie

Of Mulders’ verhaal helemaal klopt weet ik niet, zoals gezegd, daar heb ik niet voor doorgeleerd. Maar dat de balans tussen mest en kunstmest zoek is, dat geloof ik wel, en dat dat mede komt door de belangen van de kunstmestindustrie, dat geloof ik graag.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Blijkbaar is de lobby voor warmtepompen effectiever dan de landbouwlobby

 • farmerbn

  Wat is kunstmest? En is die altijd verzurend? Voor mij is stikstof geproduceerd met veel energie een kunstmest maar een fosfaat uit een vergelegen groeve niet (=korrelmest). Kas en ureum werken verzurend maar Mas niet. Ik ben voorstander voor meer organische mest per ha en minder kunst- of korrelmest maar als dat niet mag dan wel voorstander om mest te verbranden en die as als meststof te gebruiken ipv kunst- of korrelmest.

 • Sjefo

  Strijker, jij moet niet zeuren dat boeren te weinig oog hebben voor bodem leven,het wordt de boeren opgelegd door academische figuren, ge en verboden verplichte boeren om roofbouw te plegen, jij moet ophouden de schuld bij boeren neer te leggen, het probleem zit in jou wereld.

 • Jan-Zonderland

  @Sjefo, helemaal met je eens. Het zijn altijd de buitenstaanders die het allemaal zo goed weten. Laat Strijker het maar eens proberen in zijn groentetuintje met de huidige mestnormen. Nee er gaat een wagenvol van de buurman op die paar vierkante meter.
  En dat gezeur over bodemleven. Het zal best ergens goed voor zijn, geen twijfen aan, maar je kunt ook prima gewassen verbouwen in de woestijnen in het midden oosten. Nul organische stof, nul bodemleven, prima gewassen. Verklaar dat ook eens Strijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.