Expertblog

9 reacties

Zonder boer blijft onduidelijk wat met data kan

Ik wandel op dit moment door de Alpen. Op grote hoogte loop ik door droge grindbakken waar niet zo lang geleden nog gletsjers waren. De problematiek achter de zinderend hete zomer is ook hier heel dichtbij.

Al maanden voeren agrariërs strijd tegen de droogte. Aan digitalisering in de landbouw heb je nu als boer even heel weinig. Toch wil ik, juist nu, snappen hoe slim gebruik van landbouwdata een wapen kan zijn.

Het onderwerp waar we als FarmHack na de zomer als eerste mee aan de slag gaan, is machinedata. Landbouwmachines verzamelen nu al zeeën aan plaatsspecifieke data. In theorie maakt de Isobus standaard verbinding en data-uitwisseling tussen trekker, werktuig en bedrijfsmanagementsysteem mogelijk. In de praktijk verloopt dit soort uitwisselbaarheid van machinedata nog heel stroef.

Data meer toegankelijk maken

Er komt wel steeds meer aandacht voor het dataverkeer tussen iedere willekeurige trekker, terminal, cloud, computer, en weer terug. Wij gaan zelf bijvoorbeeld manieren vergelijken om data uit de trekker in een voor de boer toegankelijke database samen te brengen. Het doel is om boeren een kant-en-klare installatie aan te kunnen bieden, die hij zelf op de trekker kan plaatsen, met desgewenst wat gebruikersinstructie of training daarbij. Inclusief toegang tot een open platform voor het verzamelen van realtime gegevens van landbouwmachines. Op die manier kan je als boer in ieder geval bij je machinedata.

Kennis en visie boer blijven hard nodig

Het punt is dat het technisch vast mogelijk wordt om de toegang tot machinedata te verbeteren. Maar dat is pas een eerste stap. De echte vraag is welke nieuwe inzichten je kan ontlenen aan deze data, zoals snelheid, tractie en bewerkingen. Deze data vormen in feite een logboek van het handelen van de boer door het teeltseizoen heen.

We hebben de ervaring, de kennis en de visie van de boer zelf heel hard nodig om uit te vinden wat we met deze data kunnen, bijvoorbeeld in het verzinnen van slimme maatregelen tegen de droogte. Zonder de boer blijven we hangen in kleine technische oplossingen.

Laatste reacties

 • D. de Jong

  Zolang verzamelen van data van de boer geen verdien model is of wordt doe ik niet mee. Alle kennis wordt door verkocht direct of indirect via toe leveranciers of afnemers En de leverancier van deze praktische kennis wordt niet eens bedankt.

 • farmerbn

  Helemaal eens met De Jong. Kennis is macht en die moet je dus niet weggeven.

 • deB.


  En kan op een houtje bijten, zout och op met al de creatie baantjes en onderzoeken.
  Zie volkskrant, met een stuk vanonze collega!
  Trieste rot sector geworden. zielig!

 • Bolder01

  Heeeeelmaal mee eens,D d jong, ze profiteren al zolang van ons, De zogenaamde onderzoekers met een mooi lul verhaal komt men terug,,TOCH MOOI KOSTELOOS OP VACANTIE GEWEEST. ( gaan we volgend jaar weer doen maar dan naar een andereplek 💪)

 • bankivahoen

  Bij mij is data alleen tegen forse vergoeding verkrijgbaar. Creatie van niets toevoegends aan de maatschappij om maar zeker zelf geen vieze handen te krijgen. Zo maken we een economie die meer en meer op drijfzand gebaseerd is. Begin van het einde.

 • tieme14@planet.nl

  Hoe zit het trouwens met de Rabobank en de boekhoudkantoren? Al die informatie die ze eruit zuigen daar heb ik nog nooit een cent voor weer gezien. Of heb ik hier al voor getekend in de kleine lettertjes?

 • vink

  Allemaal leuk als je er hobby in hebt, rendement is 0,0 zolang zelfs bodemmonsters niet betrouwbaar zijn.

 • koestal

  we leven van de cijfers

 • john***

  de sleutel zit in het ontwerpen van adapters die op machines geplaatst kunnen worden en een uniforme stroom aan data leveren. Die adapters zullen wel geld kosten maar als de machineleveranciers daarvoor de data vrijgeven zodat die in elk willekeurig programma of in de cloud verwerkt kunnen worden gaan we wel stappen maken. De andere optie is dat de machine leveranciers bij elke machine ook een eigen software pakket willen verkopen wat betekent dat je alle machines van een bedrijf moet betrekken of 10 verschillende software pakketten hebt draaien.. Het niet vrij willen geven van machine data wordt nu dus ingezet om als ondernemer te (gedwongen) te kiezen voor een merk...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.