Redactieblog

6 reactieslaatste update:6 aug 2018

‘Ook in teriyakisaus zit suiker’

Suikerbieten was altijd de stabiele factor in de akkerbouw, maar die tijd is voorbij.

In de westerse wereld staat de suikerconsumptie onder druk vanwege de aandacht voor gezondheid. Suiker is niet meteen slecht, maar te veel suiker wel. Op allerlei manieren wordt er daarom kritisch naar onze suikerinname gekeken. Zo blijkt er veel suiker in verwerkte producten te zitten. En dan bedoel ik niet alleen cola en koekjes, maar ook dingen waarbij je helemaal niet aan suiker denkt. De Consumentenbond heeft het uitgezocht: Fairtrade Original Teriyaki Woksaus bevat 4 keer meer suiker dan Go-Tan Original Wok Teriyakisaus.

Fairtrade

Persoonlijk houd ik meer van nieuwe aardappels met boter, maar toch. De suikerrijke variant is nog ‘fairtrade’ ook, wat maar weer aangeeft dat goed gedrag best lastig is. Dat de Consumentenbond er aandacht aan besteedt heeft effect; de consument wordt wakker gemaakt en uiteindelijk zal er minder suiker verkocht worden.

‘Je kunt wachten op suikerbelasting in Nederland’

Suikerbelasting

Het is niet alleen de consument die kritisch wordt, maar ook de overheid. In Engeland heeft men een suikerbelasting ingevoerd op frisdrank. En wat blijkt, het zijn niet alleen de consumenten die hun aankoopgedrag wijzigen. Het zijn de fabrikanten die minder suiker in hun frisdranken stoppen om in de laagste schijf van de suikerbelasting te komen. In Nederland is de suikerbelasting nog niet ingevoerd, maar nu het in brexitland een succes is, kun je er hier op wachten.

‘De minst rendabele afzetrichtingen worden geschrapt’

Suikerprijs

Nu las ik dat Cosun volgend jaar minder bieten wil ontvangen. Ze doen dat niet meteen vanwege de dalende suikerconsumptie, maar vanwege het aflopen van de quotering en de ingestorte suikerprijs. Na de afschaffing van de quotering nam de productie in de Europese Unie (EU) met 20% toe, en er is veel goedkope import uit India en Brazilië. In 2007 lag in de EU de prijs boven de € 600 per ton witsuiker, in 2010 was hij 500, in 2013 meer dan 700 en nu 370. Over het afgelopen jaar was Cosun nog in staat een redelijke bietenprijs te betalen, maar dat gaan ze niet volhouden.

De baas van Cosun, Dirk de Lugt, spreekt van een overvolle suikermarkt. Daarom kan er in 2019 wellicht zo’n 10% minder bieten geleverd worden. Nu zal 10% minder bieten de wereldmarkt echt niet vlottrekken, we zijn maar een kleine speler. Klaarblijkelijk heeft Cosun dezelfde gedachte als FrieslandCampina, de minst rendabele afzetrichtingen worden geschrapt.

‘Bieten was altijd een stabiele factor voor akkerbouwers, maar die tijd is voorbij’

Consolidatieproces

Het is de vraag of het op langere termijn weer goed komt met de suikermarkt. In Europa is inmiddels een consolidatieproces aan de gang. Er worden fabrieken gesloten, prijzen worden verlaagd en er zal schaalvergroting door fusie en overname plaatsvinden. De grootste producenten van suiker zitten echter buiten Europa, dus de druk op de markt kan langere tijd aanhouden. En dan ook nog die teriyakisaus. Bieten was altijd een stabiele factor voor Nederlandse akkerbouwers, maar die tijd is voorbij.

Laatste reacties

 • koestal

  Cosun wordt op z,n wenken bediend,door de droogte minder bieten

 • ENA

  Een echte koeboer die Dirk

 • agratax(1)

  Frisdrank net als bier, wijn en andere dranken onder de accijnswet. Hoe goed zal het de schatkist vergaan, nu de BTW op voeding echt niet hoger kan, maar belasting op in de voeding verwerkte stoffen. Ik wacht op de volgende belasting bv. op koolhydraten in voeding, deze kunnen bij overmatig gebruik dik maken.

 • pinkeltje

  Bal voor open doel voor de vlees taks? Schoon drinkwater kunnen ze ook wel wat extra belasten. Is ook wel goed dat we daar terughoudend mee omgaan. Belasting, belasting, belasting, het enige dat ze in de politiek kunnen bedenken. Linksom of rechtsom, de centen moeten naar de staatskas. Tenslotte weet de overheid het beste waar het geld aan besteed kan worden.....

 • info36

  Volgens mij is het allang rendabel om de zaak om te zetten in ethanol.

 • Alco

  Natuurlijk.
  De overbodige "brandstof " voor de mens, kans ook een machine op draaien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.