Commentaar

17 reacties

Sprookjes over wolf doorgeprikt

De wolf is juridisch beschermd. Dat betekent niet dat schapenhouders alles lijdzaam moeten slikken.

Het was toch een wolf die 26 schapen die in Overijssel doodbeet. Het is goed dat hier nu duidelijkheid over is. De wolf is terug in Nederland, of we hem willen of niet. Feit is ook dat het dier juridisch stevig beschermd is. Uiteraard zijn wetten veranderbaar, ook Europese. Maar een politieke meerderheid voor wetgeving die het mogelijk zou maken de wolf ons land weer uit te zetten, is ondenkbaar.

Wolven zijn in Europa juridisch beschermd.
Wolven zijn in Europa juridisch beschermd.

‘De financiële compensatie weegt niet op tegen het leed en de frustratie’

Dit betekent niet dat mensen die last van het beest hebben – schapenhouders voorop – alles maar lijdzaam moeten slikken. Financiële compensatie van geleden schade is nog wel het minste. Maar eigenlijk wegen die paar euro’s niet op tegen het leed en de frustratie. Bovendien is wolvenpreventie kostbaar. Denk aan dure afrasteringen, waakhonden en al het andere dat wordt geadviseerd.

Wolvenliefhebbers bagatelliseren gevaar

Te vaak hoor je uit kringen van wolvenliefhebbers stemmen die het gevaar bagatelliseren. Mensen die zeggen dat wolven liever reeën eten dan schapen. Dat zou blijken uit Duits onderzoek naar de maaginhoud. Daar zat weinig schaap in, zo bleek. Maar dat bewijst niks. Misschien waren daar weinig schapen.

‘Realisme is nodig, geen sprookjes’

Bovendien: sneuvelt er een schaap, dan valt dat op en krijgt de wolf de kans niet om het op te vreten. Ga er liever van uit dat zo’n roofdier een opportunist is en vreet wat het voor de bek krijgt. Realisme is daarom nodig, geen sprookjes. Schapenhouders verdienen erkenning voor hun terechte zorgen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Schapenhouders moeten een geweer kopen en alvast een mooi gat graven. Daarna mondje dicht en zand erover.

 • Alco

  Het is wachten tot het moment dat er een kind aangevallen wordt.
  Pas dan zal de publieke opinie te overtuigen zijn dat dat dier hier niet thuis hoort

 • egbert

  Alco helemaal mee eens in Alaska lopen vrouwen en mannen met geweer op zak.
  Nederland gaat hier heel lang over polderen en er gebeurd niets en als het kwaad geschied is wordt er weer gepolderd denk aan Oostvaardersplassen ganzebeleid enz. Wij zijn hier met veel te veel mensen op een te klijne oppervlakte.

 • Jan-Zonderland

  Shoot, shovel and shut up !!! Precies zoals Farmerbn zegt. Er is domweg geen plaats voor die beesten in Nederland. Kun je ook wel wilde olifanten in Nederland willen.

 • Alco

  Leo. Het is een opsomming van maatregelen om schade door wolven te voorkomen.
  Maar feit is dat de wolf moet en wil eten, dus wat moeten we daar tegen doen.

 • veldzicht

  Die z,g. dierenvrienden begrijp ik ook niet,Als ze maar half denken dat er iets mis is met boerderijdieren gillen ze moord en brand,maar als een stel wolven huishouden in ,n koppel schapen staan ze te juichen.Als ze er nu 1 grepen zeg je nog kan gebeuren maar een groot deel van de koppel word op een afschuwelijke manier verminkt en moet worden afgemaakt of liggen verdronken in ,n sloot waar ze in paniek in liepen.Onmogelijk die weilanden af te zetten,de meesten lopen bij melkveehouders en lopen vaak achter de koeien aan om de restjes gras op te eten of maken in de winter het land kaal,ga dat maar afzetten met 5 dubbel schrikdraad.Als er echt zoveel wolven komen als ze verwachten is dat gewoon einde schapenhouderij,jammer ,ze hadden een prima leven.

 • veldzicht

  Waarom is het nodig dat die beesten hier komen? ik heb nog nooit iemand gehoord wat ben ik ongelukkig dat er geen wolven zijn.Allemaal aangepraat door die milieurakkers maar ze weten niet wat voor ellende ze veroorzaken.

 • Bennie Stevelink

  Wolven In Nederland baseert zich op ervaringen met wolven in dunbevolkte gebieden. Door de ogen van een wolf, met een actieradius van meer dan 50 km per dag, is Nederland echter één grote stad. Het is voor de wolf onmogelijk om in Nederland de mens te ontwijken. Hij zal zijn schuwheid los moeten laten. Wat voor gevolgen dit heeft voor het gedrag van de wolf tegenover de mens is niet bekent. Nergens ter wereld heeft men ervaring met wolven in de stad. Nederland heeft in deze de primeur.

 • farmer135

  Nou Bennie misschien is het een idee om wat wolven los te laten op het binnenhof.

 • hemmie

  Helemaal met je eens Bennie ,
  Het is wachten op de eerste aanval op bijvoorbeeld spelende kinderen in het bos

 • WJHDKremer

  Wat is in godsnaam de meerwaarde van een wolf in Nederland??? Waarom is de levenswaarde van schaap minder dan die van een wolf.?Je laat toch ook geen krokodillen toe in de grachten.? Ongelooflijk onverstandig.

 • Beadus

  Egbert en Alco: wat een onzin zeg. Zeker nooit in Alaska geweest? Vast ook nooit een wilde wolf gezien? Breaking news...roodkapje is een sprookje.

 • farmerbn

  Waarom willen dierenknuffelaars zo graag de wolf terug in Nederland? Niet omdat ze zo mooi zijn en dat je er mooi naar kunt kijken want je ziet ze nooit. Toch alleen maar omdat ze schade bij de boeren veroorzaken? Is toch triest dat dat de enige reden is? Of kan Beadus nu iets anders verzinnen want wat de wolf doet , kan de jager beter en barmhartiger.

 • A1967

  #Beadus, net als dat in Australië de haaien in principe geen mensen aanvallen en toch gebeurt het ieder jaar weer.
  Precies zoals Bennie schrijft, je laat ze de stad in en niemand kan voorspellen wat er gebeurdt.

 • koestal

  veel mensen geloven nog in sprookjes

 • J@gertje

  Bel J@gertje

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.