Redactieblog

12 reacties

‘Rare jongens die Engelsen’

De Britse politiek is in volstrekte chaos over de brexit, met grote risico’s voor ons.

Asterix en Obelix vonden het ook al, Engelsen zijn rare jongens. Ze hebben met zijn allen voor vertrek uit de Europese Unie gestemd zonder te weten wat ze dan wel willen. Ik volg de afgelopen maanden de ontwikkelingen dagelijks; internet is wat dat betreft goud waard.

Brexit draait vooral om emotie

Het beeld dat ontstaat als je de Britse kant van het nieuws volgt, is dat het volstrekte chaos is. De Conservatieve partij, de Tories, is erg voor brexit, maar niet allemaal. De andere grote club, Labour, geeft geen duidelijkheid. Hun leider is voor de brexit, maar de meeste stemmers en politici van die kant zijn dat niet.

Bij de Tories is er een groep parlementsleden die wil dat de Britten alle banden met de EU verbreken: een harde brexit. Die gaan zelfs zover dat ze een eventueel akkoord tussen premier May en de EU over een verstandige regeling van handel en vergunningen in het parlement willen torpederen. Dat is nogal raar, want de EU is een enorme markt die simpel te bereiken is. De opstandige Tories zien meer in handel met ver weg gelegen landen. Elke econoom kan uitrekenen dat dat een slechte keuze is, maar het hele geval draait om emotie, en daar kan geen rekensom tegenop.

Het kan nog alle kanten op

Hoe de verhoudingen in het parlement precies liggen is onduidelijk. Het aantal harde brexiteers is misschien wel 100 van de 650, maar of die allemaal een akkoord durven te torpederen, is de vraag, want als nergens een meerderheid voor is, komt er misschien wel helemaal geen brexit. Tel daarbij op dat ook bij Labour wel hardliners zitten, al was het maar om de huidige regering dwars te zitten en zelf aan de macht te komen. Kortom, de uitkomst is ongewis.

‘Alles wijst erop dat May meer water bij de wijn moet doen dan haar compromisvoorstel’

Premier May heeft een poosje geleden een soort van compromisvoorstel over de toekomstige relatie met de EU gepresenteerd. In dat voorstel zou de goederenhandel met de EU geen of nauwelijks beperkingen krijgen. Voor de dienstensector – 80% van de Britse economie en bijna de helft van alle export – zouden de EU-regels dan niet meer gelden. De hardliners vinden dat voorstel al veel te ver gaan, maar de EU vindt het juist te weinig. Alles wijst erop dat May meer water bij de wijn moet doen dan haar compromisvoorstel. Maar hoe verder ze gaat, hoe groter de tegenstand in eigen land en hoe kleiner de kans dat ze een overeenkomst met de EU door haar parlement krijgt.

Verwacht het slechtste en hoop op het beste

Er is dus een kans dat May en de EU helemaal geen overeenkomst bereiken. Die situatie wordt ‘No deal’ genoemd. Dan wordt het Verenigd Koninkrijk van de ene dag op de andere van EU-lid een ‘derde land’, met alle gevolgen van dien. Het is voor onze land- en tuinbouw te hopen dat er een goedgekeurde overeenkomst komt, maar dat wordt met de dag minder zeker. De boodschap is dus: bereid u voor op het ergste, dan kan het hoogstens meevallen.

Laatste reacties

 • Alco

  Iedereen kan er wat over fantaseren.
  Ik ben benieuwd hoe het zal lopen.
  Het lijkt wel een beetje op de ontmanteling van de muur door Duitsland.
  Toen Kohl zei. Was geschied wissen wir nicht, aber ein mauer gehort nicht in uns Land

 • .....

  Ik begrijp ze wel, EU is een soort gedwongen huwelijk, er zijn voordelen maar je moet wel naar de pijpen dansen van Frankrijk en Duitsland en dat houdt op de duur niemand vol...............

 • farmerbn

  Er komt volgens mij op het laatste moment een landelijke stemming over wel of geen Brexit waarbij ze kiezen om bij de EU te blijven. Of een slimme advocaat krijgt het voor elkaar om de eerste stemming ongeldig te verklaren. Ik denk dat die gekke Engelsen gewoon binnenboord blijven.

 • Achso

  Men houdt het niet voor mogelijk hoe arrogant de Engelsen met ‚The Mainland‘ omspringen. UK‘rs denken nog elke dag dat ze in de Common Wealth van het British Empire leven en dat iedereen op hun wacht. In Engeland ist alles auf die linker Seite; zei iemand eens tegen mij..

 • JTilma

  In deze opinie wordt alleen gekeken naar de Engelse kant. Maar een eventueel akkoord moet toch ook door de EU goedgekeurd worden? Als dat unaniem moet gebeuren dan hoeft er maar 1 land dwars te liggen en komt er geen akkoord.
  Tenzij bepaalde landen met bepaalde beloftes overgehaald worden. Ik denk dat de No-deal optie de meest waarschijnlijke is, ook omdat er al eind oktober een akkoord moet zijn. Heeft de heer Strijker deze gedachte ook meegenomen?

 • Vhouder

  komt gewoon goed is voor iedereen het beste beetje moeilijk doen

 • Noordam2

  Dirk begint zijn verhaal met: Ze hebben met zijn allen gekozen voor een Brexit. Met zijn allen????????? verder gaat de wereld gewoon door, met of zonder Engeland en kijk eens naar die landen om ons heen die buiten de EU bleven. prima cijfers. kijk eens naar Noorwegen? Was Nederland er ook maar uit!!!!!!!

 • Bennie Stevelink

  Het draait om emotie zegt Dirk. Welke emotie?
  Ik denk dat vooral bij ouderen de emotie bestaat uit heimwee naar het verleden. Maar GB kan nooit terug naar het verleden omdat de wereld van het verleden niet meer bestaat. Ze hoeven nergens ter wereld meer aan te komen met kolonies. Tegelijk worden we technologisch en economisch ingehaald door Azië.

  We zijn er aan gewend Europa te zien als het centrum van de wereld. Regio’s in de wereld zijn benoemd vanuit Europees perspectief: Midden Oosten omdat dat vanuit Europa halverwege het Oosten was. China is vanuit Europees perspectief het Verre Oosten.
  In Azië krijgen ze steeds meer in de gaten dat juist zij, qua bevolkingsaantal en economische macht, het centrum van de wereld zijn. Vanuit Chinees en Indiaas perspectief zou de Arabische wereld het Midden Westen moeten heten en Europa het Verre Westen. Op wereld kaarten zou de Westelijke Pacific in het midden moeten liggen, Amerika aan de rechtse rand van de kaart en Europa aan de linker rand van de kaart.

  Als je op die manier naar de wereld kijkt krijg je in de gaten dat Europa de wereld niet meer bepaalt, en GB in zijn eentje nog veel minder. Als wij Europeanen, nog enige rol van betekenis willen spelen hebben wij elkaar nodig en zijn wij gedwongen tot eenheid.

 • Alco

  Eén ding is zeker.
  De EU zal enorm zijn best doen om de Brexit te laten mislukken.
  Het zal immers het einde van de gehele EU betekenen.

 • .....

  Rare jongens die Groningers

 • mtseshuis

  Dat zou een goede bak zijn, einde van de EU... Als ik aan de zeverij vanuit Brussel denk, zou je het haast willen. Aan de andere kant zijn ze in Den Haag nog veel gekker, dus doe ook maar niet. Brussel zou eens in moeten grijpen in Den Haag met al die zaken waar ze harder lopen dan de rest...

 • Noordam2

  Eu, een overheid met geen enkel democraties gehalte en dat prefereer je boven Den Haag????????????

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.