Commentaar

2 reacties

‘Moderne machines zijn brandgevoeliger’

Ontwikkelingen van machines en strengere veiligheidsmaatregelen leiden vaker tot brand bij machines.

Buiten kijf staat dat de gortdroge zomer er de hoofdoorzaak van is dat er dit jaar heel veel meldingen zijn van machinebranden. Onder normale omstandigheden slaat het vuur gelukkig niet zo snel over van machine naar gewas. Dan fikt alleen de hele machine af. En die voorvallen blijven meestal anoniem. Nu springen veldbranden meer in het oog. Dat roept de vraag op of moderne machines brandgevoeliger zijn geworden. Vier ontwikkelingen spreken hier voor:

  • Wegens strenge, wettelijke veiligheidsmaatregelen moet alles van een machine bijna hermetisch worden afgeschermd. Hierdoor kan gemakkelijk stof van binnenuit de machines ophopen bij draaiende onderdelen (zoals hete vastgelopen lagers) of hydraulische systemen (hete, zwetende olie). Met name bij grootpakpersen, hakselaars en combines is dit het geval.
  • Vroeger was alle beplating gemaakt van metaal, tegenwoordig is het kunststof dat de klok slaat. Met alle gevolgen van dien bij binnenboord branden.
  • Moderne ‘emissiearme’ motoren hebben gigantische uitlaatsystemen. Ofwel: een groter heet oppervlak waar branden uit voort kunnen komen. Tel hierbij op de enorme koelsystemen, die een vuur aanwakkerende wervelwind rond machines veroorzaken.
  • Chauffeurs zitten in perfect afgesloten cabines en merken hierdoor branden later op.

‘Machines en werktuigen zijn er niet brandveiliger op geworden’

Zo veel lijkt zeker: machines en werktuigen zijn er niet brandveiliger op geworden. Het minste wat een fabrikant kan doen, is minibrandblussers monteren op brandgevoelige machines. Eventueel gecombineerd met sensoren die een ‘hotspot’ meteen doorgeven aan de chauffeur.

Laatste reacties

  • massy

    Het is een wonder dat sommige mensen overal verstand van hebben van machine en stal branden tot hoofdredacteur en noem maar op. die denken dat je overal een oordeel over kan geven.

  • koestal

    Hoofdcontact uitschakelen ,dit wordt nogal eens vergeten ,wat kans geeft op brand.

Of registreer je om te kunnen reageren.