Redactieblog

1 reactie

‘Liever echte maatregelen tegen droogteschade’

LNV schiet boeren te hulp die getroffen zijn door droogte. Het bericht werd breed opgepakt in het nieuws vorige week.

Ingewikkelde kost en geen wonder dat er al gauw een beeld ontstond dat boeren van alle kanten hulp krijgen in barre tijden. In een mix van toezeggingen door Brussel en Den Haag en maatregelen die voor de leek niet te begrijpen zijn. Vanggewassen later zaaien, langer mest uitrijden en overbruggingskredieten voor boeren die niet tot december kunnen wachten op de financiële toeslagen.

Tekst gaat verder onder foto

Mais wordt in het Achterhoekse Halle veel eerder dan normaal gehakseld in verband met de droogte. - Foto: Hans Prinsen
Mais wordt in het Achterhoekse Halle veel eerder dan normaal gehakseld in verband met de droogte. - Foto: Hans Prinsen

Betalingsrechten

Nederland slaagt er niet in om net als tal van andere landen toeslagen eerder uit te betalen. Er wordt bijna de indruk gewekt alsof LNV zelf de overbruggingskredieten verstrekt. Maar dat krediet komt wel degelijk van de bank als het nodig is. De vraag is of een verklaring van RVO.nl dat in december de betalingsrechten uitbetaald worden, veel helpt. De boer kan zelf ook laten zien aan de bank hoeveel hij heeft aangevraagd.

‘10 hectare verdroogde mais kan maar zo betekenen dat er 250 ton mais bijgekocht moet worden’

Belangrijker is dat het schadebedrag door droogte in veel gevallen veel hoger is dan het effect van 1 of 2 maanden eerder de bedrijfstoeslag ontvangen. 50 hectare aardappelen met gemiddeld 10 ton van € 100 minder is € 50.000 minder opbrengst. 10 hectare verdroogde mais kan maar zo betekenen dat er 250 ton mais bijgekocht moet worden. Bij een prijs van € 65 per ton heb je het dan al over een bedrag van ruim € 16.000. Een toeslag van € 20.000 die een maand later binnenkomt, scheelt in een maand € 50 aan rente bij 3% rente per jaar.

Vanggewassen zaaien heeft nu geen zin

Dat er grote schade is, mag duidelijk zijn, en dat het heel verschillend is per bedrijf ook. Hoe dat per bedrijf uitpakt, is nog afwachten. Duidelijk is wel dat zaaien van vanggewassen in uitgedroogde grond geen zin heeft, eigenlijk niet meer dan logisch dat dat later mag. Langer uitrijden van mest op bouwland mag al. Voor het later scheuren van een dode grasmat en langer mest uitrijden op gras moet eerst nog onderzocht worden of dat later mag. Boeren hebben nu meer baat bij maatregelen die helpen in de praktijk, dan bij een formulier om een paar tientjes rentevoordeel te behalen.

Eén reactie

  • egbert

    Nog steeds geen toestemming om de vergroening te gebruiken voor ruwvoerproductie het heeft hier inmiddels geregend graan er vroeg af mest er op en zaaien .bodemtemperatuur is hoog dus groeid als de bliksem maar over hoeveel weken polderen is dit geregeld na de bouwvak? Nog later hier heb je wat aan lto de rest helemaal niets. Mest kun je prima met droog weer in de stoppel injecteren en vroeg zaaien dan worden de mineralen ook op genomen. Ik weet dat veel veehouders hier niets aan hebben maar sommige wel ook na een verdroogde veel te vroeg geoogste maisperceel.

Of registreer je om te kunnen reageren.