Commentaar

4 reacties

‘Laffe diefstallen in tijden van droogte’

Een fruitteler werd de dupe van een joyrijder die met de beregeningstrekker zijn boomgaard heeft vernield en een akkerbouwer constateerde dat zijn beregeningspomp is gestript.

Diverse boeren kregen al te maken met diefstal van diesel uit machines die op het veld staan.

Om de historische droogte te bestrijden, halen boeren alles uit de kast. Overal staan trekkers en pompen 24 uur per dag te ronken om het gewas aan de praat te houden. Beregenen waar en zo lang dat kan om te redden wat er te redden valt.

‘Er staan veel relatief makkelijke doelwitten voor criminelen en vandalen in het veld’

En dus, zo leert de cynische werkelijkheid, staan er veel dankbare en relatief makkelijke doelwitten voor criminelen en vandalen in het veld. Triest maar waar. Joyrijden kan nog dronkenmanswerk zijn. Diesel jatten is misschien werk van een gelegenheidsdief. Maar een beregeningsinstallatie strippen, dat doet alleen een handige crimineel die weet waar hij zijn buit te gelde kan maken.

Boer kwetsbaar voor criminelen

Boeren zijn kwetsbaar. En nu met de droogte dus dubbel. LTO onderzocht een paar jaar geleden hoe vaak ze slachtoffer zijn van criminelen. Er bleek een stijgende lijn. Die lijkt nog niet gestopt.

Is er een oplossing? Je kunt wel denken aan zaken als bewaken, afsluiten, snelle alarmering van politie, betere opsporing, maar helemaal afdoende is het nooit. Wie weet is een betere beveiliging op de trekker mogelijk. Maar wat je ook bedenkt, dit blijft gewoon in- en intriest.

Laatste reacties

 • j.h.vonk@home.nl

  Alle diefstal is laf !. Je hebt spullen van een ander te laten staan.
  Al je fiets !.

 • agratax(1)

  In mijn werk in de voormalige Sovjet Republieken stonden er nooit machine of gewassen te velde ZONDER bewaking. Dit leek me overdreven, helaas bleek het noodzakelijk, Nederland is al net zo ver gezonken als die toen nog arme landen in opbouw. Zou dit kunnen betekenen dat Nederland met zijn softe beleid bezig is af te zakken naar een staat waar criminaliteit loont en hard werken gestraft wordt?

 • Bennie Stevelink

  Mijn zuster was in de jaren negentig bij Frieslandfoods productmanager Oost Europa. Ze vertelde dat voor alles wat daar naar toe gezonden werd beveiliging moest worden ingehuurd. De personen die ingehuurd werden waren waarschijnlijk dezelfden als degenen die de diefstallen pleegden. Ze betaalden dus in feite de dieven om niet te stelen.

 • Firma Vellenga

  Ik vrees dat het alleen maar erger gaat worden met de wereld van vandaag. Straks overal een hek omheen en waakhonden laten lopen....Er lopen mensen rond die denken wat ik niet heb dat pak ik wel....

Of registreer je om te kunnen reageren.