Redactieblog

5 reacties

‘LTO-geluid over droogte vooral overbodig’

LTO trapt veel open deuren in over de droogte. Daar schiet niemand iets mee op.

Om te beginnen een correctie. In mijn vorige column schreef ik dat de Franse kranten geen woord over de – ook daar heersende – droogte schreven. Dat was ook zo, maar een dag later stond de krant er vol mee. Onder de titel ‘La terre a soif’ (de aarde heeft dorst). Wat dat betreft is er geen verschil met Nederland.

‘LTO liet weer van zich horen. Na de kop wilde ik al niet verder meer lezen.’

Vandaag liet LTO-Nederland weer van zich horen. De kop in mijn krant luidde: ‘LTO: Compenseer boer voor droogte’. Eigenlijk wilde ik al niet meer verder lezen. Het is weer zover. Er is een probleem, boeren zijn in een crisis en ze moeten weer geld hebben. Toen ik het stukje doorlas, bleek het toch aardig genuanceerd te zijn.

De droogte in Nederland verergert. Zoals op dit perceel te zien is (foto: Henk Riswick).
De droogte in Nederland verergert. Zoals op dit perceel te zien is (foto: Henk Riswick).

Ten eerste: LTO roept banken op om coulance te betonen als agrarische bedrijven niet direct kunnen betalen. Dat spreekt voor zich. Ook een bank kan bedenken dat het wel weer eens zal gaan regenen. Ten tweede: de verboden om te sproeien moeten volgens LTO niet verder worden uitgebreid. Tja, als het water op is, is het op. En als zelfs grote bomen al in de problemen komen (de gemeente Zwolle kapt honderd populieren vanwege de droogte), dan zou het vreemd zijn om bloembollen onbeperkt te sproeien.

Inkomstenbelasting en verzekeringen

Ten derde: de Belastingdienst moet komend jaar soepel zijn met de inkomstenbelasting, aldus LTO. Ik dacht altijd: als er geen inkomsten zijn, hoeft er ook geen inkomstenbelasting te worden betaald. Wat valt daar aan te versoepelen? Het vierde LTO-punt: verzekeringen moeten aantrekkelijker worden. Maar wat is ‘aantrekkelijker’? Goedkoper? Er is al jaren een brede weersverzekering, ontwikkeld in samenspraak met onder andere LTO. Die wordt ook ondersteund met subsidie van de EU. Tot wel 60% van de premie. Het kan natuurlijk altijd beter, neem ik aan. Maar voor elke verzekering geldt: de verzekeringsmaatschappij verdient er ook aan.

‘Waarom stuurt LTO dit soort persberichten de wereld in?’

Intussen vraag ik mij af: waarom stuurt LTO dit soort persberichten de wereld in? Is dat om leden te laten zien dat men meeleeft? Dan kun je ze ook een brief sturen. Is het om overheid en instellingen te beïnvloeden? Dat zal niet werken. En om te voorkomen dat argeloze lezers denken: ‘Het is weer zover, er is een probleem. Boeren zijn in een crisis en ze moeten weer geld hebben’, kun je dit soort berichten beter achterwege laten.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Zo te zien een foto in de tweedejaars plantuien? Ziet er helemaal niet raar uit voor de tijd van het jaar. Maal 20 cent afland, niks aan de hand...

 • G. van der Sluis

  Meneer Bruil, vorig jaar hadden we eindelijk een goed jaar en dan krijg je een blauwe envelop, kosten beginnen nu op te lopen en dan kan het lastig worden met je cashflow. En coulant is de RABO niet gezien de (standaard) reactie van Ruud Huirne. 4-6 miljoen assurantiebelasting moet en zal geïnd worden en 1 miljard dividendbelasting wordt afgeschaft. Heeft u soms aandelen in Shell en Unilever?

 • DJ-D

  Och Meneer Bruil heeft ook in de gaten dat LTO weer als klagende boer geframed wordt zoals altijd lekker negatief en cynisch. Het gaat om de toon en vooroordelen en of het gelezen wordt. Moet sensatie zijn. Net als uw column die voegt ook niks toe. Stuur eens een reactie naar die krant en leg gewoon uit dat als het fout gaat met de eu landbouw en er teveel stoppen en daardoor te weinig eten komt en dus de prijzen te hoog er veel sociale onrust ontstaat, nog meer dan nu in alleen in syrie en afrika. Stuur eens wat weerwoord naar die krant ipv de landbouw in de zeik te zetten.

 • Bennie Stevelink

  De algemene media, waaronder het NOS-journaal, besteedt ruim aandacht aan de droogteproblemen in de landbouw. Dan is het toch volstrekt ondenkbaar dat LTO niets van zich laat horen?
  LTO communiceert voorzichtig, blijkbaar om te voorkomen dat ze geframed worden als de immer geld vragende boeren. Ze wijzen daarom nadrukkelijk op technische maatregelen zoals niet verdere uitbreiding van sproeiverboden en verlenging van mestuitrijperiode. Financiele oplossingen worden gezocht bij banken en uitstel van betalingsverplichtingen bij de belasting.

  Ik kan het verwijt van Bruil aan LTO niet volgen.

 • info36

  Ben het met bovenstaande reacties helemaal eens.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.