Redactieblog

8 reacties

‘Kommer zonder kwel’

De droogte speelt in heel Europa. Het is de vraag waar het voer vandaan moet komen.

Het is gortdroog In Nederland. In mijn directe omgeving valt het nog enigszins mee. Niet dat we de afgelopen 2 maanden veel regen hebben gehad, maar het is een kwelgebied. Water wordt vanonder het Drentse zandplateau de Veenkoloniën ingedrukt.

Maar ook hier ziet het er allemaal niet fleurig uit. De mais is nog redelijk. Als er de komende tijd wat regen komt, zal het met dat gewas nog wel meevallen. En het weer lijkt inderdaad te gaan veranderen; van heet en droog naar gewoon met buien.

‘Als de aardappelen straks regen krijgen, ontstaat er vooral doorwas’

De bieten staan er overal heel bedroevend bij. Maar een kenner vertelde me dat die met voldoende water nog bij kunnen trekken. Ook het gras komt er dan wel weer. Die kenner maakte zich de meeste zorgen over de aardappelen. Als die straks regen krijgen, ontstaat er vooral doorwas.

Beroerdere situatie in delen Duitsland en Tsjechië

Ik heb ook wat verder rond kunnen kijken. In gebieden zonder kwel. We zijn op de fiets naar Praag geweest (en met de trein teruggekomen). Dan kom je door heel wat landbouwgebieden.

‘Op de terugweg zag het er heel anders uit: de mais was bruin en lag op veel plaatsen omver’

Toen we vertrokken, leek het langs de rivier de Eems nog wel te gaan. Op de terugweg – met de trein door hetzelfde gebied – zag het er heel anders uit. De mais was bruin en lag op veel plaatsen omver. Dan helpt regen niet meer.

Verderop, in het stroomgebied van de Weser en de Main, zag het er helemaal niet goed uit. Het gaat dan om het zuiden van deelstaat Hessen, het westen van Thüringen in de vroegere DDR, Noord-Beieren en natuurlijk het westen van Tsjechië. In die gebieden waren de bieten zo slecht dat regen niet alles goed gaat maken. Er moet immers wel een biet staan om hem door te laten groeien.

Bieten hebben flink te lijden onder de langdurige droogte.
Bieten hebben flink te lijden onder de langdurige droogte.

‘Het moet feitelijk nog erger zijn dan wij hebben gezien, want wij fietsten door rivierdalen en dat zijn qua vocht niet de slechtste gebieden’

Cosun heeft dit jaar dus weinig te vrezen van Südzucker, dat de bieten juist uit dat gebied haalt. En ook daar ritselden de aardappels en lag de mais deels plat. Het moet feitelijk nog erger zijn dan wij hebben gezien. Want op de fiets rij je bij voorkeur door rivierdalen en dat zijn qua vocht niet de slechtste gebieden.

Veeboeren schuiven ruwvoeraankoop voor zich uit

Veeboeren zijn bezig hun wintervoorraad aan te spreken. In interviews zag ik dat ze over voeraankoop later dit jaar nog maar liever niet nadenken. Dat lijkt me niet slim, want het is droog van Göteborg tot Bordeaux en van Wenen tot Warschau.

‘Ik vermoed dat heel wat veehouders stiekem wel blij zijn dat niet de hele stal volstaat; elk nadeel heeft zijn voordeel’

Het is dus zeer de vraag waar het benodigde ruwvoer vandaan moet komen. En dan kun je maar beter niet de laatste zijn. Ik vermoed dat er heel wat melkveehouders zijn die stiekem wel blij zijn dat ze niet de hele stal vol hebben staan. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

‘Anders dan in omringende landen toont de minister in Nederland nog weinig begrip voor het droogteleed’

Minister Schouten heeft inmiddels wat toezeggingen gedaan om het droogteleed niet groter te maken. Maar anders dan in omringende landen zie ik nog weinig echt begrip. De minister zegt dat droogte een verzekerbaar bedrijfsrisico is. Dat is toch een andere toon dan in Duitsland en Frankrijk. Daar kwamen kabinetsleden al bij elkaar om te bespreken wat er moet gebeuren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ten eerste is het in Frankrijk niet droger dan normaal. Ten tweede zie ik ook dat Nederlandse veeboeren zich niet veel zorgen maken. Voor boeren met relatief veel land is er ook niet veel aan de hand maar de echte grote intensieve veeboeren op zand die jaarlijks veel mais kopen, gaan voor de bijl. Die moeten echt zich zorgen maken om genoeg voer te bemachtigen, anders is straks vee ruimen het antwoord.

 • Gat

  Hier zit in noord Brabant toch nog genoeg mais in de silo s farmerbn!
  Heb gehoord dat er mais verkocht was voor 2800 euro per ha, die ging naar de Achterhoek. En dat is niet op de beste grond in onze gemeente. Ook droogtegevoelig nml.
  Nog moet hakselen en transport. Wordt melken nog echt een hobby, want die mogen geld kosten.

 • farmerbn

  Je kunt die koper wel uitlachen of dom noemen maar hij heeft straks wel de silo vol. Als er ook nog mais buiten Brabant verkocht wordt zou ik helemaal opletten. Er komen veel Brabanders in de problemen volgende winter/voorjaar.

 • Jan-Zonderland

  Ik weet niet wat voor mais er geteeld wordt in de gebieden die dhr Strijker heeft gezienl maar mais die verdroogt valt niet omver, althans "hier" niet. En de bieten op de foto hebben ergens anders last van, niet zozeer van de droogte.

 • Gat

  Farmerbn jij woont niet in Brabant?
  Zit mais zat bij de meeste. Gisteren nog intensieve gesproken, hadden 40 ha over.
  Hier zijn best veel boeren gestopt al. En rechten noordelijk vertrokken. Denk dat ze daar eerder problemen gaan krijgen. Wij mogen beregenen, hun niet!
  De eerste kopers kopen hun mais altijd te duur! Emotie of wanhoop aankopers zijn dat. Aan te duur kunde niks winnen.
  Als je redenatie hebt silo vol tegen elk geld. Mag jij ze melken van mij voor deze melkprijs.

 • xw

  ik denk dat Strijker toch goed heeft gekeken. Hier is deze week juist de verdroogde mais omgewaaid. En dat is veelal mais met weinig stengelstrekking ,vanwege vochttekort. Hier ogen veel percelen goed, maar schijn bedriegt nogal. Je ziet nogal wat percelen waarvan de buitenste rijen best goed staan, maar naar binnen toe valt het zwaar tegen (duidelijk droogte verschijnselen). En dat zie je pas als hoog gezeten op je tractor langs rijdt. Verder staat hier heel veel mais die de afgelopen weken licht geel is verkleurd en waar de groei totaal uit is geraakt. Het zal per regio best wel verschillen, maar het kan niet anders dan dat er nogal wat minder geoogst gaat worden.

 • ENDE902

  Ach droogte/kabinet.
  De Hofvijver staat nog vol water, dus er kunnen geen droogteproblemen zijn.

 • farmerbn

  Een intensieve die 40 ha mais over heeft is geen intensieve.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.