Commentaar

1 reactie

‘Koers LTO zorgvuldig in crisistijd’

Er waren tijden dat boerenbelangenbehartigers 2 keer per jaar een ‘nationale ramp’ afkondigden.

Na forse hoosbuien, vorst, hagel, storm of langdurige droogte. Geschatte schades beliepen al gauw in de ‘tientallen miljoenen’. De overheid moest bijspringen.

Andere tijdsgeest

Weersverzekeringen hebben de plaats van Haagse calamiteitenpotten ingenomen. De tijdsgeest is ook anders. Overheid en samenleving spreken de ondernemers steeds meer op hun eigen verantwoordelijkheid en risico-inschatting aan. Belangenbehartiging vergt een subtielere route.

LTO Nederland kiest de woorden daarom zorgvuldig. Het is gortdroog en de komende 2 weken valt volgens de weersvoorspellingen nauwelijks neerslag. Daarom noemt de organisatie het nú een crisis. De timing is goed. Iedereen ziet dat het gras geel is, gewassen verpieteren. De hitte raakt boer, dier én burger. Een pleidooi voor een pakket crisismaatregelen klinkt volstrekt logisch.

Geen roep om geld, maar om maatregelen

Weloverwogen opteert de organisatie nog niet voor geld, maar legt een pakket technische en fiscale maatregelen voor. Den Haag en de waterschappen moeten deze serieus overwegen. De echte schade wordt straks opgemaakt, als het een keer gaat regenen.

Wanneer ook, zeker is dat deze schade voor ieder anders zal uitpakken. Een tegemoetkoming zal maatwerk worden.

Eén reactie

  • ENDE902

    Overheid en samenleving spreken de ondernemers steeds meer op hun eigen verantwoordelijkheid en risico-inschatting aan.
    En dan ook nog even 21% assurantie-belasting vangen. Volgens mij heb je dan wel een zeer ruim geweten.

Of registreer je om te kunnen reageren.