Redactieblog

3 reacties

Boerin Eline Vedder raakt de ziel

Geen plichtmatig, ingestudeerd riedeltje over droogte, maar een verhaal dat iedereen begrijpt.

Heeft u boerin Eline Vedder gezien in Laat op één? Zo niet, dan heeft u iemand gemist die de effecten van de droogte voor boeren haarfijn wist uit te leggen. Ze raakte de ziel van het studiopubliek en ook van de honderdduizenden kijkers die het televisieprogramma trekt. Ze was een verademing, deze Drentse boerin.

‘Calon moet onze belangen verdedigen, maar hij kan niet in de schaduw staan van deze Drentse boerin’

“Wat een verschil met LTO-voorzitter Calon”, zegt Hanna met een heimelijk verwijt. “Calon zei onlangs op televisie ongeveer hetzelfde. Maar hij werkte plichtmatig een ingestudeerd verhaaltje af. Hij deed niks fout, maar ook niets goed. Wel dacht ik: dat zo’n man nu onze belangen moet verdedigen Hij kan niet in de schaduw van Eline Vedder staan.”

Wat wil je ook. Een keurige boerin die voortreffelijk formuleerde met precies de juiste toon. Ze ondersteunde het standpunt van de LTO. Aan tafel knikten alle aanwezigen. Ze kweekte goodwill en in deze tijd is de gunfactor erg belangrijk.

En passant wees ze ook nog even op de circulaire landbouw. Een koe drinkt veel water, maar dat komt er voor een groot gedeelte ook weer uit. Het klopte misschien niet helemaal wat ze zei, maar het ging er in als koek.

Meer vrouwen aan het roer

“Er moeten in de landbouw veel meer vrouwen aan het roer staan”, is de conclusie van Hanna. ”Kijk maar naar minister Schouten. Ze is op vakantie, maar ze reageert meteen op de zorgelijke droogte. De datum van mestuitrijden wordt verschoven naar een nader te bepalen tijdstip. En ook Europa is in beweging en gaat toeslagen eerder uitbetalen.”

Qua echte steun kunnen boeren echter weinig verwachten van Schouten, zegt Hanna. “Er is een brede weersverzekering en wie daar niet bij is aangesloten heeft pech. Volgens de minister is dat ondernemersrisico.”

Terecht, denk ik. Er was ook een boer op televisie die weloverwogen geen verzekering had afgesloten. Hij klaagde niet. “Vanwege de bespaarde premie heb ik het er al lang uit”, zei hij berustend.

‘Ik hoop dat LTO-onderhandelaars straks ook de ziel van de ambtenaren weten te beroeren’

“Eén zorg heb ik nog”, zegt Hanna. ”Over de maatregelen onderhandelt de regering nog met LTO. Ik hoop dat dit lieden zijn die de ziel van de ambtenaren ook weten te beroeren.”

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Alco

  Prima hoor van Eline.
  Maar het is ook geen onderwerp waar veel discussie over gevoerd kan worden.

 • Gat

  Of Eline waarheid verteld of niet, groen links gebruikt legbatterijen ook nog als propaganda tegen de veehouderij.
  Als we op waarheid beleid gaan maken, dan zal vliegen stuk duurder worden.

 • piethermus1

  Nu doet Vergaderboer net alsof Eline iets anders is dan LTO. Eline is net als ik LTO. Zij is gewoon afdelingsvz in Drenthe van LTO Noord. Ze is ontzettend communicatief heel sterk.

Of registreer je om te kunnen reageren.