Redactieblog

59 reacties

‘Boer voelt zich kop van jut, maar wat doen we er aan?’

‘Boeren voelen zich bedreigd door de politiek, milieuorganisaties, de kritische burger en de hijgerige media.’ Ziedaar een citaat uit een artikel in de Volkskrant.

Toch een dagblad met een linksige signatuur. Een prima stuk, waarin de problematiek van de boer haarfijn wordt neergezet. Sterker nog, de boer komt er niet uit als een zielig figuur, maar meer als slachtoffer van de dolende politiek, en van mensen en organisaties die geen kennis van zaken hebben, maar wel een mening. Een verademing, dit artikel.

Er worden ook rake vergelijkingen getrokken. Zo is het aantal koeien sinds 1980 verminderd van 2.4 miljoen tot 1.7 miljoen. In dezelfde tijd verdubbelde het aantal vliegbewegingen en reden er 3 keer zoveel auto’s in ons land. Bovendien werd de maximumsnelheid verhoogd tot 130 kilometer per uur.

Boer is gemakkelijke prooi

Daar hoor je praktisch niemand over. Gewoon omdat iedereen graag in zijn eigen auto wil gaan en staan waar hij wil. Of het vliegtuig pakken voor de zoveelste buitenlandse trip. Marianne Thieme van de PvdD is daar het sprekende voorbeeld van. Nee, het is gemakkelijker je op de boer te richten. Een gemakkelijke prooi, die zich terecht de kop van jut voelt. Hij kan zich niet verdedigen, want politiek, milieugroeperingen en media slaan zonder kennis van zaken op hem in.

‘Per jaar worden we door meer dan 15 instanties meerdere keren gecontroleerd’

Vooral met nieuwe regelgeving. Het is alsof dat het enige middel is dat de politiek kan bedenken om de landbouw nog meer in een hoek te drijven. Want van die regels worden we hoorndol. Vooral ook door het leger aan controleurs dat het boerenerf oprijdt. Per jaar worden we door meer dan 15 instanties meerdere keren gecontroleerd. Ze zijn kind aan huis en gedragen zich als politieagenten.

Niet voor niets zegt Femke Hak, de boerin in het verhaal in de Volkskrant: “Bij elke auto die het erf oprijdt, krijg ik hartkloppingen. Sommige controleurs geven je een berisping voor onkruid. Kun je je dat voorstellen?”

Controle op verse koeienflatsen

Of die andere controleur. Een vrouwelijke. Die gaf een waarschuwing omdat ze de koeien overdag niet in de wei aantrof. Het was meer dan 30 graden buiten en de koeien waren naar de stal gegaan. Mevrouw de controleur vertrouwde het niet en ging het land in om te zien of er wel verse koeienflatsen lagen. “Wat een wantrouwen”, zegt Femke.

Genoeg voorbeelden, hoewel er meer werden genoemd. Grote vraag is wat we er aan kunnen doen om het te veranderen. U weet dat ik altijd nog vind dat de LTO dit zou moeten oppakken. Een gezamenlijk geluid van de boeren kan effect hebben.

‘De moed zonk me in de schoenen toen ik in hetzelfde artikel de mening van LTO-bestuurder Verstraten las’

Maar de moed zonk me in de schoenen toen ik in hetzelfde artikel de mening van LTO-bestuurder Verstraten las. Hij neemt het niet op voor de boeren, integendeel. Hij vindt de kritiek op de controleurs overdreven. Hij prijst ze voor het werk dat ze voor de voedselveiligheid en garanties voor weidegang doen. Dat er veel regels zijn, wijt hij aan de boeren zelf. “Ze maken er vaak een rommeltje van en dus komen er veel regels”, is hij van mening.”Daar moeten we mee leven.”

LTO-bestuurder valt de boeren af

Een raar slot van een prima artikel over de positie van de boer in de huidige samenleving. Dat dan de LTO-bestuurder de boeren afvalt, betekent dat hij geen voeling heeft met wat leeft bij de boeren, zijn leden.

Dat is erg. Want wie moet ons dán afhelpen van de overdaad aan regels en controleurs?
Zegt u het maar.

Laatste reacties

 • De in het artikel genoemde controles over weidegang zijn wel wat overdreven! Hoe zou boerin Femke het vinden als een collega onterecht 10000€ weidepremie opstreek?
  Dat heeft niks te maken met afvallen van de boeren door LTO-er Verstraeten!
  Ik kreeg bij het artikel wel een beeld van de boerderij waar het over ging en neem aan dat vergaderboer dat ook heeft en daar heeft hij of z’n Hanna of Hans vast wel een mening over!
  De kritiek op de agarariers in het algemeen die is stuitend dat ben ik wel met hem eens

 • farmerbn

  In Nederland is er onder de boeren zo veel haat en nijt zodat ze het aantal contrôleurs wel kunnen verminderen. Overtreedt een buurman de regels dan zijn er zat boerende buren die hun buurman aangeven.

 • deB.

  Ze stoppen allemaal vanzelf!! Gaat hard

  Triest volk bij elkaar geworden, compleet dolgedraaid! waar geen jonge weldenkende kerel meer aan begint, schei toch uit zeg .

 • husky007

  Er komt wel weer een tijd dat men de boeren op de handen gaat dragen maar dan zijn er al niet veel meer over met een mooi gezinsbedrijf.

 • Alco

  @Verstraten is een echt voorbeeld voor een LTO bestuurder.
  Hij bekritiseerd de aantijgingen van de landbouw op de media.
  Al kan hij gelijk hebben, zo is het LTO geen belangenbehartiger.
  Maar zo mag het LTO WEL aan de onderhandelingstafel blijven zitten.
  Maw. Als landbouw hebben we niets aan het LTO.
  Een belangenbehartiger bij de politie gaat ook niet een aantijging aan het politieadres bevestigen.
  Maar ja. Er is wel meer wat mensen niet begrijpen.
  Zo ook de enquête van dit blad over de tevredenheid.
  Het blad zegt onafhankelijk te willen zijn, maar daar zitten wij lezers niet op te wachten.
  Die onafhankelijkheid kunnen we wel verwachten in de nationale kranten.
  In mijn schaatsblad staan ook geen artikelen die wijzen op het enorme gas verbruik.

 • c.putten

  dan vond ik het artikel van jaap van duijn in de telegraaf van afgelopen zaterdag de spijker op zijn kop,nl,ik citeer:het treurige in onze economische orde is dat degene die het echte werk doen,als regel stukken minder verdienen dan de controleurs.

 • xw

  Beste Alco, jouw uitspraak over de onafhankelijkheid van dit blad lijkt ons niet conform de mening van alle lezers. Is in ieder geval niet namens ons. Wij worden wel graag objectief cq. waarheidsgetrouw voorgelicht. Ook al komt dat ons niet goed uit.
  Verder is de belangenbehartiging bij de politie een "heel klein beetje" anders georganiseerd dan bij boeren, o.a. zijn ze daar de heel solidair met elkaar. Bij boeren gaat altijd het eigenbelang voor, de buurman/vakgenoot zoekt het zelf maar uit. Niet te vergelijken.

 • veldzicht

  Als ik dat zo lees krijgt Thieme en haar kliek er omheen toch haar zin,de hele boerenstand de nek omgedraaid.In een kleinschalig biologisch bedrijfje met kalfjes bij de koe en nog wat van die onzin wat ze voorstaan daar gelooft geen hond in en valt helemaal geen droog brood in te verdienen.Maar toch geloof ik dat het tij eens zal keren als er nog meer jongeren de landbouw de rug toekeren en tegen al die wijsneuzen zeggen doe het zelf maar.

 • Wij ZIJN de kop van jut ,de slaven van de maatschappij en laten het zelf gebeuren ja ook ik schiet in de stress als er weer onaangekondigd ,een paar mannetjes met een mapje het erf op loopt ,zo erg dat ik ze negeer en snel een stal in loop ,of, als ik in huis ben de deur niet meer open ,en..... het werkt ze gaan steeds eerder weer weg, was het eerst nog 3 uur dat ze bleven proberen u nog maar 30 min. De meeeters geven het steeds eerder op , omdat ze hun targets niet meer halen als ze overal moeten wachten,.... er is echt geen andere manier om van ze af te komen en..,DAT ZOUDEN MEER BOEREN MOETEN DOEN , want ons privé is even privé als dat van niet boeren, en we weten het allemaal BEDANKT VOOR HET WACHTEN,..is het meest gesproken zinnetje van een ambtenaar ,nou beste ambtenaren , bij deze......BEDANKT VOOR HET WACHTEN.......

 • Alco

  @xw. Objectiviteit jegens boeren naar elkaar moet er natuurlijk zijn.
  Maar dat is niet mijn insteek. Voor mij en velen met mij, is een podium geven aan anti landbouw sektes een brug te ver in ons blad.

 • Frederiqe

  15.04 heeft het door laten wachten en een beetje tegenwerken daar houden ze niet van .Een foto van dat volk maken en van het nummerbord werkt ook prima tot slot een ROTTWEILER op de dam

 • Attie

  Goed verhaal van Femke, zou lto ook meer moeten doen!
  Voor de rest niks aan de hand, nog gewoon een mooi vak melkveehouderij..

 • deB.


  Met mest rijden vorige week, 100 keer aan de kant, voor fietsers, toeristen... je voelt je echt een slaaf van de maatschappij! Voor weinig, al die mensen aan het vreten houden. Stopt vanzelf tegen deze prijzen

 • Gat

  11.39 van die weidegang is niet overdreven.
  Zelf vorig gecontroleerd door qlip. Al 40 jaar lopen ze buiten bij ons. Eerste keer na het melken, stonden ze binnen nog. Ik tegen hem kom dan uur later lopen ze buiten. 6 weken later weer zelfde tijdstip. Ja, in wei kijken of dat ze gelopen hadden.
  Heb hem gezegd die 450 premieweiders die begonnen zijn met weiden, daar moet je controleren mij niet. Lopen zonder premie ook buiten.
  En als jij mij een datum komt opleggen wanneer ze buiten gaan, zeg ik me weidegang zelf wel op. Liever 1 cent minder beuren dan jullie mij komen zeggen wanneer ik me vee moet gaan weiden. Die sigaar uit eigen doos betaal ik voor heel stuk zelf. Het zijn geen premies het zijn dwangmiddelen om je naar hun pijpen te laten dansen. Hier subsidies daar premie en je kunt net rond komen. En hun bepalen jouw productiewijze.

 • Maas1

  Waarom waarom mensen,de boer gaat vrij snel verdwijnen als beheerder van de groene ruimte in Nederland.Dat betekent dat u ook de koeien kippen en al wat buiten loopt niet meer zult aantreffen,wat wordt er dan van de open ruimte in Nederland,een geïndustrialiseerde aan een schakeling van dozen en een verhoging van de criminaliteit.U zegt het maar,de kaart lagen zijn ingetekend de uitvoering gaat sluipender gewijs.jammer Nederland was ooit zo mooi!

 • koestal

  Meer vliegtuigen en minder koeien.

 • deB.

  natuurlijk, record na record wat reizigers betreft... van schiphol, eindhoven, tot rotterdam!!

  3/4 is gewoon voor de kul ! diezelfde mensen hebben commentaar op onze kringloop! zo klaar mee, met die hypocriete lui

 • veldzicht

  Boerderij is best wel een duur blad, meer dan €500 per jaar,maar waarom zie zelden of nooit een artikel als dat in de volkskrant in dat blad.
  Het moet toch niet moeilijk zijn om wat deskundigen er op te zetten en zo af en toe wat van die onzin artikelen aan de kaak te stellen waar de boeren constant mee worden bestookt.Boerderij digitaal en de boerderijkrant worden buiten de landbouw(ers) weinig gelezen maar boerderijblad toch nog wel iets meer en zal er bij de boeren veel goodwill mee kweken.

 • Dat mensen een mening ergens over hebben, mag geen punt zijn. Dat ze er een óórdeel over hebben is een kwalijk iets...

 • cor vroege

  Die Verstraten met z,n domme prietpraat,heren Veehouders zeg meteen je lidmaatschap op ,aan zo,n snotventje heb je niet veel.Wat ben ik blij dat ik nooit lid geweest ben!!!

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Maas1

  De opstelling van Verstraten is er een van niet naast de boeren maar vanuit een ander kamp het vuur openen op de boeren,terwijl hij zich heeft verschanst onder de boeren.Dergelijke dubbele petten en agenda's moeten het veld ruimen onder ons.Weg er mee! Op onze kosten je zo opstellen!

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • koestal

  van alle milieuproblemen krijgen de boeren de schuld,de pers doet er volop aan mee

 • piethermus1

  Zo Zo... de term opknopen valt al... Fraai hoor! Mensen met dergelijke Middeleeuwse praat zijn zelf amper de Middeleeuwen ontstegen (Brandstapels vanwege volks bijgeloof e.d).

  Vorige week prees Vergaderboer Eline Vedder, o.a. LTO-berstuurder, vanwege uitstekende communicatie en nu mag Jos Vertraten, LTO-bestuurder, aan de schandpaal van diezelfde Vergaderboer. Wat is het nou? Pas je zelf ook op voor een dubbele tond? Schizofreen aan het worden? of....?

  Ik snap dat Vergaderboer van Boerderij.nl een bepaald marktsegment moet bedienen om voldoende lezers over te houden, van soms wel kritisch en dan niet kritisch op LTO. Ook dat vanwege een verdienmodel.

 • RIEN65

  Het is een beetje gekleurd verhaal van de familie Hak. 15 instanties die controleren is wel wat overdreven. Maar als je dan leest dat de I en R registratie niet op orde is en dat je raar vind dat je op weidegang wordt gecontroleerd dan moet je toch eerst zelf in de spiegel kijken.
  Want door de boeren die het niet op orde hebben wordt de rest op aangekeken.

 • piet p

  Heeft Lto nog leden dan?

 • piet p

  Wat niet op orde? Alle opgedrongen flauwekul regeltjes?
  De sigaren uit eigen doos waar je geen zak aan hebt?

 • Frederiqe

  Vind ik ook piet p laat die studieclub boertjes zich maar aan die achterlijke regelbrei houden doen wij het wel op onze eigen manier

 • j.cup

  Zeg het vaak tegen mijn man:
  Een boerenbedrijf is de best bewaakte gevangenis van Nederland.
  Je kunt als boer niet meer vóór- of achteruit, en de bewaking door de overheid is top :)

 • info48

  "Prima stuk; de Boer wordt niet zielig maar als slachtoffer neer gezet " !!!!........wat een vreemde stelling!! De hele sector heeft een enorm Imago probleem en dat is niet de schuld van die "stadse" mensen en organisaties die hun eigen belangen dienen want hoe kunnen zij nu weten dat we ( Agrarische sector) in de hoogste top van de Eredivisie in de Wereld spelen; op het gebied van Dierwelzijn, Diergezondheid, Transport, Voedselveiligheid, Voedselzekerheid enz. enz.
  Hoe moet de Burger, = publieke opinie = politieke opinie, dit nu weten als we als SECTOR blijven klagen tegen elkaar en niet de handen ineen slaan en continu het echte verhaal (laten) vertellen en vooral laten zien???
  Als de hele SECTOR, LTO, Zuivel, COV, Veevoeder , Machine en Veehandel, Transport enz. enz. gezamenlijk een ( grote ) geldpot vormen en deskundige, (communicatie) mensen continu het echte verhaal laten zien en vertellen...... dan doe je recht aan de aller belangrijkste en Beste sector in ons land.
  Daar zit die burger = publieke opinie op te wachten, dan krijg je begrip i.p.v. de meest krankzinnige, verlammende, frustrerend regelgeving en het zal blijken dat dit de beste investering zal zijn die er gemaakt kan en moet worden!
  En laten we ophouden te klagen, elkaar te bekritiseren en ons zielig te voelen; Zit niet langer te wachten op elkaar maar LTO neem het initiatief!
  Be Good and Tell it!!!!!

 • farmerbn

  Maar naast die gewenste positieve communicatie ook een legertje advocaten die ingrijpen als de sector onterecht vuil wordt weggezet.

 • veldzicht

  @info 48.Je slaat de spijker op z,n kop,ook boerderij zou wel wat vaker wat van zich mogen laten tegenover alle onzin die wordt verkondigt.

 • piethermus1

  @Info48. Volledig mee eens. Daarnaast is communicatie een heel bijzonder moeilijk ding. Veel boeren willen reactief reageren op iets wat hen niet aanstaat vanuit verongelijktheid. En bepaalde platforms zitten ook zo in elkaar. Vaak als je de beheerders en redacteuren van die platforms benadert, zijn die zelf vaak ook nogal verongelijkt in hun reacties. De ander heeft het eigenlijk altijd gedaan. Kleuters reageren ook zo. Het is een infantiele denkwijze om altijd naar de ander te wijzen. Maar dat geldt evenzeer voor die ander, die naar jou wijst.

  M.b.t. TeamAgro NL, wat pretendeert het platform voor communicatie van agrarisch Nederland te moeten worden of zijn weet ik nog zo net niet of ze dat ooit waar zullen kunnen maken. Hoe nobel het initiatief ook. De verongelijktheid druipt er vaak vanaf en van een paar van de mensen daar idem dito. Willen ze echt gaan scoren, dan zullen zij ook heel erg in de spiegel moeten kijken hoe zij zelf persoonlijk communiceren.

  Uiteraard moet je bezig blijven met het goede te blijven vertellen, Maar alleen dat blijven herhalen is niet genoeg. Omdat zij die dat toch niet willen horen, die zijn niet bevattelijk voor goede vnl. technische feiten en boodschappen. Het is dan spreken tegen doven. En zo wordt het een gesprek van doven, die alleen de eigen boodschap aan het zenden zijn, zonder te luisteren.
  Luisteren in een echt gesprek is moeilijk. Daar moet je toe in staat zijn, Daar moet de ander ook toe in staat zijn.

 • Alco

  Veel LTO ers zeggen dat je de burger niet kunt laten zeggen wat jij wil dat ze zegt.
  Daarmee kun je dus het LTO doorstrepen voor een goede communicatie.
  Veel nieuwe sector bestuurders hebben het ook direct bij hun aanstelling over te willen verbinden.
  Maar de tegenpartij wil dat niet omdat zij niet beter weten dan hun "waarheid".

 • Bennie Stevelink

  Ik heb het artikel in de Volkskrant gelezen en kom tot de conclusie dat de tweestrijd nog een laag dieper zit dan in het artikel wordt benoemt. Er wordt gesproken over de wereld en landbouw volgens de visie van de “ecologen” en de visie van de “technologen”.
  Het probleem is nu dat de gewenste landbouw volgens de visie van de “ecologen” nooit is te combineren met een hoog welvaartsniveau in de samenleving. Een hoog welvaartsniveau vereist onvermijdelijk een landbouw zoals de technologen voorstaan.
  In feite gaat de tweestrijd over het dilemma tussen de gewenste welvaart en de ontkenning van de ecologische keerzijde daarvan. Of het gaat over het wél erkennen van de ecologische keerzijde maar het níet willen erkennen dat verandering grote gevolgen heeft voor de welvaart.

 • veldzicht

  O.K. Bennie,maar dat willen de mensen nu juist niet,wel een hoog welvaartsniveau maar boeren moeten leven als in de jaren 50 en 60 ,meer een nostalgisch verleden toen alles nog klein en overzichtelijk was.Wat ik er nog van weet,zo geweldig was het toen ook weer niet.er werd veel meer gif gespoten als nu en agressiever en langwerkend en de beesten hebben het ook nog eens stukken beter.Alleen al die milieu en linkse partijen stellen het zo voor.Of uit dommigheid of om er een slaatje uit te slaan in de vorm van geld of leden.

 • Alco

  Ze willen gewoon wat zeggen @veldzicht.
  Je kunt toch het milieu niet hoog in het vaandel hebben en niks zeggen.

 • piethermus1

  Daar hebben jullie gewoon gelijk in Alco en Veldzicht. Aan milieu en duurzaamheid hebben sommigen een verdienmodel voor zichzelf. Het barst van de duurzaamheidscharlatans in die zin op zoek naar een baantje, een opdracht....

 • Bennie Stevelink

  Niet alleen baantjes @Piet Hermus, maar ook vooral markten. Allerlei "duurzame" producten die tegen een meerprijs verkocht kunnen worden terwijl die "duurzaamheid" geen fluit voorstelt.

 • piethermus1

  Vergaderboer en Boerderij.nl hebben wel een verantwoordelijkheid als het om hun stukken gaat, Kritisch op mensen zijn mag. Zeer kritisch ook. Maar tendentieuze tussenkoppen, waardoor het op karaktermoord gaat lijken, waardoor sommigen het zien als een vrijbrief om los te gaan, daarmee nemen Boerderij.nl en Vergaderboer een bepaalde rol en verantwoordelijkheid mee op zich. Zie de uitingen die gecorrigeerd moesten worden door Boerderij.nl. Mijn boodschap richting Boerderij.nl en Vergaderboer; Pas op met de boel opjutten. Voor je het weet lijkt het een verbale lynchpartij te worden.
  Wellicht kunnen Boerderij.nl en vergaderboer reageren? Niet reageren op mijn vraag is immers ook een signaal. Iedereen snapt wat voor signaal.

 • fietskip

  @piethermus1, dit geldt natuurlijk ook voor de lto bestuurders.
  Kennelijk zijn veel boeren totaal niet tevreden met al het gepraat van de bestuurders met de overheden en gebruiken die overheden dat praten voor het zogenaamd draagvlak om hun regeltjes er door te krijgen.
  Je kunt dan afgeven op een paar heftige reacties, maar je kunt daar ook eens goed over nadenken. Als je alleen afgeeft heb je denk ik geen feeling met je zogenaamde achterban.

 • Bennie Stevelink

  “Vooral ook door het leger aan controleurs dat het boerenerf oprijdt. Per jaar worden we door meer dan 15 instanties meerdere keren gecontroleerd. Ze zijn kind aan huis en gedragen zich als politieagenten”.

  Hoe bont moet je het maken om per jaar meer dan 15 controleurs op het erf te krijgen? Ik krijg gemiddeld minder dan 1 controleur per jaar op het erf. Dat is vooral de controleur van Qlip.
  Als bij een controle de mestboekhouding niet in orde is krijg je snel een nieuwe controle. Of de ingestuurde gegevens zijn niet juist of onwaarschijnlijk, dan krijg je ook regelmatig controleurs op het erf. Is het wel correct dan zie je ze de eerste tien jaar niet terug.
  Als je regelmatig wijzigingen aanbrengt in de I&R registratie dan krijg je regelmatig controle. Breng je nooit wijzigingen aan krijg je vrijwel nooit controle.
  Doe je zaken met een sjoemelende mestintermediair kom je op een zwarte lijst en krijg je regelmatig controle. Doe je uitsluitend zaken met een mestintermediair die integer en degelijk is, krijg je nooit controle.

  Verstraten heeft gelijk dat boeren die veel controle krijgen dat vooral aan zichzelf te wijten hebben.

 • Attie

  Dat zal zo zijn Bennie, maar blijft over dat een mooi verhaal in de Volkskrant is ontkracht door een lto voorman. Niet verstandig!

 • Alco

  Daar gaat het om @Attie.
  Ook wat @Bennie zegt is de waarheid, maar een advocaat gaat ook niet zijn client bekritiseren.

 • Bennie Stevelink

  @Attie en @Alco, het is niet de taak van LTO om duistere zaakjes te verdedigen. Daarvoor bestaat de Bond van Wetsovertreders.
  De boeren die zeer veel controles krijgen zijn wetsovertreders, ze menen blijkbaar dat het de taak van LTO is om hun duistere praktijken goed te praten. Deze boeren moeten met hun probleem bij de Bond van Wetsovertreders zijn en dus niet bij LTO.

 • Attie

  Soms moet je spreken, en soms kun je maar beter zwijgen...

 • veldzicht

  Kan allemaal waar zijn.alleen als je niet doet wat ze je bevelen als een schoothondje word je van alle kanten gecontroleerd en in de gaten gehouden.
  Mijn buurman kwam per ongeluk bij het begin wat te dicht bij de slootkant met zijn mesttank,of hij maar even 750 euro boete wil betalen voor dit milieu vergrijp.

 • veldzicht

  Het zijn gewoon misselijke mannetjes en vrouwtjes die willen laten zien dat ze wat te vertellen hebben over die boeren

 • piethermus1

  @ fietskip. Ik spreek Boerderij.nl en Vergaderboer aan in zijn eigen stukje en op hun eigen podium. Dat doe ik ook met collega-LTO-ers, ook bestuurders, als dat nodig is op eigen podium. Ik maak voor niemand uitzondering. Ik ben niet eenkennig.

  Regels krijg je door fraude en fouten. dat is wat Bennie zegt. Meer gerommel lokt regels uit. LTO-bestuurders worden uitgedaagd door de rommelaars en hun medestanders en de goedpraters om die in bescherming te nemen. Want zij hebben altijd een excuus, een smoes. Uiteraard is niemand perfect en maakt fouten. Opereren in een keten betekent controle. Heb nog nooit een bioboer SKAL horen aanvallen en een restaurant gaat ook niet publiekelijk roepen dat de Keuringsdienst van Waren waardeloos is. dat boeren onder druk staan en het moeilijk hebben. Jazeker. Controle is niet het probleem, maar de basis van de oplossing.

  Het VK-stuk was eenzijdig calimero gejank en behoefde nuance. Dat mag blijkbaar ook al niet. Niks is immers zwart-wit. Er bestaan onnoemelijk veel grijstinten.

 • fietskip

  @piethermus ik heb niet gezegd dat je "eenkennig"bent, ik heb het over feeling met de zogenaamde achterban.
  Je doet sommige reacties af als middeleeuws en noemt die mensen ook zo. Je haalt er zelfs brandstapels bij en waarschuwt dan vergaderboer van tendentieuze tussenkoppen, waarbij je jezelf afvraagt of hij schizofreen is.
  Dat zijn best tendentieuze uitspraken.
  De reacties zijn vaak emotioneel en ja ze moeten binnen kaders blijven, dus hoop ik dat de reacties van jouw ook emotioneel zijn daarop. Ik hoor dat graag.
  Ik vind de strekking van het VK verhaal geen Calimero gejank, maar een gevoel dat veel boeren hebben ongeacht hoeveel controleurs. Daar kun je feeling mee hebben of niet.
  Verder vind ik het veel te kort door de bocht om te zeggen dat de regels er komen vanwege fraude of fouten. Ja je kan er meer regels door krijgen , maar veel regels hebben hier niets mee te maken. En nou meteen te zeggen dat de lto rommelaars en hun medestanders niet hoeft te vertegenwoordigen. Niet iedereen die kritiek heeft is meteen een rommelaar of medestander maar kan wel die feeling met het VK verhaal hebben.

 • piethermus1

  @fietskip. Ik weet zeker dat ik fouten maak en dus daardoor gecontroleerd zal moeten worden. Ook al weet ik die fouten zelf niet en maak ik fouten onbewust. Controles halen fouten eruit en laten je beter je werk doen. Het levert veilige producten op. Belangrijk voor onze hele Nederlandse landbouwsector, die een naam hoog te houden heeft. Boer zijn is een verantwoordelijk werk, waarbij het erom gaat dat de producten (voldoende) veilig zijn. Mensen eten ze namelijk. Ze moeten er op kunnen vertrouwen dat onze producten goed en veilig zijn. Dat zijn ze! Maar dat blijven ze alleen met controles. Anders gaan we er te makkelijk mee om. Ik ken mezelf... Ook ik heb af en toe een schop onder mijn kont nodig. En zo'n schop hebben we af en toe blijkbaar allemaal gewoon af en toe nodig. Zelfkennis. Zelfreflectie. Zelfkritiek.... Essentieel!

 • madamtrix

  BAAH het is overal hetzelfde ook in Belgie kennen daar wat van . Controles en regeltjes voor alles!! Het klopt er moeten regels en wetten gesteld wordenmaar als het MEGA druk is op het erf dan kan je je ook niet meer doen dan je fysieke mogelijkheden zijn . Helaas denken die controleurs niet aan zoiets die stappen 's ochtends in hun wagen .. en volgens mij met de gedachte " vandaag ga ik er weer éééntje pakken"
  en milieuverontreiniging .. dat komt enkel van de boeren!!
  en politiekers die kruipen in hun hok als je ze nodig hebt!
  en wij boeren, zorgen verder voor veilig en gezonde voeding van dichtbij, voor een gezonde omgeving want onze velden zijn toch OOK natuur!!

 • Alco

  Nergens wordt er gesteld dat de LTO duistere zaakjes moet verdedigen.
  Opgeklopte en onjuiste aantijgingen moet het bespreekbaar maken.
  Maar wanneer hoor je van de bestuurders?

 • Maas1

  Wie heeft er hier nu een imago en geloofwaardigheids probleem? de boeren versus de overheid en de controle instanties. Je zag het met de fipronil en de I&R consternatie., een overheid die een atoombom op een mug gooit het schreeuwt van de daken wat er wel niet allemaal mis is, en als je het dan werkelijk uit filtert kun je je afvragen waar hebben we het over.Van de Fipronil crises is geen consument ziek geworden boeren daar in tegen doodziek!En wat er is gebeurt met de I&R affaire weten we ook.We kunnen ons afvragen wie heeft hier in dit land eigenlijk een imago en geloofwaardigheids probleem en wie heeft hier een klap van een windmolen opgelopen? Ik denk dat de overheid behoorlijk doorgedraaid is.Aan de andere kant moeten wij boeren elkaar ook niet wijs maken dat wij door de burger en consument gezien worden alsof wij gezien worden als ons zelf wijsgemaakt zijnde "criminelen".We mogen toch ook wel eens trots zijn op ons vak als leverancier van voedsel zekerheid!

 • veldzicht

  Die linkse en milieu en dierpartijen hebben voor een groot deel het imago voor de boeren verpest door bij ieder wissewasje naar de boeren te wijzen zonder dat er enige grond van bewijs voor is.Zure regen,vergrassing van de duinen,gat in de ozon laag,vermindering van insecten en bijen,klimaat verandering,biodiversiteit en ga zo maar door,wijzen ze graag naar die boeren ,de rest kunnen ze toch niks aan doen en treft een veel te grote groep mensen wat stemmers en donateurs kost.

 • fietskip

  Ik lees dat je weinig feeling hebt met het gevoel van de boeren.
  Je bent alleen maar bezig om de genoemde controles van de heer Verstraten goed te praten.
  Natuurlijk heb je wat controles nodig, maar het rijst de pan uit en dat gevoel heb ik niet als ik jouw stukken lees.
  Je bent met voedsel bezig als boer dus een verantwoordelijkheid.
  Als je dat niet doet kun je je producten een keer niet meer kwijt.
  Er worden van producten steekproeven genomen dus valt je toch een keer door de mand.
  Ik heb geen schop onder mijn kont nodig om het goed te doen maar zal ook niet altijd alles goed doen.
  Dat komt veel meer doordat de regeltjes constant blijven veranderen en er steeds meer krijgt.
  En ik ben geen fraudeur maar veel regelgeving gaat veel te ver.
  Je moet niet denken dat als je het maar goed doet (ten opzichte van iedereen jezelf maar verantwoorden van alles) dat je producten goed verkocht worden.
  Nogmaals het gaat om de feeling van de te vele controles en daar hoor ik je niet over.
  Kortom er zijn gewoon te veel regels die niets toevoegen aan de reeds goede producten uit Nederland in "Nederland geproduceerd".

 • Alco

  Het ergste is dat het regeltjes beleid door eigen mensen verdedigd wordt.
  Natuurlijk is het zo dat veel boeren vragen om meer controles vanwege hun eigen nalatigheid.
  Dit kunnen we hier met elkaar bespreken.
  Maar niet als belangenbehartiger in de krant laten zetten.

 • Maas1

  De goede moeten altijd onder de kwade lijden,men draaid dan de duimschroeven sector breed aan. Als een automobilist door rood rijd slingeren ze de betreffende persoon op de bon,men straft toch ook niet alle automobilisten af die zich op dat moment op het betreffende kruispunt bevinden! De spelregels zijn duidelijk ook een gelijk speelveld binnen Nederland laat de ondernemer ondernemer zijn,lapt er een de afspraken aan zijn laars dan doe je daar wat mee i.p.v. paniek en met een scheermes door de sector te gaan.Dan maak je maar difrensatie in de regelgeving,want die laatste wagon duurt wel erg lang!

 • magele

  Geen grotere vijand van de boer als de LTO.

 • Peerke1

  Door het overaanbod aan regels worden de Boeren tegen elkaar opgezet en de samenwerking van en door Boeren wordt met de dag moeilijker. Dus de Boerenkracht van samen een komt steeds meer te vervallen. Bovendien zijn wij als Boeren zo wie zo in de minderheid. En die Minderheid wordt steeds groter in een democratisch land. Dus wij gaan uitsterven!!!!!

Laad alle reacties (55)

Of registreer je om te kunnen reageren.