Commentaar

15 reacties

‘Ambtenarij en praktijk botsen in droogteaanpak’

Op de valreep geeft minister Carola Schouten toestemming om langer mest uit te rijden.

Hèhè, eindelijk duidelijkheid. Boeren mogen op bouwland en op grasland op zand- en lössgrond tot en met 15 september mest uitrijden. Op klei- en veengrond is de uitrijtermijn verlengd tot en met 30 september. De vergroeningseis van 5% wordt opgerekt, en zijn grasmengsels als vanggewas toegestaan. Grasland mag later worden gescheurd en ingezaaid.

Minister Carola Schouten van landbouw komt op de valreep met de uitwerking van eerdere toezeggingen. Voor sommigen is dit helaas te laat. Zij hebben niet gewacht, en hebben al mest uitgereden. Voor anderen is het net op tijd.

Lef

Hoe kan het dat Schouten zo veel tijd nodig had? Zij kondigde 7 augustus de maatregelen aan. Het ontbreekt haar niet aan gevoel. In de brief aan de Kamer spreekt ze over ‘onze boeren’, over ‘zorgelijke situaties’ en ‘moeilijke beslissingen in hun bedrijfsvoering’. Het zit in lef, de politieke correctheid en een star ambtelijk apparaat.

Nee, Nederland volgt de correcte route. Wij zijn tenslotte het beste jongetje van de klas

Schouten wachtte op advies van deskundige commissies. Je zou zeggen dat dit met de ervaring uit 2011, 2013, 2014, 2015 en 2016 toch wat sneller kan. Brussel is zo’n andere hobbel. Andere lidstaten hadden daar kennelijk minder moeite mee, of hebben kortere lijntjes. Nee, Nederland volgt de correcte route. Wij zijn tenslotte het beste jongetje van de klas.

Tekst gaat verder onder foto

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit arriveert bij het Ministerie van Algemene Zaken voor aanvang van de eerste begrotingsraad na het zomerreces. - Foto: ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit arriveert bij het Ministerie van Algemene Zaken voor aanvang van de eerste begrotingsraad na het zomerreces. - Foto: ANP

Waar was Schouten?

Hier botst de ambtenarij en de boerenpraktijk. Het directoraat Landbouw onder leiding van Marjolijn Sonnema is rechtlijnig: regels zijn regels, óók in een crisis. En Schouten, ja, waar was zij? Zij heeft het als vicepremier druk met de begroting voor 2019. Zij moet alle kikkers in de kruiwagen houden. Kan zij tegenwicht bieden aan haar eigen ambtelijke apparaat? LTO-voorman Marc Calon omschreef het in het Brabants Dagblad zo: ‘Regelneukerij is belangrijker dan het boerenbelang’.

Inkomstenderving

In een eerste analyse van de effecten raamt Wageningen Economic Research de inkomstenderving op melkveebedrijven op € 25.000, op zetmeelbedrijven tot € 31.000. Er kan nog iets ten goede keren. Hoe dan ook: de onderlinge verschillen zijn enorm.

Iedereen weet dat Duitsland, België, Polen en Zweden wél geld voor noodlijdende boeren uittrekken. Schoutens reactie is kil: Nederland kent een dergelijke verordening niet. Van een ramp is geen sprake. Boeren hadden zich kunnen verzekeren.

Hier botst ambtenarij niet alleen met de praktijk, maar ook met het boerenhart.

Laatste reacties

 • .....

  Ambtenarij roept een Trump-achtige regering over zichzelf af

 • veelust

  Niet alleen met droogte aanpak. Neem mestwetgeving, IenR registratie, maar ook in de GO bijvoorbeeld de perceelsregistratie is het regelmatig gedoe met RVO.

 • deB.


  Het houdt vanzelf op, de jeugd laat de sector links liggen! gelijk hebben ze

 • Zuperboer

  Team Rutte dendert door.

 • DJ-D

  Nee helaas Jan. Het is zoals wel vaker de boerenbehartiging van lto die graag wil dat pas laat de maatregelen bekend worden gemaakt. Zij hebben het argument dat als je nog laat bemest dat dan veel nog uitspoeld en dan weer de waterkwaliteitniveau's niet halen. Ten eerste nu veel verhalen gehoord dat er veel per ha is bemest en ipv eerder duidelijkheid die gift in 2en of 3en en in iedergeval ook beter zou zijn verdeeld. Ten tweede waar de waterkwaliteit nu nog slecht is zijn andere factoren de oorzaak niet het schrale mestbeleid met te weinig dierlijke mest. Gewoon jammer en was absoluut niet nodig veel onnodige frustratie zoals zoveel en uit de behartiging zelf. Neem dna testen van de probleemgebieden en je vind de oorzaken van de te hoge concentraties.

 • info36

  Schouten is zeker zo erg als van Dam.

 • husky007

  Zou ze familie hebben die boer zijn?.......die zouden toch is met haar gaan moeten praten als dat zo zou zijn.

 • koestal

  De boer is de dupe van dit gedonder,de ambtenaren hebben geen kreuk.

 • koestal

  Hoeveel commssies heeft ze nog te gaan ?

 • koestal

  Carola is geen sterk figuur,maakt zich afhankelijk van allerlei vage commissies.

 • deB.


  Maar we laten toch alles begaan of niet dan!!

  Het is hoog tijd om uit een ander vat te tappen, want afgelopen jaren heb uitgewerkt, dat het kommer en kwel is op de bedrijven!! Het kan niet langer zo doorgaan. Wat een naïviteit is deze sector

 • mariapeel

  lto moet naar brussel gaan om het nederlandse kabinet aan te klagen wegens oneerlijke behandeling in een 1 Europa .als de rest van Europa droogte ziet hoort nederlandse kabinet dat verplicht van brussel te moeten !! alle landen t zelfde behandelen of t nu wel of niet een verstandige keuze is

 • OoO

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • pietenhennie1

  Er moet zeker compensatie komen. En vooral voor de pluimveehouderij. De graanprijzen zijn enorm gestegen en is pluimveevoer zeer duur geworden. Dit moet natuurlijk wel gecompenseerd worden.

 • wienbemelmans

  Is er dan geen enkele mogelijkheid om die mensen weg te krijgen elke boer ergert zich er over ,en ieder praat er over maar voor de rest gebeurd er niks.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.