Redactieblog

3 reacties

‘Veel faits divers’

Niets over de droogte in een Franse krant, terwijl het daar al vanaf april droog is.

De regionale krant van vandaag, de Voix du Nord, bevat heel weinig berichten over de landbouw, toch een belangrijke economische activiteit in deze streek. Wel 2 droevige berichten: een boer is onder zijn maaier terechtgekomen toen hij een defect wilde verhelpen, en overleden. Een andere agrariër is ernstig gewond geraakt toen hij van zijn trekker sprong, viel, en werd overreden.

‘Geen woord over droogte, zoals in Nederland’

Vervuiling babymelk

Verder nog een artikel over de nasleep van een voedselschandaal, de vervuiling van babymelk met salmonella, eind 2017. Dat is het wel. Geen woord over bijvoorbeeld de droogte, zoals in Nederland, terwijl het hier toch ook al sinds april niet heeft geregend. De krant bevat wel berichten over een café dat misschien gaat sluiten, het overlijden van een oud-burgemeester van een dorpje, chloorvergiftiging op een camping, uitstel van de sluiting van een grote vuilnisbelt (die hebben ze hier nog steeds!), een nieuwe parkeerplaats (9 plekken maar liefst) bij een fabriek, een hele pagina over lokale gerechten (waarvan de beroemdste: potjevleesch). Kortom, veel faits divers.

Biografie van Rudolph Thorbecke

En dan natuurlijk vele pagina’s over sport: de terugkeer van de Franse internationals, de Tour de France (zonder vermelding van Dumoulin, Mollema of Kruijswijk). Intussen moet men ook wat anders lezen dan de krant. Ik heb bij mij de biografie van Rudolph Thorbecke van de hand van Remieg Aerts. Het is een beetje zwaar voor op het strand, want het telt maar liefst bijna 900 bladzijden. Maar wat een prachtig boek over een groot staatsman!

‘Een liberaal, maar wel van een andere soort dan Rutte’

Parlementaire democratie

Thorbecke stond aan de wieg van onze parlementaire democratie, hij wist Willem III (een verschrikkelijke kerel) te beteugelen en heeft vele wetten tot stand gebracht: de Grondwet van 1848, de Gemeentewet, de Provinciewet, om er maar enkele te noemen. Voordat Thorbecke minister-president werd, had hij al een wetenschappelijke carrière achter de rug, in de klassieken, de filosofie, de historische wetenschap en de rechtswetenschap. Tot zijn vertrek naar Den Haag doceerde hij aan de Leidse universiteit. Een alleskunner, maar ook geen gemakkelijke persoonlijkheid. Een liberaal, maar wel van een andere soort dan Rutte. Van harte aanbevolen!

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Thorbecke leefde in een tijd toen democratie nog opgebouwd moest worden. Een groot deel van het volk kon niet eens lezen. Hun wereld was niet groter dan hun eigen dorp.
  Rutte leeft in een wereld waarin democratie verdedigd moet worden. Een wereld met nieuws en fake-nieuws, van de social media of de reguliere media. Berichten om emoties op te hitsen, afkomstig van dier- en milieuactivisten of de commercie. Ik zie Baudet op dit moment als grootste bedreiging voor onze rechtsstaat.

 • ENDE902

  @Bennie,
  Ik heb even gegoogeld op het woord rechtsstaat. Een rechtsstaat is een staat waarin de burgers worden beschermd tegen de macht van de staat als zodanig. Dit is vastgelegd in wetten die worden gewaarborgd door onafhankelijke rechters. Dit doet mij toch even aan de beschudigingen ten tijde van de zogenaamde kalverfraude denken.

 • Bennie Stevelink

  @ENDE902, de rechtsstaat is in het geding wanneer je op aantoonbaar valse gronden wordt veroordeeld, niet wanneer je op valse gronden wordt beschuldigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.