Redactieblog

2 reacties

‘Rechter kiest voor weg terug’

De Europese rechter heeft de kans op de versnelde veredeling van duurzame en robuuste gewassen laten lopen.

Het Hof van Justitie oordeelde dat nieuwe veredelingstechnieken onder hetzelfde strenge regime vallen als de eerste vormen van genetische modificatie, waarbij soortvreemde eigenschappen in planten werden ingebouwd.

Het is voor de plantenveredelaars een teleurstellende uitspraak, en ook voor de boeren en tuinders die met smart wachten op nieuwe rassen waarvoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn en die weerbaar zijn tegen ziekten en plagen.

‘De rechter maakt met deze uitspraak een U-bocht’

Kosten terugverdienen

Sommige milieuorganisaties staan bij deze uitspraak te juichen. Voor orthodoxe tegenstanders van elke menselijke ingreep in natuurlijke processen is dat logisch.

De rechter maakt met deze uitspraak een U-bocht en een keuze voor kapitaalkrachtige bedrijven. Alleen zij kunnen nieuwe veredelingstechnieken in Europa gebruiken, en dan alleen voor gewassen met heel grote arealen – anders zijn de kosten in de Europese Unie niet terug te verdienen. Dat maakt deze uitspraak extra wrang.

‘Aan minister Schouten de taak de druk in Europa op te voeren’

Politiek kan regelgeving aanpassen

Aan de uitspraak van de Europese rechter valt niet te tornen. Het is zoals de rijdende rechter steeds zegt: dit is de uitspraak, daar moet u het mee doen.

Er is echter nog een weg vooruit: de politiek kan de regelgeving aanpassen. Aan Tweede Kamer en minister Schouten de taak de druk in Europa op te voeren.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Nieuwe gentechnieken maken de Nederlandse Veredelingssector niet sterker. De sector kan daarom beter dicht bij haar roots blijven, waarmee zij groot geworden is en waarmee zij zich internationaal heeft onderscheiden, de klassieke veredeling.

  Is het niet een zwaktebod om nu te klagen over de duidelijke uitspraak van het Europese Hof? Deze uitspraak, die voor heel Europa geldt (!), is juist een kans voor de Nederlandse kweekbedrijven om te laten zien dat het anders en beter kan, ook wat betreft het boereninkomen.

  We kunnen ons nu allemaal beter concentreren op waarom het werkelijk gaat bij een gezonde leefstijl en een toereikende duurzame voedselvoorziening.

  Gisteren was ik samen met hoogleraar Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam te gast bij Jörgen Raymann BNR Nieuwsradio om te praten over de nieuwe gentechnieken zoals CRISPR, CRISPR-Cas9 en Cisgenese waarvoor het EU Hof op gisteren heeft bepaald dat die onder de bestaande EU regeling voor genetische modificatie (GMO-regeling) van 2001 vallen. <>

 • Noordam2

  absoluut een gemiste kans en ik kan niet begrijpen dat mensen daar tegen zijn. altijd zijn er mensen geweest die bang waren voor vernieuwing en probeerden dat te blokkeren, gelukkig hebben de doorzetters, vernieuwers ALTIJD gewonnen, gelukkig anders liepen we nu nog met een puntige stok achter het wild te rennen opzoek naar eten. nu gaan ze het verbieden, ongekend en ongehoord. zeer dom en zonde van de tijd

Of registreer je om te kunnen reageren.