Commentaar

‘Invloed van biologisch groter dan marktaandeel’

Jaar in jaar uit meldt de biologische landbouw forse groeicijfers. Het is altijd een beetje lastig om door de peptalk heen te lezen bij deze berichten.

Hoge groeipercentages kunnen immers heel goed samengaan met een kleine werkelijke omvang.

Convenanten

Wie al iets langer meeloopt, weet nog van de convenanten die in de jaren ‘00 werden afgesloten. Een speciale taskforce moest ervoor zorgen dat de omzet minimaal 5% van het totaal zou worden.

Ondanks voortdurende succesverhalen is dat nog steeds niet gehaald.

Ook niet met de jongste mooie double digit-groeicijfers die het CBS deze week presenteert. Het areaal bio is nu 3,2%, van de veestapel wordt 2,9% biologisch gehouden. De omzet verdrievoudigde in 10 jaar. Desondanks is het marktaandeel in de supermarkten nog maar 3,3% – minder dus dan het in 2001 al geformuleerde doel.

Naar elkaar toegroeien

Feitelijk is bio nog steeds een nichemarkt, vooral voor idealistische en koopkrachtige consumenten. Zelfs als de groei doorzet naar 7% marktaandeel in 2025, zoals de Rabobank verwacht, kun je dat nog zeggen.

Maar belang en invloed van de biosector moet je niet alleen afmeten aan het marktaandeel. Het is ook een voortdurend aanwezige spiegel waar gangbaar zichzelf kritisch in kan bekijken. Bio kan gangbaar inspireren. En omgekeerd. Zo kunnen ze naar elkaar toegroeien. Kan haast niet anders of op den duur verdwijnt dan het onderscheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.