12 reacties

‘Help consumenten duurzaam te kiezen, minister Schouten’

De politiek moet lef en daadkracht tonen. Alleen daarmee kan een omslag naar een duurzamere landbouw worden gerealiseerd, stelt Bart van Opzeeland.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal wel geschrokken zijn van het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarin voor de zoveelste keer wordt geconcludeerd dat ‘de Nederlandse landbouw zich van affaire naar affaire sleept’ en dat milieudoelen niet worden gehaald. Haar reactie is dat consumenten de boeren moeten helpen verduurzamen. Die ‘oplossing’ is wel erg makkelijk en bovendien niet eerlijk.

De minister kan beter zelf met oplossingen komen die boeren helpen duurzamer te werken en de consument duurzamer laat kiezen. Wat écht nodig is voor een verduurzaming van de sector is politiek lef en daadkrachtig beleid. Dat heeft veel meer effect dan halfslachtig met de vinger naar de consument wijzen en die straks schouderophalend de schuld geven als er nog steeds niets is veranderd.

Verleid door goedkope bulk

De oproep aan consumenten dat het allemaal duurzamer moet, klinkt uit de mond van de minister behoorlijk hypocriet. Consumenten worden continu verleid met extreem goedkoop eten dat het milieu vervuilt en waar boeren voor zijn uitgeknepen, maar de minister grijpt niet in. Als de minister echt wil dat boeren een goede prijs krijgen voor hun producten en dat milieuproblemen worden opgelost, moet ze ervoor zorgen dat bulkproducten óf niet meer verkocht mogen worden óf dat milieu- en boervriendelijke alternatieven goedkoper worden. Het liefst allebei.

‘Een boer die rood staat, kan niet groen doen’

De opgaven waar we voor staan, zijn groot. Nederland heeft het klimaatakkoord van Parijs ondertekend en moet dus minder CO2 gaan uitstoten. Er wordt gewerkt met lapmiddelen zoals het verhogen van de grondwaterstand in veengebieden. Rapporten van onder andere Wageningen University&Research geven aan dat het treurig gesteld is met onze biodiversiteit en de bijenstand. De mest klotst al decennialang over onze dijken en tast het milieu aan. Veel boeren hebben geen geld om te verduurzamen omdat ze al jaren onder de kostprijs werken. Een boer die rood staat, kan niet groen doen. En een consument die continu gebombardeerd wordt met stuntprijzen en verleidelijke marketing voor ongezond bulkvoer, wordt het wel erg moeilijk gemaakt om tegen de stroom in een duurzame keuze te maken.

Supers liggen vol met goedkoop eten. Met een betere prijs kan een boer duurzamer produceren, zegt Van Opzeeland. - Foto: ANP
Supers liggen vol met goedkoop eten. Met een betere prijs kan een boer duurzamer produceren, zegt Van Opzeeland. - Foto: ANP

Het zoveelste praatclubje

Schouten krijgt ondanks urgente klimaat- en milieuproblemen geen politieke meerderheid achter zich om de omslag naar een boer- en milieuvriendelijke landbouw te maken. Zij kiest er dus maar voor om de consument voor haar karretje te spannen: een schrijnend gebrek aan visie en daadkracht van de minister. Ook het PBL blinkt niet uit in slagkracht. Het bureau wil dat banken, boerenorganisaties, burgers, supermarkten en milieuclubs samen om de tafel gaan om uit te tekenen hoe in een Landbouwakkoord het anders moet. Het zoveelste praatclubje. Dat schiet niet op.

Duizenden bedrijven kopje onder

We weten al precies wat de problemen zijn, we weten hoe het anders kan en we weten wat daarvoor nodig is. Uit het ‘Staat van de boer’-onderzoek van Trouw blijkt dat meer dan 8 op de 10 boeren wel wíl verduurzamen, maar dat niet kan, omdat zij door hoge schulden en veel te lage prijzen voor hun producten niet kunnen investeren.

Oftewel: als boeren een goede prijs krijgen voor hun producten, kunnen zij op een duurzame manier werken. Als we dat niet regelen, zullen duizenden boerenfamiliebedrijven de komende jaren kopje onder gaan en worden milieuproblemen niet opgelost. Dan blijven we met een mestoverschot zitten en te veel CO2 uitstoten.

‘Verlaag de btw op gezonde en lokale producten zoals verse groente en fruit van Nederlandse bodem in plaats van die te verhogen’

Minister Schouten, wat boeren en consumenten nodig hebben, is politieke daadkracht. Maak een einde aan de stuntprijzen waarmee supermarkten boeren uitknijpen en het milieu vernielen. Verlaag de btw op gezonde en lokale producten zoals verse groente en fruit van Nederlandse bodem in plaats van die te verhogen. Zo kunt ú de consument en de boer op een gezonde manier helpen verduurzamen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  En Nederland is een eiland.

 • bankivahoen

  Consumenten hebben de behoefte niet om duurzaam te kiezen , waarom zouden ze ook ? Soms omdat we begrip op moeten brengen voor mensen die dingen doen of willen bereiken die niet passen binnen de leefregels die we als maatschappij met elkaar hebben besloten. Mensen die hun eigen wil opleggen aan de meerderheid omdat ze een zgn "hoger doel" nastreven hebben we al genoeg zien voorbij komen ( de Vonks , Spieringsen en v Houtens etc) maar die accepteren we niet in onze democratische samenleving. En zwaaien met rapportjes is niet genoeg meer Bart ,die kun je op elke hoek kopen net als een krantje.

 • Alco

  Wat een meepratend dom stuk.
  Het woord duurzaam wordt ettelijke malen gebruikt, maar wat is dan duurzaam?
  Alleen dus maar van die populistische kreten zonder inhoud.

 • Maas1

  Bart van Opzwepend een ding is duidelijk je begrijpt geen barst van de consument en al helemaal niets van de markt en de marktwerking.Hoe het zou moeten ga ik jou zeker niet voor het voetlicht brengen,dat regeld de markt met diverse zelf wel jou stuk lees ik als een regelrechte oorlogsverklaring.Iedereen heeft het gedaan bij jou we kennen die priet praat van jou club en consorten wel.Om de minister zo weg te zetten als jij doet dat zal jou en je clubje geen goed doen!

 • farmerbn

  Het enige wat Van Opzeeland moet doen ,is een enquete houden voordat een consument de supermarkt binnen gaat en kijken wat er in de winkelwagen ligt als die eruit komt. Met dat resultaat gaat hij naar Trouw en de Volkskrant. Daarnaast kan hij kijken of er leden zijn van zijn club die meegedaan hebben aan die enquete.Ben benieuwd wat de resultaten zijn. Gan aan de slag en we horen het wel. Wel eerlijk zijn en eerlijk de resultaten bekendmaken.

 • Firma Vellenga

  Toch lees ik dat Bart aan de minister vraagt om tot een betere prijs voor de boer te komen en dat de minister zich niet achter de rug van de consument moet verschuilen. Die betalen niet meer. Bart zijn verhaal is al zo lang duidelijk bij iedereen maar er gebeurt niets. Van mij mag hij iets open breken. Of begrijp ik zijn verhaal niet goed?

 • Firma Vellenga

  De appels liggen momenteel best duur in de supermarkt.. Ik ben zo'n consument die dan door loopt naar de manderijnen. Tja, zo gaat dat

 • DJ-D

  Het pbl is vooral bezig met stemmingmakerij. Met een boel geframe wordt er weer een rapportje gemaakt. Met het uiteindelijke doel mensen zo te beinvloeden dat ze door vooral vega te eten dan 'het klimaat' kunnen redden.

  En dat lukt aardig. Spreek steeds meer mensen die zich zelf zo goed bezig vinden door een x geen vlees te eten. Maar ondertussen alleen maar meer fossiele brandstoffen erdoor heen jagen met overbodige luxe, veel reizen spullen uit verre landen kopen alles maar laten bezorgen en tot 11 uur buiten zitten met hun nieuwe terrasheater.

  70 % van wat in de supers ligt wordt geimporteerd snap je wel wat marktwerking is Bart?

 • Zuperboer

  De mest klotst over de dijken.... Pure (misseljikmakende) populistische praat zonder diepgang. Dit soort profeten vreet ons het beleg van het brood.

 • pinkeltje

  Meneer Van Opzeeland, houd gewoon op met je gezever als je niks zinnigs te vertellen hebt en ga gewoon iets doen voor de kost. Gewoon een beetje werken ofzo. 40 uur per week. Vacatures genoeg op dit moment.

 • agratax(1)

  Zolang niemand de moed heeft om de grenzen te sluiten voor "goedkope" producten van elders of tenminste deze producten te belasten met milieu belasting om zo de eigen milieu vriendelijke productie te beschermen zal niet meer bereiken dan een land zonder productie goederen anders dan diensten en ambtenarij. Deze twee laatsten zijn veel meer dan "geld rond pompen". Dit leidt vroeg of laat tot verarming van het land.

 • ENDE902

  Ik moet zeggen dat het aanzien van Milieudefensie als zinnige discussiedeelnemer met dit artikel wel mijlen ver weg is. Misschien moet het bestuur van milieudefensie zich toch eens afvragen of ze de heer Van Opzeeland wel op deze functie houden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.