Commentaar

‘Gedegen aanpak stalbranden’

Elke stalbrand is er een te veel. Niet alleen vanwege het leed voor de dieren en voor de boer. Ook omdat antipathie tegen de veehouderij erdoor wordt gevoed. Goed dus dat er vanuit de sector serieuze aandacht voor stalbranden is.

Die aandacht gaat volgens een beproefd en succesvol recept: aan tafel met belangrijke organisaties en langzame maar zekere stappen formuleren.

Zo ligt er nu een Actieplan Brandveilige Stallen. Het is de opvolger van het Actieplan Stalbranden. Die subtiele naamswijziging zegt veel. De focus verlegt zich van de brand zelf naar het voorkomen daarvan.

Maar het gaat allemaal niet overhaast. Er is een flink contrast tussen het kabaal dat actiegroepen nogal eens maken als er weer ergens brand is geweest en de rustige toon van dit overleg.

Bestaande stallen in het vizier

Nieuw is dat naast nieuwe stallen nu ook bestaande stallen in het vizier komen. Maar ze hoeven nog niet al te bang te zijn voor verplichte dure maatregelen. Wat opvalt is de grote winst die nog te halen is met relatief eenvoudige zaken als informeren, bewustmaking, gedragsverandering en risico-inventarisatie zoals een elektrokeuring.

Veel branden ontstaan in de werkplaats, die soms niet is gescheiden van de stal zelf, of bij het klussen in de stal. Ook veel andere risico’s zijn beheersbaar zonder drastische investeringen.

Haal die winst eerst maar binnen, dan zijn we al een heel stuk verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.