Commentaar

5 reacties

‘Echte werk klimaatakkoord moet nog beginnen’

De hoofdlijnen van het klimaatakkoord mogen dan wel duidelijk zijn, in de uitwerking naar concrete maatregelen blijft het vuistdikke rapport van voorzitter Ed Nijpels vaag.

Het échte werk moet nog beginnen. De landbouw staat voor een reductie van 3,5 megaton CO2-equivalent aan de lat. De veehouderij gaat voor slimmer voer, betere stallen, beter mestgebruik en technische maatregelen. De sanering van de varkenshouderij wordt ruimschoots meegerekend. Maar verder wordt vooral de kaasschaafmethode gebruikt.

Glastuinbouw

Bij grondgebruik is er volop potentie door CO2-binding. Maar concreet hierop sturen blijkt nog moeilijk: kennis en normen ontbreken, net als de borging hiervan. Heel ander staat de glastuinbouw erin. De wkk’s waarmee de kas als energiebron werd geprofileerd, moeten er weer uit. Alles moet klimaatneutraal in 2040.

‘Hier ligt wel een akkoord, maar de gevoeligheid is tussen de regels te lezen’

Pieter van Geel

Het is niet vreemd dat de reacties kritisch zijn op het totaalpakket dat oud-staatssecretaris Pieter van Geel als voorzitter van de klimaattafel voor landbouw presenteerde. Toch verdedigt hij ‘zijn’ akkoord. Veel kennis ontbreekt nog. Veranderingen tasten het verdienmodel aan, én misschien nog wel belangrijker: er zijn meer doelen in de veehouderij dan alleen klimaat. Je wilt de aanpak op zijn minst integreren. Hier ligt wel een akkoord, maar de gevoeligheid is tussen de regels te lezen. Het echte werk moet nog beginnen. Vaststaat dat het geen gemakkelijke opgave wordt.

Laatste reacties

 • Attie

  Maar eens beginnen met meer mest, en minder kunstmest!

 • Mauser M12

  M.Smits
  Spreek voor jezelf Attie.
  Ik vind kunstmest een fantastisch product.

 • koestal

  [K]Wiebes en [K]Nijpels lachen zich rot,hebben de boeren weer een mooie loer gedraaid.

 • koestal

  Het vuile werk moet nog beginnen,aan LTO hebben ze een makkie.

 • koestal

  Van Geel blij dat hij weer een dikke bonus krijgt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.