Redactieblog

3 reacties

‘Don’t worry, be happy, eat meat!’

Er zijn veel onderzoeken over de productie van vlees en de gevolgen daarvan.

Vaak worden deze onderzoeken breed uitgemeten in de media. Vooral als de veehouderij negatief wordt geschetst in deze onderzoeken, zijn de grote mediapartijen er als de kippen bij om uit te lichten hoe slecht het allemaal wel niet is.

Fijn stof of ammoniak

We kennen allemaal volksgezondheidsonderzoeken en de onderzoeken van de NVWA. Onderzoeken en discussies met betrekking tot fijn stof of ammoniak worden breed uitgemeten door de media en de politiek. En het wordt het journaille en politici ook wel heel erg gemakkelijk gemaakt. De demoniserende en concluderende manier van het publiceren van onderzoeken betreffende de veehouderij reikt de argumenten tegen de veehouderij vaak al op een presenteerblaadje aan. Je zou bijna denken dat er geen positief verhaal valt te vertellen over de veehouderij, en over ons als vleesproducerende veehouders.

‘Je zou bijna denken dat er geen positief verhaal valt te vertellen over de veehouderij’

Winterdepressie en vlees eten

Maar nu viel mijn oog op een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) , uitgevoerd in samenwerking met Finse onderzoekers. In dit onderzoek ging het over de samenhang van winterdepressie en het niet eten van vlees. In Nederland lijden ongeveer 500.000 mensen aan seizoensgebonden depressies, zoals de officiële term luidt. Deze stoornis wordt vaak toegeschreven aan een gebrek aan zonlicht. Maar de Nederlandse en Finse onderzoekers hebben de opmerkelijke ontdekking gedaan dat dieetvoorkeuren ook invloed hebben op deze stoornis.

Tekort aan vitamine B12

Het percentage van mensen met seizoensdepressie lag 4 keer zo hoog onder vegetariërs dan onder vleeseters. Een van de oorzaken van een seizoensdepressie is een tekort aan vitamine B12, aldus de onderzoekers. En wie lopen er extra risico op een te kort aan vitamine B12? Juist, de mensen die géén of weinig dierlijke producten eten. Dus de boodschap voor eenieder die werkzaam is in mijn hoekje van de vleesproducerende wereld is: Don’t worry, be happy, eat meat!

Laatste reacties

  • mtseshuis

    Los het probleem zichzelf op... Natuurlijk is vlees eten beter, maar als je niet wilt...

  • Als de linkse media dit nou eens oppakt!

  • Alco

    Heel veel vegetariërs zijn "zoekende".
    Dus zo wie zo een vatbare groep.

Of registreer je om te kunnen reageren.