Commentaar

1 reactie

‘Verbod op vliegende fakkels nodig’

Wensballonnen kunnen brand veroorzaken, vee of wild verwonden en machines beschadigen. Een landelijk verbod is nodig.

Wensballonnen zijn populair. Niet alleen rond oud en nieuw, ook bij verjaardagen en feesten vinden mensen het leuk om de uit Azië afkomstige brandende gelukbrengers op te laten. Het is ook een prachtig gezicht, maar onschuldig zijn ze niet.

Eenmaal in de lucht heeft niemand meer de controle over deze vliegende fakkels. Ze kunnen brand veroorzaken aan rieten daken of in uitgedroogde landbouw- of natuurgebieden. De resten kunnen vee of wild verwonden en machines beschadigen.

Normen NVWA

Volgens de normen die de NVWA hiervoor hanteert, mag er geen metaaldraad in de ballonnen zitten en horen er brandvertragers in te zitten. Bonafide bedrijven verkopen vast die officieel veilige ballonnen, maar niemand weet wat er allemaal via websites het land binnenkomt. Onderzoek van de NVWA uit 2016 wijst uit dat een flink deel van de verkochte ballonnen niet in orde is.

Waarschuwingen en richtlijnen

Er gelden ook allerlei waarschuwingen en richtlijnen voor het gebruik van deze gevaarlijke geluksbrengers. Hou rekening met de windrichting en met de omgeving, et cetera. Maar controle is er niet en meestal is er al flink wat drank in het spel voor de ballon de lucht ingaat.

Volstrekt onverantwoord dus, die dingen. De Schotse boerenbond wist nu met succes een massale ballonoplating te voorkomen die in augustus zou plaatsvinden. In sommige Nederlandse gemeenten geldt al een verbod. Een landelijk verbod zou nog beter zijn.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.