Redactieblog

4 reacties

‘Stoelendans in de Kamer’

Opnieuw verlaat een aantal Kamerleden het Haagse pluche voor een functie elders. De stoelendans wekt enige irritatie op, al zal de coalitie niet altijd rouwig zijn om het vertrek van de vele jaren ervaring bij de oppositie.

Ruim een jaar na de installatie van de Tweede Kamer zijn er inmiddels al 18 Kamerleden vertrokken. De komende tijd, bij de installatie van de gemeenteraden, volgen er nog een meer. De stoelendans leidt tot fronsende wenkbrauwen bij kiezers, maar ook bij collega-politici.

Van een deel van de gekozen Kamerleden is het vertrek min of meer logisch. 12 Kamerleden – 6 VVD’ers, 2 CDA’ers en Carola Schouten van de ChristenUnie – vertrokken in oktober om zitting te nemen in het kabinet. Hun zetels worden nu bekleed door kandidaten die lager op de kieslijst stonden.

Redenen van vertrek

Tussentijds bedankten 5 andere Kamerleden voor de eer van volksvertegenwoordiger. Elbert Dijkgraaf (SGP) en Nine Kooiman (SP) vertrokken vanwege privéomstandigheden, Emile Roemer (SP) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wilden ‘plaats maken voor de volgende generatie’ na de voor hen teleurstellende uitkomst van de verkiezingen en coalitieonderhandelingen. De overwegingen van deze vertrekkers wordt in de Haagse kringen met enige teleurstelling geaccepteerd. De keuze van VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg om 5 maanden na zijn herverkiezing over te stappen naar de Vereniging van Universiteiten werd minder gewaardeerd. Kamervoorzitter Khadija Arib schoof haar irritatie over de stap naar het bedrijfsleven niet onder stoelen of banken. Zij vindt dat Kamerleden die door het volk gekozen zijn, hun taak de volle periode moeten vervullen.

Tweede golf vertrekkers

Een tweede golf van vertrekkers kondigt zich aan, bij de installatie van de gemeenteraden. Donderdag vertrok PvdA-Kamerlid en oud-staatssecretaris Sharon Dijksma uit de Haagse stolp. Na 16 jaar Kamerlid en 3 staatssecretariaten op onderwijs, landbouw en infrastructuur en milieu, verkiest de raspolitica nu de lokale Amsterdamse politiek boven de Haagse arena. Dijksma, woonachtig in Enschede, haalde zelfs haar gezin over om naar Amsterdam te verhuizen om daar haar politieke carrière te vervolgen.

Sharon Dijksma, oud-Kamerlid en -staatssecretaris bij haar installatie als wethouder van Amsterdam, afgelopen woensdag. - Foto: ANP
Sharon Dijksma, oud-Kamerlid en -staatssecretaris bij haar installatie als wethouder van Amsterdam, afgelopen woensdag. - Foto: ANP

Eerder kondigde Linda Voortman (GroenLinks) al aan naar Utrecht te vertrekken en ook Liesbeth van Tongeren kiest voor de volgende Haagse deur: zij wordt wethouder in de hofstad. Een opmerkelijke stap voor iemand die met een persoonlijke campagne alsnog in de Kamer kwam, nadat haar partij haar eerder op een onverkiesbare plaats had gezet.

‘Kiezersbedrog’

De vertrekkende Kamerleden doen het vertrouwen in de politiek geen goed. De move van de 3 dames naar de lokale politiek wordt in Haagse kringen nog goedgepraat. “Ze blijven in ieder geval het publieke belang dienen”, klinkt het. Maar feit is dat ze niet waarmaken waar de kiezer hen voor heeft gekozen. ‘Kiezersbedrog’, klinkt het uit de kritischer hoek.

‘Het zal er voor de coalitie niet moeilijker op worden.’

Formeel verandert er door het vertrek van de Kamerleden niets in de politieke verhoudingen: iedere partij behoudt het aantal zetels. Maar informeel verschuift er wel een en ander. Met het vertrek van deze 3 dames, en eerder met Dijsselbloem en Roemer, verliest de oppositie vele jaren politieke ervaring. Het zal er daardoor voor de coalitie niet moeilijker op worden.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Oh,
  Dus de Tweede Kamer is niet meer dan het landelijke arbeidsbureau. Dat is niet hetgeen ik ervan verwacht.

 • Jan-Zonderland

  Money rules 😡

 • Maas1

  Dit is geen stoelendans meer maar meer het failliet van het stemhokje!

 • koestal

  Duiventil

Of registreer je om te kunnen reageren.