Commentaar

1 reactie

‘Plan Hogan is te doen’

Renationalisatie en concurrentievervalsing zijn grotere gevaren dan vermindering van de toeslagen.

Het Europees landbouwbeleid gaat weer eens op de schop. Al is dat een groot woord, het wordt bijgestuurd. Commissaris Phil Hogan wil extra stappen zetten op de al jaren geleden ingeslagen weg richting: meer doen voor minder subsidie.

Gelijke hectaretoeslag

De omschakeling van productsteun naar een voor iedereen vrijwel gelijke hectaretoeslag is nu zo’n beetje afgerond. Het was een geleidelijk, maar voor sommigen wel ingrijpend proces. Nederlandse kalverhouders, zetmeeltelers en intensieve melkveehouders moesten soms vele duizenden euro’s steun per bedrijf inleveren. De overgebleven toeslag is nu meer dan voorheen gekoppeld aan de grond.

De volgende ingreep zal vooral de grotere ondernemers met veel hectaretoeslag raken. Een hard gelag voor een nog onbekend aantal Nederlandse boeren. Zij zullen een nog groter deel van hun inkomen uit de markt moeten halen.

‘De meeste weerstand zal niet uit Nederland komen’

Eigen broek ophouden

Dit kan voor wie het aangaat pijnlijk zijn. Maar over de hele linie lijkt de Nederlandse landbouw klaar om de eigen broek op te houden, om zichzelf staande te houden op de markten. In tegenstelling tot veel andere Europese landen en regio‘s.

Theoretisch kan het hier grotendeels zonder. Renationalisatie en concurrentievervalsing zijn grotere gevaren dan vermindering van de toeslagen. Tegen die achtergrond zijn de stapjes die Hogan nu wil zetten best te verteren. De meeste weerstand zal dan ook niet uit Nederland komen.

Eén reactie

  • Bolder01

    Ik vind dat Hogan en vele met hem ook wel IN KUNNEN LEVEREN ,, maar daar word nooit over gesproken, wat een lamzak..

Of registreer je om te kunnen reageren.