Boerenblog

‘Onze landbouw, onze trots: Onze Boerderij’

Boer zoekt Vrouw schetst een te romantisch beeld van het boerenbedrijf. Onze Boerderij doet dat veel beter.

Toen Yvon Jaspers met het programma Boer zoekt Vrouw begon, keek ik hier met gemengde gevoelens naar. Als je al moeite hebt om een leuke partner te ontmoeten en daarover te praten, dan is het zeker moeilijk om dat te doen met een camera op je neus. Ook het feit dat de kandidaat-partners mee moesten werken op de boerderij, vond ik een beetje apart. Natuurlijk moet een partner begrip hebben voor het onregelmatige en weersafhankelijke seizoenswerk van een boer. Meer is leuk, maar zeker niet noodzakelijk. Als een loodgieter een meisje leert kennen hoeft ze toch ook niet de eerste serieuze afspraak mee naar zijn werk om te kijken of ze pijpen kan fitten?

‘Onze Boerderij laat zien dat het leven op de boerderij lang niet zo romantisch is als in Boer zoekt Vrouw werd geschetst’

De laatste jaren mocht ik af en toe met mijn vrouw meekijken, maar trok het me niet meer zo naar het programma te kijken. Door de kleine fragmenten van uitspraken en gebeurtenissen werden naar mijn idee sommige boeren op een heel andere manier gepresenteerd dan ze in werkelijkheid zijn. Het tegenovergestelde heb ik bij het huidige programma Onze Boerderij. Yvon laat de boeren zien zoals ze zijn, en ze laat Nederland zien dat het leven op de boerderij lang niet zo romantisch is als in Boer zoekt Vrouw werd geschetst.

Knelpunten

Op een indrukwekkende manier laat ze voor alle sectoren zien waar de knelpunten zitten. Dat boeren mensen zijn die met enorme passie hun vak uitoefenen en bereid zijn daar dag en nacht voor te werken. En dat dierenwelzijn hoge prioriteit heeft. Maar dat door het huidige systeem meestal niet genoeg financiële middelen beschikbaar zijn om de dieren die bestemd zijn voor de consumptie, op die manier slachtrijp te krijgen zoals de maatschappij dat graag zou zien.

Succesverhalen over de Nederlandse landbouw

De landbouw ligt de laatste jaren meer dan ooit onder een vergrootglas. Vaak zijn we op een negatieve manier in het nieuws, meestal gebaseerd op incidenten of pure onwetendheid van de media of bepaalde groeperingen, ik hoef ze hier niet te noemen. Toch zijn er zoveel succesverhalen te vertellen over de Nederlandse landbouw. Daar zou een best boek mee gevuld kunnen worden. Maar waar lezen we deze berichten meestal? In onze eigen vakpers. En dat lezen we dan, en dan denken we: ‘Zie je wel, we doen het best goed’. Maar hiermee bereiken we de consument niet!

‘Ik denk dat door deze serie veel burgers een andere kijk op de landbouw krijgen’

De media zijn machtig, dat weten we allemaal. De laatste decennia is de landbouw vooral bezig zich te verdedigen in plaats van te laten zien welke vooruitgang we boeken. Yvon geeft in ieder geval het goede voorbeeld. Ik denk dat door deze serie veel burgers een andere kijk op de landbouw krijgen. Laten we hier allemaal een beetje een voorbeeld aan nemen. Ieder op zijn of haar manier.

Onze landbouw, onze trots: Onze Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.