Redactieblog

26 reacties

‘Onvrede van boeren’

De emoties van de boeren plotseling breeduit in de pers, dankzij Wageningen en Yvon Jaspers.

Ik kon het onderzoek van mijn collega´s uit Wageningen zo gauw niet te pakken krijgen, maar de samenvatting in Trouw is duidelijk: boeren zijn boos, teleurgesteld en verdrietig. Even wat uitkomsten. De boeren die aan het onderzoek deelnamen (2.300) geven aan dat de politiek hen links laat liggen (92%), dat ze door actiegroepen achtervolgd worden (ook 92%), en dat de media hen zwartmaken (90%). Hoe duidelijk wil je het hebben.

Waarschuwing

Ook zonder de details van het onderzoek te kennen geloof ik de uitkomsten meteen. Ik praat ook met boeren, en ik lees de reacties op mijn columns, en daaruit komt hetzelfde beeld naar voren. Het is nog maar kort geleden dat ik een groep politici en boerenbestuurders heb gewaarschuwd dat veel boeren het geloof in de maatschappelijke omgeving aan het verliezen zijn. Dat ze zich afkeren en de kont tegen de krib dreigen te gooien. Niet alleen boeren die bezig zijn hun bedrijf te beëindigen, maar ook de grote groep die het bedrijf op orde heeft, aan het ontwikkelen is en opvolgers heeft.

‘De impact van criminalisering op keurige boeren is zwaar onderschat’

Kalverfraude

Ik ben er van overtuigd dat de beschuldigingen van kalverfraude de zaak zeer verergerd hebben. Ik ken heel wat veehouders die zich van geen kwaad bewust waren, en die plotseling als crimineel werden weggezet, door de media maar vooral ook door de minister. De impact van die criminalisering op keurige melkveehouders en alle andere keurige andere boeren is zwaar onderschat. Ik had gedacht dat de Tweede Kamer gehakt van Schouten zou maken toen het één grote onzin-affaire bleek te zijn, maar zo werkt het niet. Twee partijen die normaal nog wel eens voor boeren opkomen, CDA en ChristenUnie, zitten in het kabinet, en hielden zich stil.

‘TV-programma Onze Boerderij. Daar kan geen publiciteitscampagne tegenop’

Yvon Jaspers

Het goede nieuws is dat de samenvatting in Trouw door veel media is overgenomen. En ik weet uit betrouwbare bron dat een ander landelijk dagblad aan een groot artikel werkt waarin de boeren-onvrede ook wordt uitgediept. Dus misschien is dit het moment dat media en politiek zich positiever over de landbouw gaan uitlaten. Daarbij hebben ze de machtige steun van het fenomeen Yvon Jaspers, die met haar tv-programma Onze boerderij bijna twee miljoen kijkers bereikt. Ik heb rondgevraagd wat er zo leuk is aan het programma. Het samenvattende antwoord was: ‘Yvon Jaspers’. Beetje teleurstellend, maar hoe dan ook, zij weet als geen ander de emotie van de boeren de stedelijke huiskamers binnen te brengen. Daar kan geen publiciteitscampagne tegenop.

Offensief

Kortom, dankzij mijn Wageningse collega’s en Yvon Jaspers wordt duidelijk dat de landbouw beter verdient dan beschuldigingen en verwijten. De opdracht is deze positieve lijn in stand te houden. Ga met toeristen en anderen in gesprek, nodig ze uit, laat zien wat je doet en vertel wat je bezighoudt. Tijd voor een offensief.

Laatste reacties

 • Als het maar niet te laat is? In heel veel gezinnen loopt de spanning door de negatieve publiciteit behoorlijk op!

 • Alco

  Dirk. Besef je wel dat je nu met dit artikel een reactie geeft op wat je zelf vaak uitkraamde?

 • kuiken007

  hoe komt het dirk dat je nu eindelijk fatsoenlijk gaat schrijven?
  goed verhaal wat je opschrijft top!

 • Bennie Stevelink

  Die kalverfraude is in scène gezet door Groenlinkse medewerkers van de NVWA, het ministerie en de NOS. Het was een laatste uiterste poging om het behoud van de derogatie te voorkomen. Het had gewoon een politiek doel. Carola Schouten, die als nieuweling in deze wereld, de corruptheid van haar ambtelijke omgeving nog niet begreep, is er ingetrapt.

 • deB.

  Het is al te laat, jonge boeren opvolgers hebben er schoon tabak van, terwijl de 50 plussers het ook wel gezien hebben!! en gelijk hebben ze, we laten ons piepelen en wegzetten als milieu criminelen!
  Terwijl we iedereen 24/7 voorzien van veilig voedsel!!! Dat steekt heel diep als je zo te kijk wordt gezet. Wij zijn er ook iig klaar mee

  We moeten alles is een week plat gooien, niets meer leveren, maar we durven niet meer, als stel naieve mieten geworden en bang voor alles en iedereen.

  Het is over en uit in dit rare land , incl. een heel slappe Schouten

 • piet p

  Lekker ophouden .
  Geld beuren en wat anders gaan doen .
  Er is meer op de wereld dan een vak uitoefenen dat niet meer gewenst is.

 • Alco

  @Bennie.
  Heb je wel door wat je nu zegt ik ook zei en dat je daar TOEN op reageerde met of ik nog in de ontkenningsfase zat.
  Trouwens. Dat zei ook Vullings.

 • Firma Vellenga

  We kunnen allemaal wel klagen, er mee ophouden er klaar mee zijn, maar na ons komt een generatie die met deze werkwijze opgroeit, niet beter weten en het allemaal maar accepteert. Je ziet het in alle sectoren momenteel. Het motto lijkt wel voor jouw 10 anderen. Dat er nog een mens achter alles zit zien ze niet meer. Denk wel dat het straks allemaal in het honderd gaat lopen (Of nu al) En hoe lang gaat Schouten in de kamer zitten? die is straks ook weer weg en kunnen wij weer opnieuw beginnen. De volgende gaat alles weer anders doen schuift alles wat fout gaat op Schouten en wij staan weer met lege handen.
  En ja, Alco die opmerking van Bennie staat mij ook nog vers in het geheugen. Ik begreep hem toen al niet en denk nog wel eens dat hij het anders bedoelde...

 • Carola zat op het goede spoor wet betreft kalverfraude

 • Bennie Stevelink

  Toen de kalverfraude voor het eerst in het nieuws kwam heb ik het op de facebook-pagina van de NOS met klem tegengesproken. Ik zag het als een politiek-activistisch bedrog om de derogatie te saboteren.

  De cijfers waar men kort daarna mee kwam kon ik echter niet tegenspreken. Daarnaast de verhalen over Duitse vaarzen en de brutale opstelling van grote groeiers maakten dat ik er wél geloof aan moest hechten. Ik moest mij aanpassen aan feiten en aanwijzingen zoals die er toen lagen.
  Later werd duidelijk dat mijn eerste ingeving de juiste was: we zijn gigantisch bedonderd.

 • Alco

  Ennn Sorry???

 • Bennie Stevelink

  De NVWA, de ambtelijke kliek op het ministrie en de NOS moeten sorry zeggen. Ik heb mij slecht gebaseerd op informatie die door hun werd aangedragen.

 • Sjefo

  Schouten, je kent het spreekwoord : VIS BEGINT TE ROTTE BIJ DE KOP !!
  Lastig om als boer positief te blijven zolang de Schoutens, v.d Hout, Thiemen, SP,GL,enz het voor het zeggen hebben slopers zijn het die goed gestructureerd en goed geregisseerd de sector proberen kapot te maken

 • Alco

  Ik hoop dan in het gevolg op ingetogenheid.
  Ze laten ons boeren tegen elkaar bekvechten in plaats van dat we samen de grote wanorde te lijf gaan.

 • Bennie Stevelink

  Ook ingetogenheid van degene die zonder argumenten, met lege handen, denken de beschuldigingen wel even te weerleggen.

 • Peerke1

  Als het voedsel in de Super 5 keer zo duur wordt dan zal dit voor velen niet meer betaalbaar zijn en wellicht zullen ze de boeren dan ook weer gaan waarderen. In de oorlog was er geen eten en wat waren ze blij met dezelfde boeren.

 • mts_kuijpers

  Dirk, je bedoelt dezelfde wageningers die de ammoniak data niet willen vrijgeven?

 • Alco

  @Bennie
  En weer laat je in 22.38 weten dat je mij niet wilt begrijpen.
  Ik wil geen beschuldigingen weerleggen.
  Ik vroeg alleen om pas te veroordelen met bewijs van feiten.

 • Firma Vellenga

  Ik denk niet dat jullie hier de Leeuwarder Courant lezen? Maar de Courant van afgelopen Zaterdag (met groot bereik) Staat op de voorpagina een hele grote foto met kop over hoe slecht de boeren wel niet zijn. Ook verderop in de courant alleen maar commentaar op de boeren. Wat moet je hier tegen in beginnen? De "burger" gelooft het allemaal. Ik heb nog weer een poging gedaan om met een ingezonden stuk de uitspraken te ontkrachten maar liever stop ik mijn tijd in het bedrijf. De Couranten van vroeger waren nog vol lof over ons. Nu geven ze de onwaarheid een podium. Wat een trieste omslag. Ik moest dit even kwijt.

 • egbert

  Natuurinclusieve weidevogels, fcdf ,bestrijdingsmiddelen en nog weet ik wat allemaal.
  De natuurorganisaties praten constant over samen met de agrarische sector maar als je het artiekel uitleest is het slotpleidooi altijd de agrariër moet veranderen.
  Deze organisaties hebben duizenden ha natuur grote aaneengesloten gebieden voor alles wat er leefd je zal daar dus over de kievieten grutto,s scholekster tureluur enz moeten struikelen maar niets is minder waar.
  Volgens mij moeten ze eerst eens wakker worden wat ze zelf verkeerd doen in plaats van steeds nieuwe projecten te bedenken om een heel leger aan het werk te houden daar draaid het alleen maar om geld en dikke salarissen.
  Een letterlijk citaat van een medewerker in deze branch toen bleker bezich was de bezem er door te trekken ik weet niet of ik volgend jaar nog wel werk heb met dit beleid.
  Als je eerder weer een plan had kwam er weer geld .
  Ik wil er maar mee zeggen dat deze organisaties oogkleppen op hebben zijn nog erger dan boeren steeds daar naar wijzen en zelf de boel verprutsen.

 • frl

  Firma Vellinga @ ik heb de artikels in de Leeuwarder courant ook gelezen, dat doet overkomen of de boeren alles dood maaien , dat is natuurlijk niet zo.
  Maar ik zag er ook wel een kern van waarheid in, je ziet het hier ook steeds meer dat alle percelen in 1 keer plat gemaaid worden, waar moeten die kuikens dan heen ?
  Ik denk dat hier ook een belangrijke taak ligt voor de zuivel om de start datum weidegang te verplaatsen van 15 juni naar 1 mei, voordeel meer mozaïek in het veld zodat er meer schuilplek en vreten voor de kuikens is.

 • Firma Vellenga

  Dat is toch de omgekeerde wereld. Moet de Zuivel die datum gaan verplichten. Het is de taak van de boer dit goed in te schatten. Ik kan me niet voorstellen dat de boer hier met opzet alles weg maait.... Mijn grootste ergernis ging ook over verder in de Courant 2 pagina's over het verhaal dat wij de weidevogels geen kans geven ondersteund met een grote foto met een zielig dood vogeltje. Die dan was verhongert omdat de boer het 1 juni land meteen met mest of kunstmest na het maaien overspoelt. En verderop weer een soort gelijk verhaal. Al zou 1 boer dan wel zo maaien de burger geeft ons door deze berichten weer overal de schuld van. Dat er hier het weekend een schaap is aangevallen door een wolf dat zie je niet terug in de Courant. Dat had ook een zielig plaatje kunnen worden. Alleen eens in het voordeel van de boer.

 • ????

  firma vellinga helemaal mee eens de melkfabrieken moeten zeker hun snater dichthouden net als met de kalveren die weer 14 dagen na melding moeten zijn laten ze de melk goed verwaarden en voor de rest hun bek houden en de honderden schapen of kippen die door een wolf gedood zijn nee daar hoor of zie je niets van want dat zou misschien is een beetje wind op de boer zijn molen zijn ze zien je liever kapot gaan laten we met elkaar de koppen bij elkaar steken en zorgen dat winkels leeg raken en wegen blokkeren het moet een keertje lukken

 • boer drenth

  Dirk . Laat die collega,'s in Wageningen een beetje links liggen , want als die het voor het zeggen krijgen dan kunnen we wel stoppen , en alles naar de natuur,

 • Firma Vellenga

  Vervolg Leeuwarder Courant paar dagen later: tientallen boeren hebben redactie gebeld om hun ongenoegen te uiten over de publicaties in de courant. Sommigen hebben abonnement opgezegd. Ik had een ingezonden stukje is geplaats 1 boer heeft ze uitgenodigd mee te gaan op de tractor om te laten zien hoe er gemaaid word.
  Je probeert iets.

 • Alco

  @boer Drenth
  Dirk stemt zelf ook Groen Links.
  Om zijn vrouw te steunen.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.